З аґрусу, ревеня чи порічок готують не лише варення, а й соуси – це ми вже давно знаємо. Але досі були впевнені, що це марудна й тривала «забава»: поки помиєш, поки перебереш, поки звариш. Аж натрапили на швидкі рецепти соусів на сторінках гастроблогерок, перечитали уважно і зрозуміли: приготувати соус вдома зовсім не важко і не витратно. Єдиний «дорогий» (і лише для чоловіка) інгредієнт – коньяк, який треба додати в рецепти соусів. Вони готуються маленькими порціями – буквально на раз, а не для консервації: приготували і тут же з’їли – аж хлібчиком повимакували:)

Соус з аґрусу

Потрібно: 200 г аґрусу, 50 мл коньяку, 2 ст. л. меду, 20 мл оцту – в ідеалі яблучного або малинового (продається в маркетах), сіль, перець до смаку.

Готуємо. Аґрус миємо і чистимо від хвостиків. Заливаємо коньяком і варимо на середньому вогні 10-15 хвилин. Перебиваємо у блендері, додаємо мед, оцет, сіль, перець і подаємо до сиру, свинини, телятини, курки. Навіть з тоненькими грінками смакота!

Соус із слив

Потрібно: 1 кг твердих слив солодких сортів, 30 мл оливкової олії, 10 мл соусу бальзамік, 4 зубки часнику, сіль, тим’ян до смаку.

Готуємо. Сливи миємо і обсушуємо, ріжемо навпіл і видаляємо кісточку. Стелимо на деко пергамент і викладаємо сливи. Запікаємо при 180 градусах до м’якості, але так, щоб сливи не перетворилися на розварену масу. Викладаємо їх у миску, вичавлюємо туди часник, додаємо олію, бальзамік, сіль і тим’ян. Перемішуємо і даємо годинку настоятися. Якщо втримаєтеся і не з’їсте одразу з бринзою, чорним хлібчиком чи шматком курячого філе.

Соус з ревеня

Потрібно: 3-4 стеблини ревеню, половина апельсина (або 100 мл готового апельсинового соку), 1-2 ст. л. меду, 20 мл коньяку, перець і сіль до смаку.

Готуємо. Витискаємо сік з апельсину, шкірки нарізаємо, кип’ятимо, зливаємо воду і повторюємо так ще 3-4 рази, щоб забрати в них гірчинку. Змішуємо шкірки з витиснутим соком і пробиваємо в блендері в пюре (ці два кроки можна пропустити, якщо ви готуєте з готового апельсинового соку).

Ревень нарізаємо на бруски 2 см, змішуємо з пюре соку та шкірок (або просто з готовим соком) і варимо на малому вогні 10-15 хвилин, поки ревень стане мягким, а рідина достатньо випариться. Додаємо перець, коньяк, доводимо до кипіння і даємо вистигнути. Після цього додаємо мед (його не можна нагрівати), перемішуємо і смакуємо як з гарячими стравами чи закусками, так і з солодкими, бо це фактично соус-джем.

Читайте також: Пять незвичних, але простих рецепти із звичайних кабачків

Соус з порічок

Потрібно: 500 г порічок, 250 г цукру, 50 мл оцту, ? ч. л. гвоздики, ? ч. л. кориці, перець і сіль до смаку.

Готуємо. Знімаємо ягоди з черешків і миємо. Кладемо їх у банячок, додаємо цукор, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо, помішуючи, 20 хв до утворення желеподібної маси. Пропускаємо її через сито, щоб відокремити шкірки і кісточки. Їх викидаємо, а в соус додаємо оцет, прянощі, перемішуємо і кип’ятимо ще кілька хвилин – готово! Можна полити індичку, курку, салати або подати із сирною тарілкою.

Соус із зелені та зеленої цибулі

Потрібно: 1 великий пучок базиліку, 1 пучок зеленої цибулі, півпучка естрагону, півстакана полущених фісташок, 50 мл оливкової олії, 50 г твердого сиру, 2 зубки часнику, сіль, перець.

Готуємо: фісташки трошки обсмажуємо на сухій пательні, зелень миємо сушимо і разом з горіхами і часником кладемо в блендер. Солимо, перчимо і перетираємо до консистенції каші, додаємо олію, тремо сир, ретельно перемішуємо і їмо з гріночками, спагеті, салатом.

Особиста порада від тих, хто вже приготував ці соуси: готувати на порцію більше:) Як показує досвід, соусу завжди не вистачає і хочеться ще! А якщо вам захочеться чогось ситнішого, маємо тут два рецепти піци “Маргарита” – перевірених: на сухих і живих дріжджах. Смачного!

Фото з відкритих джерел.