Готувати в липневу спеку зовсім не хочеться, але треба! Бажано легке і швидке, як наше меню на вихідні: лінивий пиріг з кабачків, до якого за бажання м’ясоїди можуть додати бекон або шиночку, небанальний салат з банальних огірків та освіжаючий десерт, що готується без мороки.


Лінивий пиріг з цукіні з сиром
Фото narisovano

Потрібно:

  • цукіні – 2 великих;
  • м’який сир – 1 пачка 5% (180-200 г);
  • твердий сир – 100 г;
  • яйця – 2 шт;
  • борошно – 100 г;
  • кефір – 100 мл;
  • сода – ½ ч. л.;
  • сметана або йогурт – 1-2 ст. л.;
  • бекон – 150 г, за бажанням;
  • масло для змащення форми;
  • сіль, спеції.

Готуємо. Кефір трошки підігріваємо у мікрохвильовці. Додаємо в нього соду, розмішуємо і залишаємо для реакції.

Цукіні тремо на середній тертці й відтискаємо сік. Твердий сир також тремо на середній терці.

Змішуємо цукіні, м’який і твердий тертий сир, солимо, перчимо, вбиваємо яйця, перемішуємо. Вливаємо кефір із содою, знову перемішуємо. Останнім всипаємо, просіюючи, борошно. Ще раз ретельно перемішуємо. Якщо маса вийшла надто рідка, можна додати ще борошно.

Форму для запікання змащуємо маслом. Викладаємо масу, розрівнюємо. Випікаємо 30-35 хвилин при 180С.

За 10 хвилин до кінця змащуємо пиріг сметаною (або йогуртом), як варіант – викладаємо зверху нарізаний тонкими скибочками бекон. Знову ставимо пиріг в духовку, щоб сметана або бекон схопилися золотавою скоринкою.

Ще страви з кабачків: 5 незвичних і смачних рецептів з кабачків


Салат з огірків, червоної цибулі й авокадо

Потрібно:

  • огірки – 4 шт;
  • авокадо – 2 стиглих шт.;
  • червона цибулина – 1 маленька;
  • кеш’ю – 50 г смаженого.

Для заправки:

  • часник – 3 зубки;
  • оцет (винний або яблучний) – 2 ст. л.;
  • соєвий соус – 2 ст. л.;
  • мед рідкий – 1 ст. л.;
  • олія (оливкова або кунжутна) – 2 ст. л.;
  • сіль, перець.

Готуємо. Часник дрібно січемо і змішуємо з усіма інгредієнтами для заправки. Добре перемішуємо.

Огірок миємо, авокадо чистимо і виймаємо кісточку. Нарізаємо невеликими шматочками. Цибулю ріжемо тонкими півкільцями. Горіхи подрібнюємо. Змішуємо овочі з горіхами. Заправляємо заправкою, солимо, перчимо, їмо!

Якщо плануєте “посидіти” на салатах: Велика чистка: 7 салатів для розвантаження


Желе-мус зі сметани та ягід
Фото @podsousom

Потрібно:

  • сметана (або грецький йогурт) 15% жирності – 400 г;
  • чорна смородина (або інші ягоди) – 100-150 г;
  • цукор – 50 г;
  • желатин – 5 г.

Готуємо. Желатин замочуємо і готуємо згідно з інструкцією на упакуванні. Але краще використати менше води, ніж вказано: у цьому разі на 5 г желатину достатньо 50 мл води, решту компенсує сік ягід.

Сметану, цукор і ягоди пробиваємо в блендері до однорідної маси і вводимо, помішуючи, желатин. Розливаємо у склянки і ставимо в холодильник на кілька годин.

Обов’язково красиво сервіруємо стіл, кличемо рідних на обід, смакуємо, стежачи за пальцями – щоб не повідкушувати разом з цими смачнючими стравами 🙂 Можна з келихом вина – українського з нашої добірки: Українське вино: 11 кращих виробників від Закарпаття до Одеси.