Шарлотка: королівська історія і простий рецепт
Потрібні лише яблука, яйця, борошно і горіхи.
Потрібні лише яблука, яйця, борошно і горіхи.
Хто б міг подумати, що буденний пиріг, який наші мами і бабусі «калапуцяли» за кілька хвилин, має таке благородне походження. Втім, можливо хтось згадає староанглійське слово charlyt, яким називали прототип шарлотки, – пиріг з яєць, збитих з цукром і молоком. Хтось розповість легенду, як закоханий німецький повар створив рецепт десерту для дами серця на ім’я Шарлота.
Нам до вподоби найбільш поширена версія про англійську королеву Шарлоту, дружину Георга III, задля якої придворний кухар придумав “особливий пиріг”. Щоправда, тоді він був не з тіста, а зі шматків білого хліба, розмочених у маслі і яєчній суміші. Їх покривали зверху увареними в сиропі яблуками, зверху клали ще один шар хліба і потім запікали. Кажуть, королева Шарлота, в честь якої й назвали страву, ласувала нею ледь не щодня. Рецепт згодом удосконалив французький кухар Марі Антуан Карем, який готував для імператорських домів: він замінив хліб на бісквіт і подав як charlotte ? la parisienne або паризьку шарлотку російському царю Олександру І. Так пиріг потрапив у наші «широти».
Кожен новий кухар, а потім і звичайні господині, рецепт шарлотки переробляли «під себе» або ж під те, що було в коморі чи холодильнику. Постійно варіюють кількість яєць і муки – хтось любить пухке і високе тісто-подушку, хтось тонке і пісочне. Яблука замінюють грушами, сливами, ягодами, додають сухофрукти – рецептів безліч і у маминих записничках, і в інтернеті на кулінарних сайтах. Ми в редакції “Україночок” облюбували рецепт однієї фуд-блогерки – пекли вже кілька разів: не злипся, не підгорів, пальці можна з ним з”їсти. Поки є час – приготуйте.
Читайте також: Лимонади літа: 8 швидких рецептів – серед них лимонний «детокс», полуничний «мохіто» і ягідний «пунш»
Що потрібно: 2-3 яблука солодких сортів, 3 яйця кімнатної температури, 100 г цукру, 150-200 г борошна, 1 ст. л. крохмалю, 1 ч. л. розпушувача, 1-2 жменьки волоських горіхів, жменька родзинок (але вони вже витребеньки, можна й обійтися), трошки солі, мед для подачі. Форма діаметром 20 см.
Готуємо. Родзинки промиваємо. Яблука чистимо і ріжемо великими скибочками або кубиками і змішуємо з крохмалем (він не дасть яблукам сильно пускати сік в тсто). Яйця збиваємо з цукром в густу високу білу піну. Борошно змішуємо з розпушувачем, трошки підсолюємо, перемішуємо і через сито вводимо в яєчну суміш, ретельно помішуючи. Тісто має вийти як на дуже густі оладі, тягучим. За необхідності додавайте більше борошна: тісто має викладатися лопаткою, а не литися, як рідке на млинці, але й не ліпитися, як “пластилін” на вареники.
Форму змащуємо маслом чи олією, тісто ділимо навпіл. Спершу викладаємо одну частину, зверху густо пів порції яблук, на них – другу частину тіста, знову яблука, їх присипаємо родзинками і горіхами. Випікаємо на 180С приблизно 40 хвилин – пробуйте готовність тіста сірником. Тільки-но він вийматиметься сухим – виймайте й пиріг. Дайте трошки вистигнути, зверху полийте медом і кличте всіх за стіл! Підсолодимо собі карантин цим чудовим рецептом шарлотки:)
Ну раз вже візьметеся пекти шарлотку, то вже спечіть якось і піцу “Маргарита” – маємо тут два рецепти і класну королівську історію цієї страви.
Фото з відкритих джерел.