Риба Балтійського моря: 5 важливих причин додати її в раціон в осінньо-зимовий період
Оселедець, кілька, салака оздоровлюють серце, покращують холестерин і роблять ефективним спорт
Оселедець, кілька, салака оздоровлюють серце, покращують холестерин і роблять ефективним спорт
Про користь і необхідність постійного споживання риби ми чуємо ледь не з дитинства. Але здебільшого ставимося до цього абстрактно: хтось через усталені харчові звички з часів, коли свіжа якісна риба була в дефіциті, хтось – сподіваючись компенсувати іншими продуктами чи штучними вітамінами. І дарма: рибу ніщо не здатне замінити. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вона має бути в раціоні щонайменше тричі на тиждень по 150 г на день. Риба особливо корисна в холодні пори року, коли бракує сонячного світла і знижується імунітет. Недарма мешканці приморських країн, де рибу споживають тричі на день, а не на тиждень, славляться тривалістю життя. І на це є вагомі причини.
Вона містить усі незамінні амінокислоти, які людина не може синтезувати сама і отримує лише з їжі. Риба – це високонасичений білок, потрібний для наших тканин і м’язів, це фосфор, калій, залізо, йод, мідь, марганець, вітаміни A, D, E і височенний вміст полінасичених жирних кислот Омега-3. Але перелічене стосується саме сортів, що зростали в природних умовах холодних морів. Таку й потрібно вживати й обирати у найближчих виробників – з найменшою до нас відстанню транспортування і високою європейською якістю. В Україні це забезпечує Baltic Premium Fish – знак якості балтійської риби з широким вибором для кожної української сім’ї.
Високий вміст Омега-3 знижує тригліцериди в крові та, відповідно, ризик аритмії та інфаркту, збільшує рівень хорошого холестерину. Головне, їсти саме морську жирну рибу, і це не тільки далекий «атлантичний лосось».
До жирних сортів (вміст жиру 20-80%) належить цілком доступна балтійська риба.
Він є в дуже малій кількості продуктів і виробляється в людині ендогенно – під дією сонячного світла, якого бракує в осінньо-зимові дні. Нестача вітаміну D робить крихкими наші кістки й сповільнює засвоєння кальцію. А постійне вживання риби, включно зі шпротами та солоною рибою, навпаки, компенсує цей дефіцит.
Сприяє цьому вже згадана жирна кислота Омега-3. Вона забезпечує ріст кліткових мембран, а вони регулюють і покращують метаболізм, що є дуже важливим у малорухливий холодний сезон. Омега-3 також покращує кровообіг у м’язах, збільшує анаеробну витривалість організму, рухливість суглобів, а значить і результат фізичних занять.
Перевтома, стресові навантаження, звичайна застуда чи одужання після ковіду – в такі періоди медики рекомендують обов’язково збільшити кількість морської риби в меню. Ті ж самі салака й кілька не лише підвищують імунітет, а й запобігають розвитку автоімунних захворювань.
Знак якості Baltic Premium Fish на упаковці означає, що це якісна балтійська риба, яку українські переробники пропонують на вибір у різному вигляді: свіжозаморожену, копчену, в консервах, пресервах, а незабаром і обсмажену. Все для того, щоб ми, як і мешканці морських країн, також дбали про своє здоров’я і насолоджувалися справжнім рибним смаком.
Baltic Premium Fish на YouTube, Facebook, Instagram.