Кутя у глиняній мисці

Добре розуміємо, що кожна досвідчена господиня має свій рецепт куті та готує за ним з року в рік. Але якщо ви все ж читаєте наш допис, значить одне з двох. Або ви молода господиня, яка ще не «набила руку» і шукає хороший рецепт. Або ви все ж досвідчена в кулінарії україночка, яка не проти урізноманітнити свій перевірений рецепт куті. Маємо варіанти і для перших, і для других 🙂

Хоча взагалі рецепт куті по суті один: в основі завжди три інгредієнти – пшениця, мак, мед. Вони «обрані» не просто так, а тому що мають символічне значення.

Кутя як символ

Загальновідомо, що кутя – головна страва Різдва і поєднує в собі все найважливіше для людини.

  • Зерно є символом вічного життя, його відновлення і кругообігу.
  • Мак означає родючість, щедрість, достаток.
  • Мед – це задоволення, солодке буття.

Інші інгредієнти – родзинки, горіхи, сухофрукти додалися в кутю вже згодом для більш цікавого і (якщо можна так сказати) світського смаку – на вибір господині і з огляду на місцевість. Є рецепти куті з крихтами шоколаду, з халвою, з рису і навіть з булгуром. Втім, ми за класичну основу: пшениця, мак, мед. І їх треба правильно приготувати.    

Кутя: секрети приготування

Вони добре відомі нашим бабусям і мамам, які десятиріччями роблять кутю на Різдво. Від них і дізналися, як краще готувати кутю, вже самі готуємо за їхніми настановами і радимо всім молодим господиням.

Є головне правило: мак, пшеницю і родзинки треба попередньо замочити

Процес приготування куті в макітрі
  • Сухий мак спершу треба промити в кількох водах, залити окропом, так щоб він добре накрив мак, і залишити щонайменше на 4-5 годин. Старі господині запарюють мак на цілу ніч. Перед приготуванням воду зливають і перетирають мак у макітрі макогоном – це спеціальне начиння для приготування куті. Якщо такого нема, мак добре розтирають у кавомолці або в блендері. Добре розтертий мак – це мак, який пустив біле «молочко» і аж тоне в ньому 🙂
  • Пшеницю також промивають в кількох водах, заливають водою у пропорції 1:2 і залишають на ніч. Якщо забули, то можна замочити зранку на 4-5 годин. Пшеницю варять за інструкцією, вказаною на упаковці: доводять до кипіння і тримають на слабкому вогні, помішуючи. Якщо вода википить, доливають окріп. Не солять і варять до готовності. Старі господині після того ще накривали баняк кришкою, зверху теплим рушником і давали каші “попріти” і заразом охолонути. Пшеницю в куті часом замінюють перловкою або рисом, якщо не люблять пшеницю.
  • Родзинки, які стали обов’язковим інгредієнтом куті «якихось» два сторіччя тому, спершу добре промивають, щоб очистити від бруду, і запарюють окропом на 20 хв. Запарені родзинки м’якші, соковиті і смачніші. Замість води їх можна запарити дуже гарячим узваром або… коньяком. Потім рідину зливають. Коньяк не пьють – піст! 🙂

Повторювати ці секрети в кожному рецепті нема сенсу, тому нижче – лише склад і загальне приготування куті: традиційної, «гурманської» і «панської».

ТРАДИЦІЙНА КУТЯ ВІД ПАНІ СТЕФИ

З горіхами і родзинками

Рецепт куті з горіхами і родзинками від пані Стефи
Фото @panistefa

Потрібно:

  • пшениця – 300 г;
  • мак – 200 г;
  • мед (або цукор) – 1-2 ст. л.;
  • волоські горіхи – 100 г;
  • родзинки – 100 г.

Готуємо. Мак запарюємо і розтираємо, родзинки запарюємо, пшеницю відварюємо – робимо все, як вказано вище.

Поки готується крупа, горіхи злегка обсмажуємо на сухій пательні, даємо охолонути і крупно січемо.

В макітрі або в глибокій мисці змішуємо розтертий мак, пшеницю, горіхи, родзинки, мед (або цукор). Співвідношення крупи і маку регулюємо самі в залежності від того, яку кутю любимо: більш макову чи більш «круп’яну».  

Якщо кутя виходить дуже густою, додаємо трошки кип’яченої води або узвару або рідкого меду, якщо любите дуже солодку кутю.

До неї також можна додати:

  • ложку цукатів в сиропі;
  • вишні з варення;
  • запарену і подрібнену курагу;
  • суміш кількох видів меду – для більш багатогранного смаку.

Читайте також: Не кулінарні секрети Пані Стефи


«ГУРМАНСЬКА» КУТЯ

На узварі з карамелізованими яблуками і горіхами

Потрібно:

  • перловка або пшениця – 300 г;
  • мак – 200 г;
  • сушені яблука – 100 г;
  • цукор – 2-3 ст. л.;
  • цедра ½ лимона;
  • посічені волоські горіхи – 100 г;
  • сушена журавлина – 100 г;
  • родзинки – 100 г.

Готуємо. Мак запарюємо і перетираємо. Родзинки і журавлину запарюємо, як вказано вище.

З сушених яблук варимо узвар. Яблука дістаємо, але не їмо і не викидаємо 🙂 Беремо необхідну для варіння перловки або пшениці кількість узвару (дивіться на упаковці крупи) і варимо її до готовності. Даємо охолонути.

Яблука з узвару кладемо на сковорідку, ледь-ледь змащену маслом, щоб не горіла, підсушуємо яблука і додаємо горіхи та цукор, тримаємо на середньому вогні, постійно перемішуючи, поки яблука і горіхи карамелізуються. Даємо охолонути.

В розтертий мак додаємо цукор, втираємо туди лимонну цедру, додаємо журавлину, родзинки, кашу. Перемішуємо. Якщо кутя надто густа, додаємо трошки узвару. Викладаємо в макітру або креманку, зверху викладаємо карамелізовані яблука з горіхами.⠀

Читайте також: Що спекти з яблуками: чотири перевірені рецепти



«ПАНСЬКА» КУТЯ

З цукатами, цедрою і мигдалем

Рецепт куті з цукатами і горіхами
Фото @svitlana_klynmovska

Потрібно:

  • пшениця (або рис) – 300 г;
  • мак – 200 г;
  • мед – 2-3 ст. л.;
  • родзинки – 50 г;
  • асорті цукатів – 100-150 г;
  • волоські горіхи – 50 г;
  • мигдаль смажений – 50 г;
  • цедра ½ лимона.

Готуємо. Мак, родзинки і крупу готуємо, як вказано вище. Горіхи подрібнюємо. В макітрі або глибокій мисці змішуємо всі інгредієнти, тремо цедру, перемішуємо і подаємо на стіл.

Сподіваємося, ці рецепти куті вам сподобаються, а якийсь стане вашим фамільним і колись ваші онучки готуватимуть кутю своїм дітям, примовляючи: «Так мене бабуся навчила» 🙂 Веселих свят!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Фото з відкритих джерел.