Навіть якщо хтось борщ й не любить (збоченець якийсь!), то точно знає, що це і з чого його готують, а наші господині наввипередки розказують ще й свої рецепти борщу. А от звідки він взагалі взявся, хто його придумав і чи взагалі це українська страва – вникають лише одиниці, такі як Олена Брайченко в авторському матеріалі для проекту про гастрономічну культуру їzhakultura. Вона й дослідила найбільш розтиражовані «факти» про борщ і просвітила не лише поціновувачів «Іжі Культури», а й нас – україночок-господинь.

Досі багато хто переконаний, що борщ свою назву отримав від рослини борщівника. Та поки детективні пошуки підтвердження цієї думки не дозволяють сказати, що це так. Найвірогідніше, що це лише міф сучасності, а борщівник не був основою для борщу.

У запеклих баталіях про давність українського борщу можна почути, що ним ласували ще князі Київської Русі. Та жодного підтвердження тому немає. І хоча капуста та цибуля вже були на столах і теоретично могли складати основу рідких страв, згадок про борщ немає. Натомість у літописні часи культовими народними стравами були каші, киселі та різне вариво. А от пошуки «праборщу» змушують нас сформувати наступну тезу.

Борщу не існує. Натомість є борщі. Адже борщ – це збірна назва різних варіантів першої страви. Смак, колір та набір інгредієнтів якого залежить від часу та місця приготування. Найвірогідніше історія успіху борщу починається з ХVІІ століття

Читайте також: Як правильно варити варення, а ще зробити з нього сімейний бізнес і постачати в ресторан Мішлен

Борщ трансформується. Нині вже всім звично, що до цієї страви кладуть помідори, болгарський перець та картоплю. Але всі вони потрапили до неї лише якихось 120-150 років тому. А через традицію тримати піст багато борщів варили з сушеної чи печеної риби. І хоча рибний варіант нині не такий популярний, як м’ясний, рибні борщі і нині варять як ритуальну страву до Різдва чи на поминальні обіди.

Характерною ознакою борщу є відчуття кислинки. Хоча і тут не обійдеться без сюрпризів. Поки не з’явилася звичка використовувати помідори чи томатну пасту, борщовий смак отримували завдяки використанню бурякового чи навіть хлібного квасу. Народна ж практика приготування борщів знала чимало експериментів. Так до нього могли потрапити фрукти чи ягоди, що можуть здивувати не одного гурмана. Не вірите? До прикладу, мешканцям Північного Полісся не завжди вдавалось виростити гарний буряк. Але борщ все одно варили. Щоб його зготувати, додавали кислиці або ж журавлину.

Єдний факт, який не викликає суміву ні в пані Олени, ні в нас, – це унікальність борщу:) Цю страву куштують як у вишуканому ресторані високої кухні, так і в кожному українському домі незалежно від їхніх статків, місця проживання, віку чи професії.

А знаєте історію традиційного українського могорича? Зібрали 10 цікавих фактів про могорич – прочитайте самі, дівчата, і просвітіть ваших коханих:)

Фото з відкритих джерел.