Та коли ще та старість (читай: менопауза), – міркує більшість жінок. – Все ще встигнеться! І раптом, як сніг на голову, ранній клімакс… Підкрадаючись непомітно, він може приголомшити вже у 35 років або й раніше. Чому? Що робити? Чи можна це зупинити чи хоча б пригальмувати? Чи це вже все, й залишається хіба гірко оплакувати свою долю, рахувати зморшки й відмовлятися від сексу? Ну, це ще точно встигнеться – здаватися рано.

Молодий та ранній

На думку медиків, клімакс (у перекладі з грецької – «сходи», що мають свої сходинки: пременопаузу, менопаузу та постменопаузу) – це не хвороба, а абсолютно природний процес в організмі, як перша менструація чи вагітність. Але радо зустрічати його якось не вдається, особливо, якщо «клієнт» трохи поквапився.

У нормі клімакс настає у період між 45 і 52 роками. А той, що прийшов до 40, є передчасним або раннім. Які ж причини цього явища?

  • спадковий фактор – якщо у матері менопауза настала рано, скоріш за все, це ж очікує й доньку (англійські дослідники зазначають, що ймовірність розвитку такого сценарію – 50-75%). Очевидно, справа у генетично детермінованій недостатній активності яєчників. А ось пряму взаємозалежність «молодого» клімаксу та раннього старту місячних підтримують не всі фахівці, хоча теорія про те, що у всьому винна акселерація (жінки раніше дозрівають – і раніше старіють), доволі популярна.
  • синдром виснажених яєчників – їхня передчасна недостатність, яка виявляється в порушення вироблення жіночих гормонів. Кількість захворювань яєчників, які призводять до їхнього передчасного згасання, наразі справді збільшилася. Ранньому виснаженню яєчників також сприяють хірургічні операції на органах малого тазу: оварієктомія (видалення яєчників), що повністю зупиняє продукцію необхідних гормонів, гістеректомія (видалення матки) та інші порожнинні операції, що порушують приплив крові до яєчників. Шкодить цим ніжним органам і променева терапія або хіміотерапія.
  • ендокринні захворювання, у тому числі аутоімунні, що порушують роботу залоз внутрішньої секреції. Статева функція жінки забезпечується взаємодією основних ланок так званої кільцевої системи (гіпоталамус-гіпофіз-яєчники-матка), і збій на будь-якій з її ділянок може спричинити серйозні наслідки. Відомо, що ендокринні органи легко схильні до впливу ззовні – зокрема, дуже чутливі до радіоактивного фону. І випадки раннього клімаксу, що є наразі, деякі медики схильні розглядати як результат впливу на організм жінки в період становлення її гормональної системи Чорнобильської аварії. Так, тим дівчаткам зараз якраз близько 40…
  •  аборти – вони загалом шкідливі для організму. Хоч би як благополучно на перший погляд пройшла ця операція, згодом вона часто провокує запальний процес у яєчниках, і вже це може наблизити менопауз). Крім того, видалення плідного яйця різко порушує гормональний баланс, що погано впливає на функції яєчників.
  • нездоровий спосіб життя, шкідливі звички – більш раннє настання клімактеричного періоду слід очікувати жінкам, що палять (зокрема, тим, які споживають понад 20 цигарок на день протягом 4-5 років). Ще одним фактором ризику можна вважати захоплення дієтами, які розгойдують гормональний маятник), а також набір зайвої ваги, адже жирова тканина в організмі діє як додаткова ендокринна залоза, провокуючи гормональні збої. Ще ранній клімакс властивий жінкам, що живуть високо в горах, вище 3 тисяч метрів над рівнем моря. Але українок це вочевидь вже не стосується.
  • хімічна речовина перфторвуглеводень (ПФУ) – її вважають одним з прихованих провокаторів раннього клімаксу. Ця хімічна сполука є в багатьох речах, що нас оточують – у харчових контейнерах, одязі, меблях, фарбі тощо. Вона схильна накопичуватися в організмі, а її високий рівень може перешкоджати повноцінній роботі естрогенів, головних жіночих гормонів. До такого висновку прийшли американські вчені, дослідивши зразки крові 26 тисяч жінок. Втім, більш масштабне дослідження з цього приводу ще не проводилось.

