Чому ми двічі святкуємо Новий рік, пояснювати не будемо – всі ж знають про перехід у 1918 році з юліанського на григоріанський календар? Як і про те, що 14 січня – це ще й свято Святого Василя, а 13 січня – Маланки. Тобто за два дні маємо аж три свята: Василя, Маланки й Старий Новий рік.

Вечір напередодні називали і робили Щедрим – ситним – як своєрідне задобрення прийдешнього року, символ його щедрості. Однак не в усіх регіонах 13 січня накривали стіл. Наддніпрянщина й Гуцульщина – так – влаштовувала багату гостину, Галичина і Поділля цей вечір не сильно святкували – у них Щедрий вечір напередодні Водохреща, 18 січня. Тому україночки з цих регіонів можуть просто прочитати нашу статтю собі на майбутнє, а тим, хто святкуватиме, нагадуємо “інструкцію”: що готувати і що робити на Щедрий вечір та Старий Новий рік 🙂

Страви на Щедрий вечір: що приготувати

На Щедрий вечір має бути щедро: не лише стіл, а й атмосфера і декор. Красива скатертина, гарний посуд, свічки – святковість, але не помпезність – щоб було затишно.

Страв має бути, як і на Святу вечерю, 12, але вже не пісних. Господині не обмежувалися – готували все, що могли собі дозволити і навіть більше, аніж 12.

При цьому в меню Щедрого вечора мають бути чотири обов’язкові «позиції»

  • Кутя – багата і солодка. Її значення і символічність не будемо повторювати.
  • Страви зі свинини. Адже Святий Василь вважається покровителем свинарства, звідси й традиція 14 січня, а заразом і на Щедрий вечір готувати ковбаси, холодець, печеню, кров’янку і обов’язково їсти сало.
  • Вареники. Вони мають два «призначення». Перше – символічне: це ознака добробуту. У старовину казали, у Царстві Божому праведники будуть «як вареник у маслі». Друге значення – суто практичне: ними «розраховувалися» з колядниками. Тому готували вареників багато і різних.
  • Млинці й пироги. Це відголос язичницького символу – сонця, світла, тепла.

Що готувати на Щедрий вечір, окрім цих страв, – то вже на ваш розсуд, україночки. Традиційно на стіл ставили борщ, узвар, гриби, свіжі, тушковані чи квашені овочі. Можете приготувати щось новеньке на основну страву – маємо тут рецепти: Що готувати на Щедрий вечір: 4 рецепти основних страв

Що робити у Щедрий вечір: «культурна програма» 13 січня

Зранку і вдень

  • нагадати родині, що увечері всі збираються за столом на Щедру вечерю;
  • зробити заготовлення для куті та святкових страв, якщо весь день на роботі, або ж уесь день чарувати на кухні над «нарізочкою», голубцями та фірмовою печенею у горщиках 🙂

Увечері

  • красиво сервірувати стіл і поставити кутю на покуття – так званий червоний кут
  • вбратися у чистий одяг;
  • сісти за стіл, прочитати спільну молитву, попросити вибачення один в одного, щоб провести весь рік у злагоді;
  • почати вечерю з куті;
  • не об’їдатися до півночі, краще йти щедрувати – до сусідів, родичів, друзів. На Щедрий – Маланчин – вечір ходили по хатах з козою. Як нема живої, то завжди в компанії чи родині знайдеться «коза», яку можна переодягти 🙂

Дівчата у цей вечір ще й ворожили, а хлопці мали другий шанс засвататися до «дівки», яка їм відмовила раніше

Що робити на Старий Новий рік

14 січня, головне, пустити в хату першим чоловіка – щоб рік був вдалим. Старий Новий рік і Щедрий вечір мають ще чотири старовинні прикмети. В ці дні:

  • не давали в борг і не рахували копійки – щоб не провести рік в боргах;
  • не виносили сміття – щоб щастя з хати не винести;
  • «вмивалися» копійками: брали жменю і наче протирали лице – щоб рік був прибутковим;
  • мирилися з тими, з ким посварилися – щоб не тягнути сварки в новий рік.

А далі вже як день складеться. Головне зараз просто обійняти рідних, закликати в гості тих, хто тимчасово залишився без рідної оселі. Підтримуймо одне одного!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: