Що можна зробити з лаваша: рецепти для сніданку, на обід чи вечерю
Пиріг, «торт», роли, трикутнички з різними начинками – від курки до сиру
Пиріг, «торт», роли, трикутнички з різними начинками – від курки до сиру
Рецепти страв з лавашем – дійсно порятунок на всі випадки. Коли на сніданок не встигаєш нічого «змайструвати». Коли на обід нема часу довго куховарити. Коли у вихідні не хочеться калапацятися з тістом, а три вічно голодні роти просять «якогось пирога». Для цього потрібно мати сам лаваш, бажано мати яйця і все, що є в холодильнику. «Паляницю» достатньо змастити якоюсь намазкою (маємо аж 10 рецептів тут) або загорнути в нього шматочок сиру, огірка чи «Краківської» – і от так швидко приготувати закуску з лавашем.
Але ми знайшли у гастроблогерок цікавіші рецепти страв з лавашем – тепленьких: підсмажених або запечених, хрумких і апетитних. До речі, приготувати страву з лавашем здатні й навіть наші «безрукі» сини-підлітки і кохані чоловіки, коли знову захочуть «чогось смачненького». Просто приготуйте щось із наших рецептів разом з ними – вони точно зможуть потім повторити, але вже для вас, коли «мама захоче трошки відпочити від кухні». Отож, готуємо!
Фото і рецепт @solopiika
Готуємо. До сиру додаємо цукор і сметану і перебиваємо блендером у пасту.
Лаваш розрізаємо навпіл, великий – на 4 частини. На кожну частину лавашу викладаємо смужку сиру і закручуємо трубочкою, краєчки вкладаємо всередину, щоб сир не витік.
Яйце збиваємо з молоком. Щедро змащуємо лавашні «роли» (трубочки чи конвертики – у кого що вийде) яєчно-молочною сумішшю. Викладаємо на деко і запікаємо 15 хв при 200С до золотавої скоринки. Подаємо з медом, варенням та сметанкою.
Потрібно:
Готуємо. Яйця вибиваємо у мисочку, підсолюємо і злегка збиваємо.
Розігріваємо пательню з вершковим маслом, виливаємо яйця, зверху кладемо лаваш.
Тільки-но яйця схопляться, паляницю перевертаємо. Зверху її змащуємо вершковим сиром. По центру лаваша викладаємо все, чого душа просить. У рецепті це кілька кружалець ковбаски, на неї кільця помідорів і тертий твердий сир.
Звертаємо «паляничку» з двох боків, щоб накрити начинку, як ковдрою. Перевертаємо і обсмажуємо з другого боку до хрумкої скоринки. Готово! Поділіться потім, чи це смачний рецепт лаваша з начинкою 🙂
До речі, на десерт можна приготувати смачнющий та корисний смузі-боул: ми написали про обов’язкові три “частини” цієї страви, тому вам є з чим поекспериментувати.
Потрібно:
Готуємо. Лаваш скручуємо в рулет і розрізаємо на смужки шириною до 1 см. Кладемо в миску, туди вибиваємо яйця, вливаємо молоко, додаємо подрібнену зелень, сіль і спеції до смаку. Добре перемішуємо.
В іншій мисочці змішуємо кисломолочний сир, подрібнений помідор, порізані навпіл оливки, будь-яку зелень, солимо, перчимо, перемішуємо.
Змащуємо пательню маслом бо олією, розігріваємо, викладаємо пів порції лавашно-яєчної суміші – як велику оладку. Даємо схопитися, зверху кладемо рівномірним шаром суміш з сиру і помідорів, розрівнюємо і «накриваємо» цей шар другою порцією лавашно-яєчної суміші, наче корж торту.
Накриваємо кришкою і даємо пропектися кілька хвилин, щоб нижній шар підсмажився. Перевертаємо цей «торт» на інший бік і доводимо до готовності – смажимо ще 7-10 хвилин. Бачите, як можна швидко приготувати закуску з лавашем! 🙂
Потрібно:
Фото і рецепт @tut_food_
Готуємо. Цибулю ріжемо дрібними кубиками і обсмажуємо. Додаємо натерту моркву і нашатковану капусту і тушкуємо до готовності. В кінці додаємо томатну пасту, солимо і перчимо. Печериці нарізаємо і обсмажуємо. Курячу грудку нарізаємо не великі шматочки. Змішуємо тушковану капусту, смажені печериці та відварну курячу грудку.
Форму для випікання застилаємо пергаментом і кладемо 1 лист лаваша, зверху викладаємо 1/3 начинки і накриваємо другим лавашем і так повторюємо з іншими листами лаваша і начинкою.
Збиваємо яйця зі сметаною, солимо і заливаємо пиріг. Випікаємо при 180 градусах хвилин 30. За десять хвилин до готовності зверху присипаємо тертим сиром.
Потрібно:
Готуємо. Лаваш розрізаємо по радіусу – пам’ятаєте, що таке радіус кола? 🙂 Тобто пряма лінія від краю лаваша до центру (дивіться уважно на фото). Змащуємо лаваш томатною пастою. Тепер уявно – не ножем! – розділяємо коло лаваша на четвертини. На кожну четвертину викладаємо те, що є в холодильнику: на одну четвертину щось м’ясне (курка, ковбаска, шинка), на другу – нарізані тонко шампіньйони, на третю – помідори і перець, на четверту – нарізаний скибками або натертий сир.
Тепер згортаємо коло четвертиною на четвертину – починаємо з надрізаної. Кладемо її на другу четвертину, другу на третю, третю на четверту – має вийти трикутник з чотирьох шарів. Викладаємо його на пекарський папір, змащуємо зверху збитим яйцем, присипаємо кунжутом і випікаємо у розігрітій до 180С духовці 15-20 хвилин.
Смачного! А якщо раптом вам буде не ліньки марудитися на кухні з тістом, то маємо для вас окрему добірку Що спекти з яблуками: чотири перевірені рецепти. Насолоджуйтеся 🙂
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: