Розпочалися зйомки мультимедійного документального фільму за участі Ольги Мартиновської та Володимира Ярославського. FILM.UA Group продовжує досліджувати всесвіт українських традицій. Після документальних циклів «Спадок» і «Весільний спадок», присвячених традиційному одягу, та «Борщ. Секретний інгредієнт» про головну страву української кухні та нематеріальну спадщину ЮНЕСКО, компанія розпочинає новий проєкт.

Документальний фільм «Тісто» розповідатиме про кулінарні традиції різних регіонів України, незвичні історії українців, які, кожен у свій спосіб, зберігають традиції національної кухні, розвивають, досліджують та осучаснюють її. Це стрічка про об’єднання різних епох, свят і повсякденності, вишуканості та простоти, поглядів різних народів, про хліб та інші вироби з тіста як елемент культурного коду. У кожному куточку України тісто роблять по-різному, і новий проєкт покликаний дослідити це дивовижне різноманіття традицій.

Ведучими проєкту стали Ольга Мартиновська — шеф-кухар, суддя «МастерШеф», засновниця кулінарної академії, та Володимир Ярославський — шеф-кухар, співвласник ресторану «Lucky»

Також проєкт підтримав ТМ «Хуторок» – національний бренд, що поєднує в собі любов до рідної землі, шанування українських традицій та багаторічний досвід виробництва якісної продукції.

Зйомки відбуваються у різних куточках України — від Слобожанщини до Закарпаття, від Чернігівщини до Одеси. Із кожним героєм фільму вони перебуватимуть у відповідній атмосфері, яка підкреслюватиме його — це може бути старовинна хата, військовий полігон, селище, ресторан у столиці, міський автентичний ринок, гори чи ліси.

Творча група мандрує Україною, аби поспілкуватися з унікальними людьми: кухарями, пекарями, кондитерами, рестораторами, та й просто фанатами гастрономічних досліджень

Ці люди — автори, дослідники і хранителі рецептів, вартові традицій, пов’язаних із виробами з тіста. Глядач дізнається понад два десятки рецептів, а за допомогою відомих українських кухарів зрозуміє, якою є філософія хліба, борошна й тіста та як вони насправді всіх нас зв’язують між собою.

«Щоразу, мандруючи Україною, дивуюсь, як по-різному один продукт чи страву осмислюють в залежності від регіону та локальних смаків. З тістом вийшло так само, бо якщо у центральній частині усім правлять галушки, то західні ґаздині вам запропонують медівник чи солодких пляцків. А на півдні хліб взагалі найчастіше додають у класичний форшмак. А ще ж затірка, вергуни, качана каша… Дуже сподіваюсь, що подібні проєкти впливатимуть на розвиток гастрономічного туризму в Україні, оскільки нам є що досліджувати, і це дуже смачно», говорить режисер-постановник Дмитро Кочнев.

Усі епізоди фільму супроводжуватимуться музикою різних історичних періодів

Це думи та козацькі пісні, обрядові мелодії та балади, автентичний спів, солдатські, ліричні, церковні та народні пісні в сучасній обробці. Автором музики є Cepasa. 

Також проєкт включатиме елементи анімації, які створюватимуть окремі історії всередині епізодів. Завдяки ним глядачі мандруватимуть у часі та просторі та зможуть на власні очі побачити побут, культуру та й особливості минулих епох. Над їх створенням працюватиме Олег Маламуж – режисер анімаційного фільму «Мавка. Лісова пісня».

Проєкт «Тісто» є мультимедійним. Окрім повнометражного фільму, національна телевізійна премʼєра якого планується на телеканалі 1+1 Україна, автори мають на меті створити його адаптацію для стримінгових платформ та YouTube — короткі ролики, кожен з яких присвячений окремому регіону та герою. Також запланована серія кулінарних майстер-класів. За мотивами фільму буде створена книга.