Швидше за все, поняття “товарне сусідство” вам вже знайоме. Але чи застосовуєте ви його для домашніх продуктів у вашому холодильнику? І що потрібно зробити, щоб вони залишалися смачними та свіжими, а холодильник – чистим? Фахівці всеукраїнського сервісу доставки продуктів Zakaz.ua поділилися професійними лайфхаками та розповіли, яких умов зберігання смаколиків потрібно дотримуватися, розкрили секрети призначення поличок у холодильнику та розповіли про продукти, яких взагалі не має бути в холодильній камері.

Ще кілька десятиліть тому люди вигадували різні способи зберігання продуктів, щоб продовжити їх термін придатності до споживання. Та з появою холодильника наше життя стало в рази комфортнішим. Але, як не дивно, продукти продовжують псуватися і часто летять у бак для сміття, так і не потрапивши на наш стіл.

У чому ж причина? Відповідь проста: від того, як ми зберігаємо продукти в холодильнику, залежить термін їх придатності, свіжість та навіть скільки років прослужить сам холодильник? Для того щоб зупинити несвоєчасну ранню «міграцію» смаколиків з полиць холодильника у відро для сміття, варто запам’ятати кілька елементарних правил товарного сусідства, умови пакування та зберігання продуктів. 


ПОСУД ТА УПАКОВКА ВАЖЛИВІ

Хоча холодильна камера захищає від тепла та сонячного світла, кисень все одно проникає у відділення. Якщо хочете продовжити термін зберігання припасів, тоді обов’язково упаковуйте та накривайте готові страви та свіжі заготовки. 

“Чим більше вологи знаходиться у продукті, тим довше він зберігає свій зовнішній вигляд та свіжість. Завантажуючи овочі без упаковки в холодильну камеру, за кілька днів ви дістанете їх зів’ялими і висушеними. Все тому, що холодильник поглинає вологу.

Крім того, ніколи не кладіть у холодильник овочі та фрукти у целофановій упаковці. У такому середовищі швидко утворюється конденсат, що провокує розвиток бактерій та плісняву”, — зазначає Юлія Забарна, керівник тренінгового центру Zakaz.ua, де комплектувальники сервісу вивчають правила визначення якості продуктів харчування, стандартів їх зберігання з урахуванням індивідуальних властивостей.

В яких ємностях краще всього зберігати продукти, щоб вони не зіпсувалися раніше:

  • Харчова плівка. Відмінно підходить, щоб накрити тарілки та посуд із залишками готових страв.
  • Пергаментний папір. Підходить не лише для випікання. Завдяки хорошій циркуляції повітря застосовується для пакування сиру, ковбаси, копченості.
  • Фольга. Відмінно герметизує, не дозволяючи їжі обвітрюватись і втрачати вологу. Можна використовувати для готових закусок, риб, котлет, нарізки.
  • Антибактеріальний килимок. Дозволяє довше зберігати свіжими овочі та фрукти. Перш, ніж покласти овочі й фрукти в холодильник, рекомендуємо їх помити, просушити і покласти на нижні полички, постеливши килимок. Завдяки мембрані з отворами у килимку, повітря безперешкодно буде циркулювати, насичуючи плоди.
  • Контейнери із пластику. Дозволяють зберігати готові закуски та свіжі продукти. При появі тріщин, подряпин та сколів контейнера краще позбутися. Крім того, використання спеціальних пластикових контейнерів для зберігання продуктів у холодильнику не змішує запахи. 
  • Скляний посуд. Це найбезпечніший і найдовговічніший варіант. Можна зберігати все: від готових страв до м’ясних виробів, риби, молока.
  • Вакуумні судочки. Здатні продовжити термін зберігання. Завдяки добрій герметизації не пропускають кисень, перешкоджають розмноженню бактерій.
  • Дерев’яні ємності. Добре зберігають фрукти та овочі.

А от зберігати у холодильнику страви в металевих каструлях та пательнях, в яких вони готувалися, фахівці однозначно не рекомендують. Це не тільки може призвести до окислення посуду і зробити їжу несмачною й непридатною до вживання, але й займає зайвий простір у холодильній камері. 


