Песто, на щастя, вже давно не є якимсь делікатесом і продається у кожному маркеті. Фактично, це базилік, перетертий з часником, олією, пармезаном і кедровими горіхами – власне, останні два складники й зробили простонародний в Італії соус делікатесним і не дуже дешевим у нас, в Україні: від 70 до 150 гривень за маленьку баночку.

Але навіщо платити за консервований і імпортований, якщо зараз розпал зелені, і песто можна приготувати самим – за адаптованими рецептами. Їх зараз пропонують усі модні кулінарні блогерки, ще й відомий український телекухар Євген Клопотенко нещодавно «видав» свій рецепт песто – і ми в редакції «україночок» здалися:) Накупили базиліку, петрушки, цибулі, перепробували кілька рецептів і зібрали найвдаліші, на наш смак. Готується песто 15 хвилин, і найбільше часу займає перебрати, помити і підсушити зелень.

Але перш ніж готувати, візьміть на замітку кілька порад.

  • Базилік краще брати зелений і лише листочки, стеблинки можуть давати гіркоту, то ж краще не ризикувати.
  • Додавати олію краще нейтрального смаку і запаху – насичена або нерафінована теж згодиться, але змінить смак соусу і переважатиме.
  • Лимони сік додавати не обов’язково, але спробуйте, якщо любите кислинку.
  • Інгредієнти краще все-таки розтирати вручну в ступці, щоб відчувалися крупинки. Але якщо нема ступки чи часу, можна змолоти все в блендері – головне, вчасно зупиніться, щоб не вийшла рідка каша:)
  • Песто найсмачніший свіжим: зробили і з’їли, максимум він може зберігатися в холодильнику 3 дні у щільно закритій банці.
  • Песто вважають заправкою до пасти, але він гарно доповнює рибу, м’ясо, салати, а з помідорами і моцарелою чи просто намазаний на свіжий гарячий хліб – не менша смакота! Пальці повідкусуєте:)

Песто майже класичний
Потрібно: 2 великі пучки базиліку, півсклянки волоських горіхів, 50 мл оливкової олії, 50 г сиру пармезан, 2 зубки часнику, 1 ст. л. лимонного соку, сіль.

Готуємо: базилік миємо, відриваємо листки, кладемо у ступку. Туди ж докладаємо порублені часник і горіхи – добре і сильно перетираємо. Солимо, тремо на дрібній терці сир, додаємо в соус, перемішуємо і потрошки вливаємо оливкову олію і сік лимона – так, щоб соус не вийшов зарідкий чи закислий, регулюйте на око і смак.

Песто на зиму
Потрібно: 3 великих пучки базиліку, 1 великий пучок петрушки, близько склянки суміші олії оливкової і соняшникової, 1/3 склянки винного оцту, 150 г твердого сиру, 50 г кедрових горіхів, 50 г фундука, 50 г волоських горіхів, 5 зубків часнику, сіль, перець.

Готуємо: все те саме – зелень миємо, сушимо, рубимо і разом з горіхами, часником перетираємо у блендері, в самому кінці додаємо сіль, перець, тертий сир, перемішуємо. Останніми додаємо оцет і олію – фактично, вони є консервантами, але їхню остаточну кількість визначайте на око – може знадобиться оцту трошки більше, може менше – пробуйте. Ретельно перемішайте і розкладіть у контейнери, зверху залийте ще тонкий шар олії і в морозилку до зими. Якщо не з’їсте одразу:)

Читайте також: 5 незвичних і смачних рецептів з кабачків – пиріг, «спагеті», вафлі, суп і навіть варення. Так ви їх точно не готували:)

Песто з зеленою цибулею 
Потрібно: 1 великий пучок базиліку, 1 пучок зеленої цибулі, півпучка естрагону, півстакана полущених фісташок, 50 мл оливкової олії, 50 г твердого сиру, 2 зубки часнику, сіль, перець.

Готуємо: фісташки трошки обсмажуємо на сухій пательні, зелень миємо сушимо і разом з горіхами і часником кладемо в блендер. Солимо, перчимо і перетираємо до консистенції каші, додаємо олію, тремо сир, ретельно перемішуємо.

Песто з петрушкою (або шпинатом)
Потрібно: по пучку базиліку і петрушки (або свіжого шпинату), 100 мл олії (бажано оливкової), 100 г будь-яких горіхів, 50 г будь-якого твердого сиру, 2 зубки часнику, сіль, перець.

Готуємо точно так само, як і попередній рецепт, горіхи можна теж трошки обсмажити – вони матимуть більш насичений смак.

Окрім песто можна приготувати Бомбезні домашні соуси: з аґрусу, ревеня чи ягід – швидко готуються і ще швидше з’їдаються з м’ясом та овочами.

Фото з відкритих джерел.