Оладки з кабачків

Оладки – улюблений, але не єдиний смачний рецепт з кабачків. З цього корисного овоча можна приготувати щонайменше п’ять незвичних, але простих страв для обіду і навіть десерт! Суп-пюре з кабачків – раз, спагеті з цукіні – два, вафлі з цукіні – три, шоколадний пиріг – чотири, варення – п’ять. До речі, суцвіття кабачків та цукіні також їстівні – вважайте, це шоста страва з кабачків. Вони чудово смакують, якщо наповнити квітки сиром рікотта, фета чи козиним сиром. А можна просто обсмажити їх у тісті для млинців та подати з медом, м’яким чи гострим соусом.

СУП-ПЮРЕ З КАБАЧКІВ (на 2 порції)
Суп-пюре з кабачків

Потрібно: 3 кабачки або цукіні, 1 л курячого бульйону, 1 цибулина, 1 часник, 100 мл натурального йогурту, 2 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. свіжої зелені кінзи, олія, каррі, сіль та чорний перець – до смаку.

Готуємо. Цибулю і часник нарізаємо і обсмажуємо в каструлі на олії. Додаємо каррі і готуємо до золотавого кольору цибулі. Нарізаємо цукіні дрібними кубиками, кладемо в каструлю і обсмажуємо на сильному вогні разом з цибулею, часником і каррі. Додаємо бульйон, сіль, перець, доводимо суміш до кипіння, потім зменшуємо вогонь і варимо ще 15 хвилин. Знімаємо суп з плити, збиваємо блендером до однорідної маси. Перед подачею додаємо нарізану зелень кінзи та йогурт.

«СПАГЕТІ» З ЦУКІНІ, АВОКАДО ТА СВІЖОЮ М’ЯТОЮ (на 2 порції)
«Спагеті» з цукіні

Потрібно: 2 великі кабачки. Для соусу: 2 стиглих авокадо, 1 пучок свіжої м’яти (або базиліка), 1 зубчик часнику, оливкова олія, сіль і чорний перець – до смаку.

Готуємо. Для соусу змішуємо авокадо з дрібно нарізаною м’ятою і пропущеним через прес часником, додаємо оливкову олію, сіль і перець, перемішуємо.
Нарізаємо кабачки дуже тонкими смужками (на кшталт спагеті) або натираємо на спеціальній тертці. Кладемо кабачкові «спагеті» у киплячу воду і варимо протягом 1 хвилини. Воду зливаємо, далі ставимо «спагеті» на невеликий вогонь, додаємо соус і добре прогріваємо, акуратно помішуючи, щоб «спагеті» не втратили форму і не перетворилися на кашу.

Читайте також: Песто: рецепти італійського соусу по-українськи

ВАФЛІ З КАБАЧКІВ
Вафлі з цукіні

Потрібно: 1 цукіні, 1 яйце, 2-3 ст. л. борошна, сіль, чорний перец – до смаку.

Готуємо. Цукіні натираємо на крупній терці, відтискаємо зайвий сік, додаємо яйце, сіль, перець та добре перемішуємо. Потім поступово всипаємо борошно та знову добре перемішуємо.

Випікаємо у вафельниці 4-6 хвилин. Готові вафлі можна подавати з малосольним лососем, сметаною та кропом.

ШОКОЛАДНИЙ ПИРІГ З КАБАЧКАМИ (на 6 порцій)

Потрібно: 180 г цукру, 120 г шоколаду, 1 щіпка меленої гвоздики, 175 г борошна, 60 г олії, 60 г маргарину, 2 яйця, 60 мл молока, 1 ч. л. соди, 250 г кабачків, 2 ст. л. какао-порошку.

Готуємо: Цукор, маргарин і олію збиваємо в мисці, потім додаємо збиті яйця. Продовжуючи збивати суміш, додаємо молоко. Борошно, соду, какао і мелену гвоздику змішуємо в окремому посуді. Поєднуємо обидві суміші і швидко замішуємо легке тісто. Кабачки натираємо на тертці, відтискаємо зайвий сік і перемішуємо з тістом. Викладаємо тісто в застелену пергаментом форму для випічки. Зверху посипаємо тертим шоколадом. Випікаємо пиріг в розігрітій до 190С духовці 35-40 хв. Подаємо теплим.

Читайте також: Шарлотка: королівська історія і простий рецепт

ВАРЕННЯ З КАБАЧКІВ ТА АПЕЛЬСИНА
Варення з кабачків

Потрібно: 1 кг кабачків або цукіні, 1 апельсин, 1 лимон, 1 кг цукру, 5 г лимонної кислоти.

Готуємо. Кабачки миємо, зрізаємо шкірку, ріжемо навпіл, видаляємо насіння і нарізаємо кубиками 1,-1, 5 см. Апельсин миємо, обсушуємо, натираємо цедру на дрібній тертці, а білу шкірку-прошарок видаляємо. Всі інгредієнти засипаємо цукром та залишаємо на кілька годин, допоки цукор не розчиниться.

Ставимо суміш на вогонь, доводимо до кипіння і, ретельно помішуючи, варимо близько 5 хвилин, знімаючи піну. Вимикаємо вогонь і даємо повністю охолонути. Наступного дня проварюємо ще 5-10 хвилин, в кінці додаємо лимонну кислоту, добре перемішуємо і знімаємо з плити. Розливаємо варення в стерилізовані банки. У такий же спосіб можна варити варення з гарбуза.

Фото з відкритих джерел.