Навіть якщо ви маєте свій перевірений рецепт паски, впевнені, вам захочеться спробувати й наші рецепти. Точніше не наші, а знаних і улюблених метрес кулінарії – Пані Стефи і Дарії Цвек, а також популярних гастроблогерок. Їхні рецепти сподобаються тим, кому хочеться осучасненої великодньої випічки. Обирайте і діліться враженнями та своїми перевіреними рецептами паски у коментарях на нашій фейсбук-сторінці.     

Паска великодня, традиційна від «Пані Стефи»

Фото і рецепт з сайту panistefa.com, розрахований на 1 паску середнього розміру

Потрібно:

  • борошно – 1 кг + запас на домішування;
  • тепле молоко – 400-440 мл;
  • дріжджі – 100 г;
  • жовтки – 10 шт;
  • масло – 250 г;
  • цукор – 250-300 г;
  • родзинки – 200 г;
  • цукати без сиропу – 100 г;
  • сіль – ½ ч. л.;
  • цедра, ванільний цукор або ванільний екстракт.

Готуємо. Пересіюємо борошно і трошки загріємо – потримаємо в теплому місці, щоб не було холодним.

Готуємо розчину – кришимо дріжджі, додаємо тепле молоко, кілька ложок борошна і кілька ложок цукру, ставимо в тепле місце, щоб забродило. На це йде хвилин 15-20.

Розтираємо жовтки з цукром, цедрою і ванількою (цукром чи есенцією) в піну.
Коли розчина забродить, виливаємо її в широку миску з пересіяним борошном і сіллю, перемішуємо легенько, додаємо перетерті жовтки і замішуємо.

Якщо тісто зарідке, підсипаємо потрошки борошно. До замішаного тіста додаємо тепле розтоплене масло і ще раз вимішуємо, щоб жир ввібрався, а тісто стало лискучим і гладким.

Додаємо родзинки, цукати та акуратно вимішуємо. Накриваємо рушничком і залишаємо, щоб росло.

Коли тісто підросте в об’ємі вдвоє, виминаємо його, розкладаємо у пергаментні форми на 1/3 висоти, накриваємо і даємо ще раз підрости.

Духовку розігріваємо до 200С. Як паски підростуть, змащуємо верх жовтком і випікаємо при 200С впродовж 10-15 хв. Потім температуру зменшуємо до 160-170С і випікаємо ще 45-50 хвилин.

Виймаємо, кладемо бочком на м’яку перину або подушку – так-так, саме в такому місці і положенні охолоджують паски. Якщо печете в залізних чи будь-яких багаторазових формах, то виймайте з форм холодними.

Якщо ви хочете заплести паску косами, як на світлині, то відберіть невелику частину тіста перед тим, як домішувати родзинки, додайте трохи більше муки, і домісіть. Нехай виросте так само як основне тісто. Використайте тугіше тісто для декорування: заплетіть коси та пришпильте їх дерев’яними шпичками до верху тіста. Помастіть жовтком, і печіть як описано вище. Після охолодження не забудьте вийняти шпички.


«Секретна паска» від Дарії Цвек

Рецепт розрахований на 2 паски середнього розміру

Потрібно: 

  • борошно – 1 кг борошна (не більше, бо паска буде тугою, і не менше, бо паска опаде);
  • молоко – 400 мл;
  • жовтки – 10 шт;
  • мокрі дріжджі – 100 г;
  • масло або маргарин – 200 г;
  • цукор – 300 г;
  • родзинки – 100 г;
  • сіль – 1/2 ч. л.; 
  • потерта цедра 1 лимона.

Готуємо. Замішуємо опару. Дріжджі розводимо у теплому молоці і додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішуємо і ставимо в тепле місце, щоб опара збільшилася вдвічі.

Після того, як опара підросте, додаємо решту цукру, жовтки, родзинки, цедру, сіль і борошно. Замішуємо тісто до однорідності і наприкінці додаємо розтоплене, але охолоджене масло (або маргарин). Місимо приблизно 10-15 хвилин, поки тісто не почне відставати від рук.

Тісто ставимо знову в тепле місце, щоб знову збільшилося вдвічі. Тоді його опустимо і зачекаємо, щоб знову підросло. Розкладаємо тісто на 1/3 частини посудини і даємо знову піднятися вдвічі.

Духовку нагріваємо до температури 200С. Тісто викладаємо у форми на 1/2 висоти, ставимо в духовку і після 10 хвилин зменшуємо температуру до 170-160С. Випікаємо ще 50 хвилин.


Класична паска з цукатами на опарі

Фото і рецепт @natalieokoneshnikova, розрахований на 2-3 невеликі паски

Потрібно:

Для опари:

  • сухі дріжджі – 2,5 ч. л. (8 г);
  • тепле молоко – 100 мл;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • борошно – 2-3 ст. л.;

Для тіста:

  • борошно – 500 г;
  • вершкове масло – 100 г;
  • сіль – 1/2 ч. л.;
  • цукор – 150 г;
  • вода – 80 мл;
  • ванільний цукор – 2 ч. л.;
  • яйця – 2 шт;
  • м’який сир 9% (творог) – 150 г;
  • родзинки – 150 г;
  • апельсин – 1 шт.

Для поливи:

  • білок – 1 шт;
  • цукрова пудра – 100 г;
  • лимонний сік – 1 ст. л.

Готуємо. Дріжджі і цукор розводимо в теплому молоці, додаємо борошно 2-3 ст. л. Перемішуємо вінчиком, накриваємо плівкою і ставимо в тепле місце на 15 хвилин. На поверхні повинні з’явитися пухирці.

Далі кілька підготовчих робіт. Родзинки попередньо миємо, обсушуємо рушником і обвалюємо в борошні. Вершкове масло розтоплюємо у мікрохвильовці або на водяній бані, залишаємо охолонути. З апельсина тремо цедру і вичавлюємо сік.

А тепер починаємо готувати тісто. Сир протираємо через сито або перетираємо в блендері. Додаємо воду і розмішуємо. Яйця збиваємо з цукром і ванільним цукром до піни, додаємо в сир і збиваємо. Туди ж вливаємо розтоплене вершкове масло і перемішуємо вінчиком. Потім додаємо опару, що підійшла, перемішуємо і просіюємо у суміш борошно з сіллю. Додаємо цедру і сік апельсина. Дуже добре вимішуємо тісто – бажано в міксері насадкою «гак» .Тісто виходить м’яким і липким.

У готове тісто додаємо обваляні в борошні родзинки, перемішуємо. Змащуємо маслом велику миску. Змащуємо руки маслом і перекладаємо тісто у миску. Накриваємо плівкою і рушником і ставимо в тепле місце на 1-1,5 години.

Готове тісто трохи розминаємо. Форми для випічки змащуємо маслом, розкладаємо в них тісто до половини висоти. Накриваємо рушником і ставимо в тепле місце ще на 1 годину.

Розігріваємо духовку до 180С. Зверху на верхній рівень ставимо деко, а самі паски на нижній. Випікаємо 40 хвилин. За п’ять хвилин до готовності прибираємо верхнє деко, щоб паски подрумянились. Готовність можна перевірити дерев’яною шпажкою.

Готуємо поливу: білок збиваємо, додаємо поступово пудру і сік лимона. Збиваємо до міцної піни. Змащуємо глазуррю охолоджені паски.


Сучасна паска-краффін з горіховою начинкою   

Фото і рецепт блогерки @ narisovano, розрахований на 1 паску середнього розміру або 2 маленьких

 ⠀

Потрібно:

  • борошно – 200 г;
  • сухі дріжджі – 4 г;
  • жовтки – 2 шт;
  • цукор – 75 г;
  • вершки 10% – 100 г;
  • вершкове масло – 25 г;
  • щіпка солі;
  • коньяк (можна замінити на апельсиновий сік) – 2 ч. л.

Для начинки:

  • будь-які горіхи або суміш горіхів – 100 г;
  • кориця – 1 ст. л;  
  • ванілін – 2 г;
  • вершкове масло – 50 г

Готуємо. Спершу займемося тістом. Вершкове масло розм’якшуємо. Жовтки перетираємо з цукром і сіллю. Додаємо теплі вершки і коньяк, перемішуємо. Просіяне борошно змішуємо з дріжджами і всипаємо до молочної суміші. Замішуємо тісто. Додаємо м’яке вершкове масло і продовжуємо місити. Місимо, поки тісто не стане м’яким, еластичним і не буде липнути до рук.

Змащуємо маслом миску і перекладаємо в неї тісто. Накриваємо плівкою і ставимо в тепле місце на 1,5 години. Як варіант, можна поставити в теплу духовку, увімкнену на розігрів на 45-50С.

Для начинки перемелюємо горіхи в дрібну крихту, змішуємо з корицею і ваніліном. За бажанням можна додати цукор.

Коли тісто підіде, добре виминаємо і розкачуємо в невеликий поздовжній прямокутник завтовшки 1 см. Щедро змащуємо розм’якшеним маслом (50 г). Зверху викладаємо начинку по всій поверхні. Згортаємо у форму рулета і розрізаємо його вздовж майже до самого кінця рулету. Одну половину «смужки» згортаємо також в рулет і обгортаємо зверху другою «смужкою». Має вийти краффін – такий собі «рулет в рулеті», а по суті – переплетені, наче плетіння в джуті, шари начинки і тіста.

Викладаємо його в змащену маслом форму. Накриваємо рушником і ставимо в тепле місце ще на 1 годину. Випікаємо при 180С близько 40 хвилин.


Запечена сирна паска з сухофруктами

Фото і рецепт гастроблогерки Аліси Купер @ alisa___cooper, розрахований на 1 паску середнього розміру або 2 невеличкі

Потрібно:

  • сир м’який жирний (творог) – 500 г;
  • вершковий сир – 100 г;
  • цукор – 70 г;
  • крохмаль – 2 ст. л.;
  • родзинки – 90 г;
  • фісташки – 50 г;
  • білий шоколад – 60 г;
  • цукати – 75 г;
  • яйця – 3 шт;
  • екстракт ванілі – 2 ч. л.;
  • коньяк – 100 г.

Готуємо. Ізюм замочіть напередодні в коньяку в склянці. Щоразу, як будете проходити повз, перемішайте родзинки.

Сир і вершковий сир розтираємо у блендері, щоб позбутися грудок. Додаємо крохмаль, перемішуємо.

Яйця збиваємо з цукром і ваніллю до білої піни, гарненько.

Шоколад тремо на тертці. Всипаємо його до сиру і вливаємо яйця. Все ніжно лопаткою перемішуємо. Додаємо всі наші родзинки, горіхи, цукати. Ще раз перемішуємо, щоб розподілилося рівномірно. Коли вам захочеться з’їсти це негайно, тримайте себе в руках 🙂

Форму змащуємо маслом. Масу викладаємо у форму для запікання і сильно стукаємо нею по столу, щоб маса добре втрамбувалася.

Духовку розігріваємо до 160С. Вниз ставимо деко або велику форму, наповнену окропом. Над ним пасочку. Випікаємо близько 60 хвилин в залежності від розміру форми. Перевіряємо зубочисткою.

Зверху можна змастити паску розтопленим чорним шоколадом і прикрасити цукатами, як на фото.

Гарячу не чіпайте! Дайте повністю охолонути, поставте у холодильник і тримайте себе в руках аж до самого Великодня 🙂

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: