Фото: manchester.ac.uk

Ольга Онух є докторкою політичних наук та одною з провідних експерток у дослідженнях української політики та суспільства. Разом із Британською Радою та Goethe-Institut у 2018 році вона працювала над дослідженнями культурної дипломатії та культурних зв’язків в Україні як консультантка.

Також вона є науковою керівницею дослідницької роботи Кресиди Аркрайт «Залучення молоді у країнах з молодими демократіями», яка вивчає програму «Активні громадяни», що реалізовувалась Британською Радою в Україні спільно із партнерами протягом 2014-2023 років.

Крім того, після початку повномасштабного вторгнення Ольга випустила книгу (у співавторстві з доктором політичних наук Генрі Гейлом) «Ефект Зеленського», яка розповідає про роль громадянської національної ідентичності в Україні.

В університеті зазначають, що Ольга Онух стала головним експертом з української політики як у Британії, так і за кордоном. Також вона має досвід роботи з українськими політиками в якості консультантки

«Ми з нетерпінням чекаємо на продовження нашої співпраці з Ольгою та її кафедрою, щоб краще зрозуміти роль, яку відіграла молодь у розвитку України як демократичної держави, і той вирішальний внесок, який вона зробить у відновлення та відбудову країни», – сказала Лі Гібсон, директорка Британської Ради в Україні.

Натомість Ольга прокоментувала своє призначення так: «Я сподіваюся, що таке рішення – це не просто перший крок, а що воно розпочне тенденцію». І додала: «Я дуже пишаюся лідерством Манчестерського університету у підтримці українських студентів і науковців. Це професорське звання допоможе підвищити популярність порівняльного політологічного аналізу в Україні, а також сприятиме подальшому підвищенню міжнародного авторитету Манчестерського університету, який уже є головним лідером у дослідженнях і викладанні соціальних наук».

Варто нагадати, що досі в англомовних академічних колах не існувало професорського звання зі спеціальності «українська політика», тож це вже прорив. Свій курс Ольга Онух планує запустити з вересня.