На прилавках – гори слив, які хочеш – від класичної угорки до величезних чорнильних куль невідомого сорту. Саме час бодай раз спекти сливовий пиріг – простий, як п’ять пальців і до того ж з п’яти основних інгредієнтів. А спеціально для тих, в кого слив удосталь і кому вже набридли пироги, варення та компоти, маємо гурманський рецепт сливового пирога… солоного з готового тіста. Впевнені, спробуєте раз і приготуєте ще.


Сливовий пиріг з п’яти інгредієнтів

Рецепт і фото @ antoninalatayko

Потрібно:

  • борошно – 200 г;
  • вершкове масло – 130 г;
  • яйця – 2 яйця;
  • цукор – 100 г;
  • молоко – 180 мл;
  • сік третини лимона;
  • розпушувач – 1 ч. л. з гіркою;
  • щіпка солі;
  • ваніль, кориця за бажанням;
  • сливи – 0,5 кг або й більше.

Готуємо. Масло заздалегідь виймаємо з холодильника і розм’якшуємо. Сливи миємо, ріжемо навпіл, виймаємо кісточки.

Змішуємо всі сухі інгредієнти: борошно, розпушувач, сіль. Масло перетираємо і збиваємо з цукром.

Додаємо по одному яйця, перемішуємо. Вливаємо молоко, ваніль і лимонний сік. Перемішуємо. Всипаємо борошняну суміш і ретельно перемішуємо.

Змащуємо форму вершковим маслом або олією, виливаємо тісто, розкладаємо зверху половинки слив. Випікаємо при 180С 30-40 хвилин до золотистої скоринки.

Приготуйте також:
З’їж кіш: французький відкритий пиріг за 15 хвилин
Грінки: 4 незвичні та смачні рецепти для недільного ранку


Сливовий тарт з сиром

Рецепт і фото @true.morkvu

Потрібно:

  • листкове (не дріжджове) тісто – 300 г;
  • сливи – 200 г, можна кислуватих;
  • сир з блакитною пліснявою – 150 г;
  • вершковий сир – 150 г;
  • часник – 2 зубки;
  • цибуля червона – 1 середня шт.;
  • бальзамічний оцет – 1 ст. л.;
  • мед – 1 ч. л.;
  • жовток – 1 шт;
  • жменя волоських горіхів;
  • оливкова олія.

Готуємо. Сливи миємо, ріжемо навпіл, виймаємо кісточку. Нарізаємо цибулю тонкими кільцями, часник тонкими слайдами. Горіхи крупно рубимо. Сир з пліснявою ламаємо на великі крихти.

Ставимо сковороду на середній вогонь, додаємо олію, обсмажуємо цибулю і часник кілька хвилин, додаємо оцет, мед, тримаємо ще 2-3 хв, знімаємо з вогню.

Тісто злегка розкатуємо, робимо бортик 1 см, змащуємо збитим жовтком. Середину проколюємо виделкою.

Змащуємо тісто вершковим сиром, викладаємо цибулю з часником, сливи й запікаємо при 180С 25-30 хв. Дістаємо, посипаємо крихтами сиру з пліснявою та горіхами.

Подаємо на стіл – бажано до вина 🙂 До речі, маємо окрему добірку Українське вино: 11 кращих виробників від Закарпаття до Одеси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: