Купуй українське: 13 кращих виробників сиру – від бринзи до брі
Наші сировари роблять грюєр, фету чи шеврет не гірше, ніж у Ломбардії чи Роттердамі, та ще й привозять просто додому
Наші сировари роблять грюєр, фету чи шеврет не гірше, ніж у Ломбардії чи Роттердамі, та ще й привозять просто додому
Українські виробники сиру – це і великі господарства, і маленькі домашні майстерні. Але всі приватні і в усіх однаково чудові сири – як знані італійські, голландські та французькі, так і за авторською рецептурою. Декотрі, до слова, замовляє навіть французьке посольство в Україні, уявляєте? Але головне, що для кожної марки сироваріння – це справа душі, добрий сир інакше не вийде. Кожна головка неповторна і робиться вручну, зі свіжого домашнього молока.
Замовити можна просто на фейсбук-сторінці марок (загугліть за назвою) – доставлять куди завгодно, часто самі ж господарі. Не щодня, звісно, бо сир же домашній і дозріває з часом, природним способом, а не як магазинний. Скуштувавши раз, назавжди станете українським сироманом. Як і ми 🙂 Тож, нумо смакувати!
Це ціла кооперація крафтових сироварень, яка об’єднує сироварні різних регіонів України й пропонує широченний вибір – від класичного чедеру до закарпатської бринзи. І саме тут є багато цікавинок: грюєр з сапераві, камамбер у попелі, помаранчевий «Генріх», бруски сиру з буйволиного молока, авторські «Еней» і «Ґазда зі спеціями».
Це саме господарство: немаленьке, з сучасним устаткуванням, великим вибором сирів з різноманітними смаками – твердих, м’яких, витриманих місяцями. Є аналоги світових «бестселерів» на кшталт фети у прованських травах, голландського чи дорблю. Але з власними назвами: «Зелений гай», «Міх», «Маестро».
Солодкі – це Юля і Руслан, молоде подружжя з таким хорошим прізвищем. Називають свою марку «маркетом фермерських продуктів» і пропонують не лише сир, а й молоко, йогурти, сметану. Все виробляють самі у своєму будиночку в селі, куди переїхали заради діток і, власне, заради них і почали розводити кіз, варити натуральний йогурт і сири з козиного та коров’ячого молока. Навіть мед роблять свій – мають пасіку посеред маленького лавандового поля.
Засновниця марки Тетяна Дядечко обрала сироваріння не випадково: вісім років тому у відрядженні побувала в ізраїльській сім’ї, яка тримала 300 кіз і варила сир. Їхня любов до справи надихнула дівчину відкрити навіть не сироварню, а «творчу майстерню»: Тетяна проводить майстер-класи по сироварінню по всій Україні, а паралельно займається виробництвом свого улюбленого “Королька” – м’якого зрілого сиру з помаранчевою скоринкою, St. Nicholas – твердого з блакитною пліснявою, «12» – напівтвердого. Наразі розробляє й рецептури сирів з травами, прянощами, горіхами.
Молода сім’я Блонських – переселенці з Луганська, які через війну втратили все, окрім віри та працелюбства. Могли виїхати за кордон, але два роки тому обрали Полтавщину і маленьку сімейну справу, яка зараз розрослася до повноцінної сироварні. Голова родини, Олександр, технолог громадського харчування, тривалий час працював шеф-кухарем, тому добре знається на продуктах.
Зараз у господарстві кози, телята, поросята, птиця і авторські сири. Скажімо, молодий з вершковим смаком «Пікодон», «Шабіш» з горіховими нотками і білою пліснявою. Щосезону намагаються змінювати асортимент, щоб дивувати своїх споживачів оригінальними смаками.
Сировари, вони ж фермери – теж молода сім?я, яка вже десять років розводить кіз зааненської породи та переробляє козине молоко на декілька сортів сиру: тверді капрінос і шеврет, м’який франсуа зі скоринкою білої чи синьої плісняви, також роблять сирні кульки або фреш-сир у скляних баночках. А ще сім’я має мильну мануфактуру – виробляє близько 30 видів мила з козиного молока!
Ще одна родинна марка, створена при власній козиній фермі, яка окрім сирів виробляє ще й фермерські продукти. Запевняють, що кози пасуться з ранньої весни до пізньої осені, бо жодний корм не замінить свіжої трави. Сири вчилися робити у Франції, один із видів навіть назвали в честь французького майстра-сировара «Марк». Взагалі сири називають цікаво: мають навіть сир «Бікоз» або «Чому» – тому що він дозріває аж 10 місяців, як жартівливо відповідають тут.
Цей фермерський комплекс із виробництва продукції з козиного молока заснував Василь Цвик, а молоко, йогурти і сири марки продаються вже й у маркетах. Виробництво нарощують, облаштували сироварню устаткуванням зі Швейцарії та Ізраїлю і пишаються своїми м’якими сирами, напівтвердим Бюш-де-Шевр, сирами на травах, з пліснявою та у золі теж.
Постійні замовники Санича – так по-батькові засновника – навіть працівники французького посольства в Україні. А вони добре розуміються у сирах з козиного молока, на яких спеціалізується марка: м’яких, твердих, з пліснявою чи травами.
Готує відомі сири, але за домашніми рецептами: моцарелла, буратта, рікотта, качокавалло, гауда, навіть десертний маскарпоне та філадельфію.
З карпатського молока тут варять навіть італійську моцарелу і грецьку фету ну і, звісно, бринзу, кисломолочний сир. Пропонують кілька авторських сирів ручної роботи, наприклад, «Довбуш» або «Черемош».
Приготуйте з сиром: Грінки: 4 незвичні та смачні рецепти для недільного ранку
Пан Сафронов розводить кіз і варить сир вже не один рік. Рецепти розробляє сам. Пишається своїм вершковим “Кратером Вулкану”, гостреньким “Андріївським” з коров’ячого та козиного молока, «Степаном» з м’якою скоринкою і терпко-солодким “Козиним кутом”. Планує варити сири ще й з ослиного молока.
З сиром смакуватиме Недільний сніданок на вибір: сирна паляниця, тости з яблуком або магкейк
Марка підкреслює свою екологічність і пропонує кисломолочний сир, фету, рікоту – все ручної роботи, з непастеризованого молока. Окрім того, мають ще й сироватку, йогурти, молоко звичайне і домашнє згущене. А з цікавинок – твердий сир річної витримки, аж шоколадного кольору від цього.
Купуймо українське, україночки! До сирів обов’язково візьміть українське вино – маємо добірку найкращих: Українське вино: 11 кращих виробників від Закарпаття до Одеси. Підтримуймо наших виробників!
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: