Чи фрукту? Бо гарбуз ботаніки вважають фруктом, а господині – овочем. І хочеш не хочеш, дивлячись зараз на помаранчеві кульки на кожному базарі, замислюєшся: а може собі щось з нього приготувати? Ми теж замислилися і випробували п’ять страв з гарбуза. Ділимося:)

Пиріг з гарбузом, цибулею і сиром

Потрібно: 500 г замороженого листкового тіста, 300 г гарбуза, 200 г твердого сиру або сулугуні, 1 велика цибулина, 1 великий пучок зелені, 1 яєчний жовток, оливкова олія, сіль, перець, суміш італійських або прованських трав.

Готуємо. Тісто розморожуємо, але не до повної м’якості, бо інакше важко буде розкатати.

Зелень миємо і подрібнюємо. Сир тремо на крупній терці. Гарбуз і циблю чистимо, нарізаємо тоненькими скибочками або кубиками або півкільцями, скроплюємо трошки олією, солимо, перчимо і обсмажуємо на пательні до золотистої скоринки практично до готовності.

Противень накриваємо пергаментом, викладаємо тісто, акуратно його розкатуємо і загортаємо краї бортиками. Кладемо шар гарбузово-цибульної суміші, зверху посипаємо зеленню, сиром. Збиваємо жовток і змащуємо сир.

Випікаємо в розігрітій духовці 30-40 хвилин.


Гарбузово-імбирний суп

Потрібно: 500 г гарбуза, 2 см кореня імбиру, 1 цибулина, 2 зубки часнику, 1 невелика морквина, 1 ч. л. каррі, 1\2 ч. л. кумину, 100 мл вершків, курячий бульйон або вода, 1 ст. л. лимонного соку, сіль, оливкова олія.

Готуємо. Гарбуз і моркву чистимо і нарізаємо крупними кубиками. Цибулю, часник чистимо, подрібнюємо.

Беремо банячок з товстим дном, наливаємо олію і підсмажуємо цибулю з часником до золотавого кольору. Додаємо натертий або дрібно порізаний імбир, каррі та кумин. Прогріваємо спеції 2-3 хвилини, але щоб вони не підгоріли.

Додаємо гарбуз, моркву і заливаємо водою чи бульйоном так, щоб вона не доходила до краю овочів приблизно на 1 см. Варимо до повної готовності овочів. Солимо, додаємо лимонний сік, знімаємо з вогню та збиваємо блендером у пюре. Додаємо вершки. Повертаємо на вогонь і доводимо до кипіння.

Подаємо, прикрасивши зеленню та гарбузовим насінням, і з грінками.

Читайте також: Велика чистка: 7 салатів для розвантаження


Гарбуз, запечений в меді з сиром фета

Потрібно: 600 г гарбуза, 3 ст. л. оливкової олії, 3 ст. л. меду, 1 ст. л. бальзамічного оцту, 150 г фети, кунжутне насіння, перець, сухі трави.

Готуємо. Розігріваємо духовку до 200С. Форму для випічки застеляємо пергаментом.

Гарбуз чистимо і нарізаємо кубиками. Змащуємо олією і запікаємо 25-30 хв. Виймаємо, посипаємо кунжутом і запікаємо ще 10 хв.

Змішуємо мед, бальзамік, трави, поливаємо заправкою готовий гарбуз і посипаємо подрібненою фетою. Перчимо.

Читайте також: 5 незвичних і смачних рецептів з кабачків


Гарбузові оладки

Потрібно: 1,5 склянки борошна, 1 склянка молока, 1 склянка гарбузового пюре (перетерта у блендері м’якоть гарбуза), 2 яйця, 2 ст. л. цукру, 3 ч. л. пекарського порошку, 1/3 ч. л. тертого мускатного горіха, по 1 ч. л. солі і кориці, олія для смаження, волоські горіхи, мед.

Готуємо. У глибокій мисці змішуємо борошно, цукор, сіль, корицю, мускатний горіх. В іншій мисці змішуємо молоко і гарбузове пюре, додаємо яйця, добре перемішуємо.

Поєднуємо вміст обох мисок.
Розігріваємо пательню, додаємо олію і смажимо оладки.

Гарячі оладки поливаємо медом і посипаємо подрібненими горіхами.

Читайте також: Шарлотка: королівська історія і простий рецепт


Сирна запіканка з гарбузом, яблуками, горіхами і медом

Потрібно: 500 г гарбуза, 200 г сиру. 4 ст. л. манної крупи, 2 яблука, 2 яйця, 100 г волоських горіхів, 50 г родзинок, 30 г вершкового масла, 3 ст. л, цукру; 1 ст. л. меду, сіль за смаком.

Готуємо. Розігріваємо духовку до 180С. Родзинки заливаємо окропом на 20 хвилин. Яйця збиваємо міксером разом з сіллю і цукром. Додаємо до них манну крупу, знову збиваємо і залишаємо на 20 хвилин, щоб манка набухла. Тим часом перетираємо сир через сито.

Чистимо і ріжемо невеличкими кубиками гарбуз і яблука, подрібнюємо горіхи. Додаємо до яєць сир і мед, знову збиваємо до однорідної консистенції. Викладаємо частину сирної маси в змащену маслом і посипану манкою форму для випікання. Потім кладемо шар гарбуза і яблук, посипаємо ізюмом і горіхами. Зверху викладаємо решту сирної маси.

Запікаємо в духовці 40 хвилин. Подаємо зі сметаною чи цукровою пудрою.

А ще гарбуз можна просто запекти і смакувати, злегка змастивши медом, – так робили наші прабабусі. І вміли варити найсмачніші борщі – ми зібрали цікаві факти у статті Борщ: історія найвідомішої страви.