П’ята ювілейна едиція Міжнародного етнографічного кінофестивалю «ОКО» (МЕКФ) цьогоріч відбудеться у місті Болград Одеської області з 8 по 15 вересня 2024 року, а також в Болгарії з 8 по 15 листопада.

Команда кінофесту підготувала для глядачів понад 100 стрічок з 61-ї країни. Зокрема, 88 фільмів покажуть у межах чотирьох конкурсних секцій: повнометражному й короткометражному національних конкурсах НАШЕ OКO, а також у повнометражному і короткометражному міжнародних конкурсах OKO GLOBAL. Крім того, програмний відділ сформував дві позаконкурсні програми: OKO ФОКУС та ОКО ХІТИ й відібрав деякі фільми з попередніх едицій до програми ОКО РЕТРОСПЕКТИВА.  

Також під час кінофестивального тижня  відбудеться низка спеціальних показів в секції OKO SPECIAL                                   

Однак «ОКО» – не лише про кіно. На фестивалі будуть проведені дві дискусійні панелі: «Культурна спадщина національних меншин – цінний ресурс культурної дипломатії» та «Національні будителі/лідери та історія. Що спільного між Україною та Болгарією?». В програмі також надихаючий семінар «Чому в буремні часи хочеться повертатися до свого коріння» за участю Софії Безверхої – культурної блогерки, філологині та амбасадорки всього українського.

А ще, починаючи з цього року, МЕКФ «ОКО» офіційно стає українсько-болгарським фестивалем, маючи змогу черпати натхнення з культурних джерел двох країн

Тож візуальним символом ювілейного фестивалю разом із українським Тарасом Шевченком є також образ національного лідера Болгарії Христо Ботева і найвідоміший уривок з його поезії «Той, хто впаде в бою за свободу, той не вмирає».

Стрічки кінофестивалю, які увійшли до конкурсної, позаконкурсної, ретроспективної програм та спеціальних показів, будуть доступні для перегляду на офлайн-показах з 8 по 15 вересня в Болграді (Україна) та з 8 по 15 листопада в Софії (Болгарія). Деякі фільми українські та болгарські глядачі зможуть подивитися у рамках онлайн-показів на платформах наших партнерів – MEGOGO (у вересні на території України) та Neterra.TV (у листопаді в Болгарії). Крім того, за результатами всіх показів буде обраний переможець глядацьких симпатій.

Для перегляду фільмів шукайте кнопку MEGOGO/«подивитись онлайн» на офіційному сайті кінофестивалю: https://www.okofilmfest.com.ua/  та вкладку «Фестиваль ОКО» на сайті MEGOGO https://megogo.net/ua

Всі перегляди безкоштовні.