Читайте також: Жіночі виділення – 4 види, які мають насторожити

Справжній чи уявний?

Насправді далеко не завжди те, що спершу видається клімаксом, і є таким, тож потрібна фахова думка. Якщо, скажімо, 28-річна жінка має з характерні для клімаксу симптоми (дратівливість, пітливість, відсутність місячних), діагноз начебто очевидний. Але поспішати не варто – кажуть медики. Адже менструації можуть припинитися не лише у звʼязку з настанням клімаксу.

Зазвичай клімаксом вважають час, коли яєчники природно згасають і припиняють циклічно виробляти гормони, і, як наслідок, у жінок припиняються щомісячні кровотечі, й це відбувається це на тлі загальних вікових змін. А сам по собі факт припинення місячних (аменорея) ще не свідчить про настання клімаксу.

Причин цього явища – безліч: гіпохолестеринова дієта, різке зниження ваги, стрес, як гострий, так і хронічний, нераціональне використання контрацептивних засобів, прийом деяких груп медикаментів тощо.

У пітливості й дратівливості теж можуть бути свої вагомі підстави, й не обовʼязково повʼязані з аменореєю. Поява у молодому віці симптомів, подібних до клімактеричних, зазвичай є наслідком патологічних зрушень в організмі, що викликали гормональний дисбаланс. “Сприяти” цьому може наявність хронічних інфекцій (в тому числі тонзиліту, гаймориту), різке переохолодження або перегрів.

Загалом, щоб дізнатися, це дійсно клімакс чи ні, необхідно здати аналізи

Зокрема, на визначення рівня фолікулостимулюючого гормону (ФСГ) і гормону естрадіолу (найактивнішого природного естрогену). Якщо гормональні рівні відповідають постклімактеричному періоду, а місячні відсутні понад 6 місяців – скоріш за все, це все-таки він.

Додатковим «за» на користь такого висновку може бути наявність інших особливостей, властивих клімактеричному періоду: припливів, стрибків артеріального тиску, зниження щільності кісткової маси, ламкості волосся та нігтів, втрати еластичності шкіри. Все це – симптоми естроген-дефіциту. Однак діагноз у будь-якому випадку буде попереднім, адже остаточно визначити менопаузу можна тільки після того, як мине рік від початку останніх місячних. Лише в цьому випадку вважається, що клімакс таки настав.

Цікаво, що при ранньому клімаксі, що викликаний передчасним виснаженням яєчників, запаси яйцеклітин можуть бути не повністю вичерпаними. Зазвичай життєздатні фолікули ще є у 25% жінок, отже, можлива і овуляція, і зачаття. Радіти цьому чи ні? Дивлячись, які у вас плани. Якщо ви ще не встигли стати мамою – це реальний шанс «наздогнати потяг» і таки народити дитину, навіть природним шляхом, без допомоги штучного запліднення. Якщо ж дітей вже достатньо, не завадить берегтися від вагітності, як і досі. Бо можливі сюрпризи…

Читайте також: Екстрена контрацепція: три поради гінеколога, як убезпечитися

Радіти життю

Це варто робити незалежно від того, виявили у вас клімакс чи ні. Адже життя продовжується. Психологічно ранній клімакс часто повʼязаний із втратою жінкою розуміння своєї істинної природи, свого призначення – творити нове життя. Не лише народжувати, а й створювати нові простори та світи, творити для радості – своєї власної й інших. Фізіологічно – з раннім старінням і хворобами. Хоча зовсім не обовʼязково. Уявлення про те, що жінки з раннім клімаксом мають відчувати себе на узбіччі життя, хибне. Навпаки, буває, що жінки почуваються краще: зникає страх завагітніти, зʼявляються нові цілі та горизонти. Жодних криз. Загалом, психологи вважають, що криза завжди повʼязана з мисленням. Якщо переконати жінку, що ранній клімакс – це гіперпроблема, і вона в це повірить, то незабаром сама себе зробить старою і хворою. А якщо прийме це як нові трансформації в організмі й продовжить насолоджуватися життям, то ендорфіни, гормони радості, частково компенсують дефіцит естрогенів, і вона гарно виглядатиме і почуватиметься.

Від сексу теж відмовлятися не варто

Можливі проблеми із сухістю піхви, повʼязані зі зниженою продукцією естрогенів, вирішуються довшою прелюдією або використанням лубрикантів, які забезпечать гарне ковзання під час статевого акту. Зі зниженням лібідо, яке трапляється у 50% жінок, що вступають у клімактеричний період незалежно від віку, трохи складніше – можливо, знадобиться допомога психотерапевта. Але теж не обовʼязково – може допомогти й дослідження свого тіла щодо нових ерогенних зон і мастурбація.

До речі, часом гормональна перебудова в період клімаксу навпаки посилює сексуальні апетити жінки. Недарма ж є ця примовка про сорок пʼять і «ягідку». Які поради можуть бути в цьому випадку? Просто насолоджуйтеся!

Загалом реакція жінки на клімактеричні зміни в організмі може бути дуже різною: від трагедії («це кінець світу») до ейфорії («море по коліно»). За статистикою, частка й тих, й інших становить приблизно 15%. Решта ставиться до питання філософськи – як час настав, то що поробиш.

Читайте також: Куди поділось лібідо і як його повернути?

Потрібна підтримка

Лікарі полюбляють такий афоризм: клімакс молодшає, а організм старішає. Звучить не дуже, але десь так і є. І з цим непогано б щось робити.

З початком менопаузи, ранньої в тому числі, зовнішність жінки зазнає змін: знижується тургор шкіри та її зволоженість, зʼявляються зморшки й пігментація. Так, зупинити хід біологічного годинника неможливо. Але навіщо ж бути пасивним спостерігачем цього процесу? Особливо, якщо медицина здатна допомогти – замісною гормональною терапією (ЗГТ). Ще донедавна у нас до неї ставилися дуже підозріло – як, втім, і до всього «гормонального». Але солідна практика застосування ЗГТ у країнах Західної Європи та Америки, де її призначають приблизно половині жінок, які переживають клімакс, та споконвічне бажання жінок зберегти молодість та здоровʼя таки ж сприяють її поступовому прийняттю. Логічно, що особливо часто ЗГТ застосовується саме при ранньому клімаксі.

Розумно організоване, тобто підібране лікарем-гінекологом з урахуванням усіх індивідуальних особливостей, лікування здатне вирішити чимало проблем водночас. Зокрема, усунути неприємні прояви клімактеричного синдрому, захистити від можливих ризиків у майбутньому (в тому числі ішемічної хвороби – на 40%, остеопорозу – на 50%) й  навіть частково відновити колагенові волокна шкіри.

Однак замісна гормональна терапія не є панацеєю, адже має свої протипоказання

Зокрема, онкологічні захворювання, тромбофлебіт, захворювання печінки тощо. Також її з обережністю застосовують, коли наявна міома матки, ендометріоз, мігрень, жовчнокамʼяна хвороба.

Перед призначенням ЗГТ жінка обовʼязково проходить ряд обстежень: здає клінічний аналіз крові та загальний аналіз сечі, робить ліпідограму та ЕКГ, консультується у мамолога та онколога. У разі раннього клімаксу до цього списку, за рекомендаціями Міжнародного товариства менопаузи, додається аналіз біохімічних маркерів печінки.

Як альтернативу гормонам фахівці пропонують прийом гомеопатичних або фітопрепаратів, які містять фітоестрогени – рослинні аналоги жіночих гормонів. А ще адекватні фізичні навантаження, дієту, багату кальцієм та природними аналогами жіночих гормонів, наприклад, соєю. Тож вибір завжди є, і вибирати вам.

Для тих жінок, які наближаються до періоду клімаксу за віком, маємо максимально детальну статтю з цієї теми, читайте: Все про менопаузу: від ранніх проявів до способів полегшення.