ДЕ І ЯКІ ПРОДУКТИ ЗБЕРІГАТИ: ПРАВИЛА ЗОНУВАННЯ

Отже, їжа має бути правильно упакована. Але важливо знати, на яких полицях розміщувати запаси.

Кожне відділення має власний температурний режим. Тому невірно закладати покупки «куди очі дивляться». Де ж можна зберігати заготівлі, а де свіжі продукти? Більшість стандартних холодильників оснащені трьома базовими полицями, висувними ящиками та холодильною камерою. Весь цей простір використовується для зберігання продуктів. Дотримуйтесь правильного зберігання продуктів залежно від розподілу температури на полицях. 

Якщо морозильна камера розташована внизу, то верхні полиці – найтепліші. Тому на верхніх та середніх полицях краще зберігати готові до вживання страви та продукти: йогурти, ковбаси, сир, салати. На нижній полиці краще розміщувати м’ясні та рибні продукти, тобто, швидкопсувні інгредієнти, які будуть використані найближчим часом для приготування або продукти, що розморожуються.

Висувні ящики призначені для овочів, фруктів та зелені. Їх не варто щільно утрамбовувати, тому що для якісного та довготривалого зберігання їм потрібне повітря та простір. Напої та соуси краще розташувати на дверцятах холодильника. 


ЩО НЕ МОЖНА ЗБЕРІГАТИ У ХОЛОДИЛЬНИКУ

Впевнені, що в багатьох холодильниках можна знайти шоколадки, цукерки і навіть хліб. Проте зберігати їх у холоді не обов’язково. Існує ряд продуктів, які не рекомендується зберігати у холодильнику. До них належать:

  • тропічні фрукти;
  • груші, банани, яблука;
  • цукіні, гарбуз, помідори;
  • оливкова олія;
  • цибуля і картопля;
  • хлібобулочні вироби;
  • тепла та гаряча їжа.

Чому гарячу їжу не можна ставити у холодильнику? Охолоджуючись, вона впливає на загальний температурний режим, що позначається як на роботі агрегату, так і на інших продуктах.

Зокрема, розповідаємо про ряд продуктів, які не варто відправляти в холод через біохімічні процеси, що відбуваються в них.

Хліб. При зниженій температурі хліб зневоднюється і черствіє. Однак холод убиває грибок, тому якщо потрібно зберегти хлібобулочні вироби на термін більше 5 днів, їх попередньо загортають у пергамент та відправляють у холодильну камеру.

Помідори. Низькі температури погіршують смак томатів. Помідори добре зберігаються у прохолодному темному місці за кімнатної температури.

Ягоди. Ягоди можна заморозити або зберігати при кімнатній температурі, але тільки в тому випадку, якщо їх з’їдять найближчим часом.

Авокадо. Нечищене авокадо збережеться і за звичайних умов. Вже порізаний – лише у холодильній камері під харчовою плівкою чи в контейнері.

Часник. Часник зберігають у темному прохолодному місці, але не в холодильнику, де він швидко пліснявіє.

Цибуля. Умови зберігання цибулі такі ж, як у часнику. Перед відправкою в шафу можна загорнути його в пергамент, щоб запобігти висиханню.

Читайте також: Солоні сирники: 4 рецепти з оливками, шпинатом і в’яленими помідорами


ЯК ПРАВИЛЬНО ЗБЕРІГАТИ М’ЯСО ТА РИБУ

Сирі м’ясо, риба та морепродукти ОБОВ’ЯЗКОВО повинні мати в холодильнику окрему поличку. Тримайте їх подалі від продуктів, що перед споживанням не проходять термічну обробку. Шкідлива мікрофлора може «перелізти» на готові продукти та викликати у вас проблеми з травленням. Ігнорування цього золотого правила може призвести до зараження продуктів кишковою паличкою або сальмонелою.

Ви спитаєте, звідки такому взятися у вашому холодильнику? Дуже просто. Ви принесли курку з магазину і поклали її в холодильник. Якщо на ній були сальмонели, вони разом із соком, що підтанув, потрапляють на полицю, а потім на інші продукти, які ви покладете на заражену поверхню.

