Лляна, кунжутна, кокосова і ще 5 популярних олій: як правильно вживати
Особливості лляної, кунжутної, кукурудзяної та інших популярних олій
Особливості лляної, кунжутної, кукурудзяної та інших популярних олій
Зараз у будь-якому маркеті – широчезний вибір олій, не те що за часів наших мам і бабусь, які знали лише соняшникову і оливкову. Зараз є лляна, кунжутна, гарбузова, кукурудзяна, кокосова, авокадо – очі розбігаються, а голова питає, як правильно вживати ці олії і з чим? Розповідаємо 🙂
Явно недооцінена нашими господинями, бо за властивостями перевершує найпопулярнішу соняшникову. Кукурудзяна вважається дієтичною: легко засвоюється, додається навіть у дитяче харчування, а головне, при нагріванні не виділяє канцерогенів і не підгорає. Покращує роботу кишечника, при регулярному вживанні значно полегшує такі захворювання, як мігрень, астма, лихоманка і лущення шкіри. Рекомендується вагітним завдяки купі цінних речовин.
Як вживати. Найкраще підходить для смаження і – увага – приготування у фритюрі, ніж соняшникова чи будь-яка інша олії, тому що не піниться, не підгорає і витрачається, відповідно, економніше. У салати, соуси теж можна додавати, особливо, нерафіновану – смак не гірший за соняшникову.
Її застосовував ще великий Гіппократ: знімав біль, лікував хвороби шлунка, опіки і рани. Це єдина олія, в якій міститься унікальне поєдання кислот Омега-3, Омега-6 і Омега-9. Причому Омега-3 є лише в лляній олії і риб’ячому жирі, і в лляній олії її більше. Запах хорошого лляного масла схожий на риб’ячий жир – це означає, що воно чисте і якісне.
Як вживати. Лише у холодному вигляді в салатах та заправках. Дуже добре з овочами, бо завдяки природному антиоксиданту тіопроліну поглинає і виводить з організму всі похідні нітратів.
Готувати гарячі страви на лляній олії не можна: від нагрівання вона окислюється, і замість жирних кислот ми отримаємо вільні радикали.
Ця олія у відкритому вигляді швидко псується, навіть в холодильнику.
Читайте також: Борщ: історія найвідомішої страви
В Австрії та Німеччині цю олію називають «чорним золотом»: здавна маленька пляшечка коштувала, як коштовний перстень, і через свою корисність, і через витратний спосіб виготовлення. Але вона того варта: така собі міні-аптечка, протизапальна, ранозагоювальна, протипаразитарна. Ця олія поліпшує загальний стан жінок клімактеричного віку, бо має багато цинку, який безпосередньо впливає на гормональний фон. А ще, кажуть, 4-5 чайних ложок цього «золота» знімають наслідки алкогольного сп’яніння – не перевіряли 🙂
Як вживати. Як заправку до салатів чи холодних страв. Можна змішувати з іншими оліями, травами або просто макнути хліб і так з’їсти, як часто роблять в Австрії.
КУНЖУТНА
Її батьківщина – Індія, хоча за статус першовідкривачів змагаються всі країни Середньої Азії. Саме там на кунжутній або сезамовій олії готують всі холодні страви, змішуючи з соєвим соусом та місцевими спеціями. Кунжутна олія є основою в аюрведичній медицині та практиках, як найкращий антиоксидант. Вона відновлює печінку, контролює кислотність і холестерин крові і заспокоює нерви. Її рекомендують додавати жінкам у ПМС, щоб зменшити роздратованість.
Як вживати. Кунжутна олія не придатна для смаження і нагрівання, але нею можна заправляти щойно зварену рисову лапшу чи теплі азіатські салати. Ну і, зрозуміло, холодні овочеві.
Читайте також: Шарлотка: королівська історія і простий рецепт
КОКОСОВА
Для нас це екзотична олія, а для Таїланду, Індії, Сингапуру масло на кожен день. Не треба плутати його з трансжирами, які на її основі створюють і додають зараз і в цукерки, і в ковбасу разом з «єшками». Натуральне кокосове масло дуже корисне, інакше його б не вживали тисячоліттями в Азії. Одна з його особливостей – здатність нормалізувати рівень цукру в крові і зменшувати жагу до солодкого, а також перешкоджати здуттю живота. Воно запобігає ожирінню і лікує герпес. А ще змінює консистенцію залежно від температури: при низькій гусне, як смалець, при високій – робиться рідким, як олія.
Як вживати. В азійських країнах на кокосовому маслі смажать, варять і готують так само, як ми на соняшниковій олії. Воно єдине з масел, яке при високих температурах зберігає максимальну кількість своїх властивостей. Теж ще не перевіряли, а от додавати кілька крапель до випічки і десертів з екзотичними фруктами пробували – дає легкий кокосовий смак. У смузі кухарі радять додавати теж.
Ми звикли, що її використовують лише у кремах. Але у країнах виноробства олія з виноградних кісточок вживається в їжу ну майже на рівні з оливковою, а за вмістом вітаміну Е перевершує її в 10 разів. Цей продукт багатий Омега-6, антиоксидантами, як і сам виноград. До речі, чим зеленіший колір олії, тим сильніші її антибактеріальні властивості. Кажуть, вона налагоджує жіночу репродуктивну функцію і «прописується» під час годування грудьми, бо збільшує вироблення грудного молока і покращує його якість.
Як вживати. У Греції, Італії, Франції її додають усюди: у тушкування, до заправок, соусів, маринадів, до випічки.
Читайте також: Винести гарбуз: 5 простих і смачнючих рецептів
АРАХІСОВА
Її радять вживати при цукровому діабеті, також хворим на гастрит, виразку шлунка чи для профілактики цих захворювань. Ще в ній міститься найбільша з усіх олій кількість вітамінів групи В і рослинних білків, що робить її дуже популярною серед вегетаріанців. Арахіс, хоч і горіх, але олія з нього вважається низькокалорійною. Вона, на відміну від соняшникової, не так інтенсивно всмоктується продуктами при смаженні, і на ній, як не дивно, їжа готується значно швидше. Арахісова олія ще й економна: вона швидко «закипає» і, відповідно, витрачається у меншому об’ємі.
Як вживати. Для смаження і приготування гарячих страв. Арахісова олія, окрім перелічених достоїнств, не впитує запахи продуктів, які в ній готувалися, тобто на ній можна смажити почергово різні страви.
З ВОЛОСЬКОГО ГОРІХА
А ви знали, що цей вид олії визнаний у 2003 році кращим дієтичним продуктом України? Ми теж не знали) Можна довго перелічувати її загальні цілющі властивості, але найцікавішою є її здатність посилювати чоловічу силу, тобто кровообіг у ділянці статевих органів. Замість віагри:) Жінкам вона теж допомагає: при регулярному вживані покращує стан шкіри, роботу серця, травлення тощо.
Як вживати. Можна з хлібом, можна в салаті, бажано вранці, натще, щоб посилити дію. Нею можна «покропити» підсмажені до хрусткої скоринки продукти чи гриль – для горіхового смаку. Якщо випаде осад, не лякайтеся, це нормально, після струшування олія за кімнатної температури знову посвітлішає.
До речі, зберігати будь-яку олію треба: