Щедрий вечір на те і щедрий, щоб дозволити собі щось смачне, ситне, цікаве 🙂 Але просте в приготуванні, як наші рецепти основних страв, тобто м’ясних. На вибір маєио чотири: в залежності від того, хто що любить – курку, качку, телятину чи свинину.

Попри вишукані назви, ці рецепти не потребують якихось надзусиль чи інгредієнтів. «Найскладніше» в них – не забути і завчасно замаринувати м’ясо 🙂 Бажано на ніч напередодні Щедрого вечора. Ну, або з самого ранку 13 січня. Тому вибирайте рецепт завчасно, щоб мати час спланувати, все необхідне купити і замаринувати.

Курка з гарбузом та яблуками
Рецепт запеченої курки з яблуками і гарбузом.
Фото і рецепт @solopiika

Потрібно:

  • курка (стегна, крильця) – 1 кг
  • яблука – 400 г
  • цибулина середня – 2 шт
  • часник – 3 зубки
  • мед – 1-2 ст. л.
  • свіжий імбир – 1-2 см корінця
  • паприка – 1 ч. л.
  • олія – 150 мл
  • чебрець, тим’ян, сіль, перець

Готуємо. Курку миємо і сушимо. Тремо імбир на дрібній терці.

Робимо маринад для курки: змішуємо імбир з медом, пів порції олії, сіллю. Натираємо цією сумішшю курку і залишаємо на 20 хв.

Цибулю чистимо і нарізаємо півкільцями. Часник крупно рубимо.

Яблука і гарбуз чистимо і нарізаємо крупними кубиками або пів дольками. Додаємо до них цибулю, часник, паприку, сіль, перець, другу пів порцію олії. Все це можна закинути в звичайний прозорий поліетиленовий пакет, його зав’язати і струсити всі овочі, щоб добре перемішалися і промаринувалися в олії.

Деко або форму для запікання застеляємо фольгою, змащуємо її олією і викладаємо по центру курку, а навколо неї овочеву суміш. Зверху кладемо чебрець, тим’ян чи інші трави. Запікаємо при 200С 40-50 хв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика чистка: 7 салатів для розвантаження


Качка з квашеною капустою та чорносливом
Качка з квашеною капустою та чорносливом — рецепт приготування.
Рецепт і фото @true.morkvu

Потрібно:

  • качка – 2,5-3 кг
  • квашена капуста – 1 кг
  • чорнослив – 200 г
  • цибуля – 2 шт
  • цукор – 2 ст. л.
  • мелений чорний перець – 1 ч. л.
  • олія
  • сіль до смаку

Готуємо. Відрізаємо жир на гузці та шиї. Добре і глибоко проколюємо качку виделкою зовні, натираємо сумішшю перцю і солі.

Нарізаємо цибулю тонкими півкільцями. Топимо гусячий жир в банячку на невеликому вогні, шкварки виймаємо. На жирі обсмажуємо цибулю до золотавого кольору.

Поки вона смажиться, промиваємо чорнослив і ріжемо на половинки.
Промиваємо капусту під проточною водою, щоб позбутися зайвої солі.

Беремо велику ємність для запікання, змащуємо олією, викладаємо капусту, чорнослив, цибулю, перемішуємо.

Розігріваємо духовку до 180С. Ставимо ємність з капустою на деко, деко – на передостанній знизу рівень духовки. Над ним (на наступному рівні) встановлюємо решітку, на неї кладемо качку грудкою вниз і накриваємо її фольгою. Жир з качки буде стікати одразу в капусту. Запікаємо 45 хв і раз-два перемішуємо капусту.

Потім знімаємо фольгу, перевертаємо качку на спинку і запікаємо ще 40 хв або більше – до повної готовності качки. Теж раз-два перемішуючи капусту.

Подаємо на блюді: викладаємо качку, нарізаємо її скибками, навколо викладаємо капусту.

Читайте також: Розвантажувальні дні без голодування


Свиняча шийка в апельсиновому маринаді
Як готувати свинину до святкового столу на Щедрий Вечір.
Рецепт і фото @podsousom

Потрібно:

  • свиняча шийка – 1,5 кг одним шматком
  • апельсин – 3 шт
  • часник – 1 невелика голівка
  • мед – 2 ст. л.
  • сіль, сушені трави, перець до смаку

Готуємо. Зубки часнику чистимо, придавлюємо ножем і грубо рубаємо. З апельсинів вичавлюємо сік, шкірки грубо нарізаємо.

Змішуємо сік, шкірки і рублений часник в глибокій мисці, занурюємо в цей маринад свинину, обмащуємо, накриваємо миску плівкою. Ставимо в холодильник і маринуємо добу, періодично перевертаючи шматок різними боками.

Розігріваємо духовку до 180С, свинину дістаємо з маринаду. Змішуємо мед, сіль, перець, сушені трави і обмазуємо сумішшю м’ясо. Кладемо його на деко і ставимо в добре розігріту духовку.

Тримаємо м’ясо 10 хвилин, перевертаємо і тримаємо ще 5 хвилин, щоб воно схопилося жаром. Заливаємо маринадом разом з апельсиновими шкірками і «тушимо» його 2 години при температурі 180 градусів. Періодично перевертаємо і поливаючи соком. Якщо маринад випарується раніше, доливаємо апельсиновий сік (купіть на 1 апельсин більше про всяк випадок 🙂 ) або воду.

Читайте також: Велика чистка: 7 салатів для розвантаження


Телятина з сухофруктами та в гірчиці   
Рецепт смачної телятини із сухофруктами.
Рецепт і фото @mama_nadivani

Потрібно:

  • телятина – 1 кг (бажано продовгуватий биток)
  • курага – 100 г
  • чорнослив – 100 г
  • олія – 4-5 ст.  л.
  • гірчиця в зернах – 3 ч. л.
  • звичайна гірчиця – 1-2 ч. л.
  • мед – 2 ч. л.
  • паприка (приправа) –1 ч. л.
  • сіль до смаку

Готуємо. Курагу і сухофрукти промиваємо і ріжемо навпіл або на четвертинки, якщо курага і чорнослив крупні.

Робимо маринад. Змішуємо олію, гірчицю, мед, паприку, сіль.

У м’ясі робимо надрізи глибиною приблизно 2 см, але не дорізаючи до кінця – шматок має бути схожим на гармошку.

Розстелюємо фольгу, кладемо на неї м’ясо. Далі кожен надріз змащуємо маринадом і в кожен кладемо сухофрукти, поливаємо залишками маринаду. Фольгу загортаємо, м’ясо ставимо маринуватися в холодильник щонайменше 6-7 годин, а краще на ніч.

Розігріваємо духовку до 180С. У глибоке деко кладемо м’ясо у фользі і запікаємо близько півтора години. Далі відкриваємо фольгу і підрум’янюємо м’ясо ще хвилин 20-30, періодично поливаючи м’ясо соком і маринадом, що виділяється. Розрізаємо м’ясо на стейки по лініях надрізів і подаємо до столу.

Смачного, українки! 🙂

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: