Можна, звісно, не заморочуватися і солити все звичайною йодованою, але на полицях магазинів так спокусливо визирають красиві (і не дешеві, до слова) баночки з модними різновидами хлориду натрію, що аж хочеться бодай раз їх купити і бодай раз, прокручуючи через млинок, наче Джеймі Олівер, притрусити ними свій домашній «Цезар».

Будь-яка сіль – це передусім хлорид натрію. Просто в залежності від місця видобутку вона може мати у складі додаткові мінерали або, навпаки, проходити додаткове очищення

Ми таки не встояли, купили, спробували – сіль як сіль 🙂 і пішли до професійних кухарів питати, в чому ж тоді різниця між звичайною, морською і гімалайською сіллю, як їх правильно вживати і чи можна приготувати вдома сіль з травами, яка в магазині коштує невиправдано дорого. І от що їй ці мудрі люди відповіли 🙂

Морська сіль

Професійні кухарі її дуже люблять, бо вважають смак найчистішим – морська сіль не обробляється реагентами і не йодується навмисно і, відповідно, кухарям легше контролювати солоність страви.

Вони радять додавати морську сіль для маринадів, супів, пасти – головне, переконатися, що сіль розчинилася. Чим крупніші кристали, до речі, тим менш солоною буде страва, і для звичного смаку доведеться додати морської солі більше, ніж звичайної.

Гімалайська сіль

Її рекомендують усі дієтологи і поборники ЗСЖ через здатність знижувати рівень кислотності в організмі – окрім хлориду натрію, гімалайська сіль містить ще ряд корисних речовин. Але вона, як і решта модних різновидів – чорна, трюфельна тощо, не призначена для гарячого приготування страв: солити нею воду для спагеті точно не варто. Гімалайська сіль використовується, як смаковий акцент до салатів і вже готових страв – для того самого красивого прокручування через млинок перед подачею на стіл, як робить Джеймі Олівер.

Читайте також: Борщ не борщ: історія найвідомішої страви – звідки вона взялася, хто її придумав і до чого тут борщівник

Ароматна сіль з домішками

Вона теж призначена не для соління (хоча, зрозуміло, підсолює страву), а для надання аромату – кристали солі «консервують» запах трав, часнику, лимону і розкривають їх при додаванні в гарячі паруючі страви. Власне, для них ароматна сіль підходить найкраще. Зробити її вдома – легше простого. От три основні рецепти від кухарів.

Пряна сіль для овочів і пасти

Потрібно: 1 склянка крупної морської солі, пучок свіжого базиліку, цедра 1-2 лимонів чи лайму, 1 зубок часнику.

Готуємо: цедру тремо на терці, крупно рубимо часник і базилік, кладемо у блендер разом з сіллю і цедрою, перетираємо до стану однорідної каші, викладаємо суміш на лист пергаменту, даємо повністю висохнути. Перекладаємо в суху ємність і щільно закриваємо кришкою.

Сіль з часником для м’яса

Потрібно: 1 склянка крупної морської солі, 3-4 зубки часнику, пучок різної зелені.

Готуємо: часник і зелень крупно рубимо, кладемо у блендер разом з сіллю, перетираємо до стану однорідної каші, викладаємо суміш на лист пергаменту, даємо повністю висохнути. Перекладаємо у суху ємність і щільно закриваємо кришкою.

Сіль з гострим перцем

Потрібно: 1 склянка крупної морської солі, 2 зубки часнику, 1-2 стручки сухого або свіжого червоного перцю.

Готуємо: часник і перець крупно рубимо, кладемо у блендер разом з сіллю, перетираємо до стану однорідної каші, викладаємо суміш на лист пергаменту, даємо повністю висохнути. Перекладаємо у суху ємність і щільно закриваємо кришкою.

До речі, на дно банки можна покласти невеличкий шар рису – він абсорбує зайву вологу солі. І красиво поставити на полички – така сіль ще й слугує декором для кухні:) Але все ж таки найкраще її додати до страви, скажімо, до Песто: рецепти італійського соусу по-українськи – не лише з базиліку, а й з цибулі, петрушки, шпинату.

Фото з відкритих джерел.