“М’ясо та риба можуть зберігатися разом в холодильній камері тільки в герметичній упаковці або в замороженому вигляді у морозилці. Ці продукти змінюють смак і абсорбують запах один одного, якщо опиняться поруч в незапакованому вигляді. Особливо змінюється смак м’яса. Те саме правило стосується м’ясних і рибних консервів у відкритій тарі”, — наголошує Юлія Забарна. 

Щодо термінів споживання: охолоджене м’ясо та риба зберігаються в холодильній камері не більше двох діб. Після розморозки – не більше однієї доби.

Читайте також: Розвантажувальні дні без дієти


ЯК ЗБЕРІГАТИ КИСЛОМОЛОЧНІ ПРОДУКТИ, СИР ТА ЯЙЦЯ

Кисломолочні продукти бродять та поступово закисають у холодильнику також. При цьому процесі молочні продукти виділяють газ, що окислює свіжі овочі та фрукти, навіть якщо ті знаходяться на нижній поличці. Щоб уникнути цього, зберігайте молочні продукти в щільно закритій ємності. Якщо придбали молоко не в пляшці, а в пакеті, краще його перелети у скляну чи пластикову тару.

Розпаковане вершкове масло радимо перекласти у спеціальний посуд – масельничку. Всі розгорнуті сири треба обов’язково щільно обгортати пергаментним папером.

Важливе правило щодо яєць. Зберігайте їх в упаковці, а всі продукти по сусідству герметично пакуйте, аби вони не контактували з яйцями. Також радимо не мити яйця. Це може підвищити ризик контамінації бактерій – таких, як, наприклад, сальмонела. В ЄС магазинам і виробникам КАТЕГОРИЧНО заборонено їх мити. Зберігати яйця в холодильнику можна 30-45 днів. Поза холодильником – 5-7 діб.

Читайте також: Холодний суп: чотири рецепти для літа, швидкі і без мороки


КОРИСНИЙ ЛАЙФХАК – ПЛАНУВАННЯ

Також ефективно розкласти та зберігати на полицях холодильника запаси допомагає завчасне планування меню на кілька днів, тиждень чи місяць, щоб потім не викидати зіпсовані продукти, які не встигли з’їсти, та не забивати холодильник зайвим. Тобто ваше завдання – закуповувати продукти відповідно до меню. 

“А завчасне формування списку продуктів допоможуть уникнути випадкових необдуманих покупок у магазині. Наприклад, на сайті та у додатку сервісу доставки Zakaz.ua можна зручно та завбачливо планувати продуктовий онлайн-шопінг. Адже користувачі сервісу можуть зорієнтуватися, що треба купити, створюючи в особистому профілі списки покупок та протягом дня або тижня додаючи до нього необхідні товари. Можна створити кілька списків, видалити непотрібний список одним дотиком або додати його до кошику для подальшого оформлення замовлення. Якщо є товари, які користувач замовляє регулярно, їх можна зберігати у списку ”обраних товарів”, що дозволяє швидко їх замовити, не витрачаючи час на пошук серед широкого асортименту товарів на онлайн-вітринах супермаркетів”, –  розповідає Євген Нетреба, комерційний директор компанії. 

Відразу після закупівлі розділіть продукти за категоріями або на порції, частину можна заморозити. Готові страви та напівфабрикати найзручніше зберігати у харчових контейнерах, які не лише продовжать термін зберігання, але й не дозволять запахам різної їжі перемішуватись між собою.

Ми навели найоптимальніші способи ефективної організації зберігання продуктів у холодильнику. Але кожна господиня може використовувати будь-які креативні ідеї для вдосконалення цього процесу. Також раз на тиждень радимо обов’язково протирати стінки та полички холодильника. Важливо підтримувати чистоту та порядок, щоб запобігти появі неприємного запаху та бактерій. 

У розпал сезону ягід та фруктів україночкам також буде цікаво дізнатися, як довше зберегти свіжими літні фрукти. Читайте, користуйтеся і смакуйте 🙂

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: