Лаваш, сир, рецепти

Рецепти страв з лавашем – дійсно порятунок на всі випадки. Коли на сніданок не встигаєш нічого «змайструвати». Коли на обід нема часу довго куховарити. Коли у вихідні не хочеться калапацятися з тістом, а три вічно голодні роти просять «якогось пирога». Для цього потрібно мати сам лаваш, бажано мати яйця і все, що є в холодильнику. «Паляницю» достатньо змастити якоюсь намазкою (маємо аж 10 рецептів тут)  або загорнути в нього шматочок сиру, огірка чи «Краківської» – і от так швидко приготувати закуску з лавашем.

Але ми знайшли у гастроблогерок цікавіші рецепти страв з лавашем – тепленьких: підсмажених або запечених, хрумких і апетитних. До речі, приготувати страву з лавашем здатні й навіть наші «безрукі» сини-підлітки і кохані чоловіки, коли знову захочуть «чогось смачненького». Просто приготуйте щось із наших рецептів разом з ними – вони точно зможуть потім повторити, але вже для вас, коли «мама захоче трошки відпочити від кухні». Отож, готуємо!

СИРНІ РОЛИ З ЛАВАША

  • Потрібно:
  • лаваш тонкий – 1 шт
  • сир кисломолочний – 250 г
  • сметана – 30 г
  • цукор – 30 г
  • яйце – 1 шт
  • молоко – 20 мл

Фото і рецепт @solopiika

Готуємо. До сиру додаємо цукор і сметану і перебиваємо блендером у пасту.

Лаваш розрізаємо навпіл, великий – на 4 частини. На кожну частину лавашу викладаємо смужку сиру і закручуємо трубочкою, краєчки вкладаємо всередину, щоб сир не витік.

Яйце збиваємо з молоком. Щедро змащуємо лавашні «роли» (трубочки чи конвертики – у кого що вийде) яєчно-молочною сумішшю. Викладаємо на деко і запікаємо 15 хв при 200С до золотавої скоринки. Подаємо з медом, варенням та сметанкою.


ЛАВАШ З НАЧИНКОЮ

Лаваш, начинка
Фото і рецепт @avokadoznae

Потрібно:

  • 2 яйця
  • 1 круглий лаваш
  • трошки вершкового масла або олії
  • 1 ст. л. крем-сир
  • 100 г тертого твердого сиру
  • ковбаса, кілька скибок
  • 1 помідор (болгарський перець за бажанням)
  • сіль, перець до смаку

Готуємо. Яйця вибиваємо у мисочку, підсолюємо і злегка збиваємо.

Розігріваємо пательню з вершковим маслом, виливаємо яйця, зверху кладемо лаваш.

Тільки-но яйця схопляться, паляницю перевертаємо. Зверху її змащуємо вершковим сиром. По центру лаваша викладаємо все, чого душа просить. У рецепті це кілька кружалець ковбаски, на неї кільця помідорів і тертий твердий сир.

Звертаємо «паляничку» з двох боків, щоб накрити начинку, як ковдрою. Перевертаємо і обсмажуємо з другого боку до хрумкої скоринки. Готово! Поділіться потім, чи це смачний рецепт лаваша з начинкою 🙂

До речі, на десерт можна приготувати смачнющий та корисний смузі-боул: ми написали про обов’язкові три “частини” цієї страви, тому вам є з чим поекспериментувати.


ЛАВАШНО-СИРНИЙ «ТОРТ»

Потрібно:

  • 1 лаваш будь-якої форми;
  • 3 яйця;
  • 3-4 ст. л. молока;
  • 1-2 помідори;
  • 150 г сиру кисломолочного;
  • жменька оливок без кісточок;
  • олія або масло;
  • зелень, сіль, перець.

Готуємо. Лаваш скручуємо в рулет і розрізаємо на смужки шириною до 1 см. Кладемо в миску, туди вибиваємо яйця, вливаємо молоко, додаємо подрібнену зелень, сіль і спеції до смаку. Добре перемішуємо.

В іншій мисочці змішуємо кисломолочний сир, подрібнений помідор, порізані навпіл оливки, будь-яку зелень, солимо, перчимо, перемішуємо.

Змащуємо пательню маслом бо олією, розігріваємо, викладаємо пів порції лавашно-яєчної суміші – як велику оладку. Даємо схопитися, зверху кладемо рівномірним шаром суміш з сиру і помідорів, розрівнюємо і «накриваємо» цей шар другою порцією лавашно-яєчної суміші, наче корж торту.

Накриваємо кришкою і даємо пропектися кілька хвилин, щоб нижній шар підсмажився. Перевертаємо цей «торт» на інший бік і доводимо до готовності – смажимо ще 7-10 хвилин. Бачите, як можна швидко приготувати закуску з лавашем! 🙂


ПИРІГ З ЛАВАША З КАПУСТОЮ, ГРИБАМИ І КУРКОЮ

Потрібно:

  • 4 круглі лаваші;
  • 250-300 г відварної курячої грудки;
  • 1 качан маленької капустини;
  • 300 г печериць;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • 2 яйця;
  • 2 ст. л. сметани;
  • 150 г сиру;
  • сіль, перець до смаку.

Фото і рецепт @tut_food_

Готуємо. Цибулю ріжемо дрібними кубиками і обсмажуємо. Додаємо натерту моркву і нашатковану капусту і тушкуємо до готовності. В кінці додаємо томатну пасту, солимо і перчимо. Печериці нарізаємо і обсмажуємо. Курячу грудку нарізаємо не великі шматочки. Змішуємо тушковану капусту, смажені печериці та відварну курячу грудку.

Форму для випікання застилаємо пергаментом і кладемо 1 лист лаваша, зверху викладаємо 1/3 начинки і накриваємо другим лавашем і так повторюємо з іншими листами лаваша і начинкою.

Збиваємо яйця зі сметаною, солимо і заливаємо пиріг. Випікаємо при 180 градусах хвилин 30. За десять хвилин до готовності зверху присипаємо тертим сиром.


ПІЦАЗ ЛАВАША

Піца, лаваш, рецепти
Фото і рецепт @sumayakhabiba

Потрібно:

  • 1 великий круглий лаваш;
  • 1 ст. л. томатної пасти або кетчупу;
  • 150 г ковбаси, шинки, курки;
  • 3-4 шампіньйони;
  • 2 помідори або болгарський перець;
  • 100 г твердого сиру;
  • 1 яйце;
  • 1 ст. л. кунжуту.

Готуємо. Лаваш розрізаємо по радіусу – пам’ятаєте, що таке радіус кола? 🙂 Тобто пряма лінія від краю лаваша до центру (дивіться уважно на фото). Змащуємо лаваш томатною пастою. Тепер уявно – не ножем! – розділяємо коло лаваша на четвертини. На кожну четвертину викладаємо те, що є в холодильнику: на одну четвертину щось м’ясне (курка, ковбаска, шинка), на другу – нарізані тонко шампіньйони, на третю – помідори і перець, на четверту – нарізаний скибками або натертий сир.

Тепер згортаємо коло четвертиною на четвертину – починаємо з надрізаної. Кладемо її на другу четвертину, другу на третю, третю на четверту – має вийти трикутник з чотирьох шарів. Викладаємо його на пекарський папір, змащуємо зверху збитим яйцем, присипаємо кунжутом і випікаємо у розігрітій до 180С духовці 15-20 хвилин.

Смачного! А якщо раптом вам буде не ліньки марудитися на кухні з тістом, то маємо для вас окрему добірку Що спекти з яблуками: чотири перевірені рецепти. Насолоджуйтеся 🙂

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: