Передусім, звичайно, Великий піст призначений для очищення душі – це і є його головною місією: позбутися поганих думок, надмірностей, залежностей, зосередитися на духовному, а не фізичному. І обмеження в раціоні – лише допоміжний засіб у цьому: щоб, скажімо, дорогою з роботи бігти за смаколиками не для себе, а для діток з дитбудинку чи для самотніх стареньких.

Знаємо точно, що наші україночки все це розуміють, не розглядають піст, як дієту, і їм не потрібно роз’яснювати його релігійне і просто людяне підгрунтя. Але для тих, хто як і ми, все це знає-розуміє, але ще не постив і збирається це робити, зібрали «правила», що і як їсти у Великий піст. Окрім загальновідомого: 48 днів з дня початку посту не вживають м’ясо, рибу, всі молочні продукти, яйця, алкоголь, булочки, кондитерські солодощі.

Три дні суворого посту

Це перший день посту, потім найближчий четвер і Страсна п’ятниця. В ці дні навіть пісної їжі не можна вживати, тобто повне голодування. Далі протягом посту є певний режим харчування. 

Понеділки, середи, п’ятниці – сухоїдіння: сира їжа без олії:
  • овочі (свіжі, солоні, квашені);
  • салати, заправляти можна «соусом» з лимонного соку, змішаного (на вибір) з соєвим соусом, медом, гірчицею, томатною пастою, або яблучним оцтом чи оцтом-бальзамік;
  • фрукти, сухофрукти, горіхи, насіння соняшника;
  • хліб (український, зерновий, прісний лаваш, кріспи).
Вівторки і четверги – гаряча їжа без олії. Окрім перелічених вище продуктів, можна:
  • пісні супи, супи-пюре;
  • каші на воді: вівсяна, гречана, рисова, пшенична, кукурудзяна, перлова;
  • рисова лапша та бобові (квасоля, біб, чечевиця, кукурудза);
  • запечені овочі.
Суботи-неділі – гаряча їжа з рослинною олією

В неділю дозволяється ще й трошки вина. В ці два дні можна всі перелічені вище продукти, а також тушковані овочі, овочеві рагу, запіканки.

З напоїв та солодощів протягом посту можна:
  • мед;
  • варення;
  • узвар;
  • сік;
  • кисіль;
  • морс;
  • соєве чи кокосове молоко.
Поститися не варто:

Якщо є важкі хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, діабет чи після хірургічного втручання. Строгий піст не рекомендують вагітним і мамам, які годують грудьми, діткам і літнім людям, подорожуючим чи тим, хто важко фізично працює.

Кілька корисних для травлення порад

Дієтологи і гастроентерологи радять усім, хто має намір постити, дотримуватися певних правил у харчуванні, аби не «шокувати» свій організм і не спровокувати дефіцит важливих і потрібних мікроелементів.

  • Надавайте перевагу запеченій і відвареній, а не смаженій рибі в дозволені для цього дні.
  • Збільшіть вживання овочів. Їжте їх 3-4 рази в день в різному вигляді: тушковані, свіжі, в салатах – мінімум 500 г на день.
  • Обмежте вживання рослинних олій до 1-2 столових ложок в день, вживайте нерафіновані олії.
  • Старайтеся уникати смаженої їжі.
  • Фрукти вживайте переважно в першій половині дня, до 16.00.
  • Додайте у свій щоденний раціон зелень, квашену капусту.
  • Як джерело білка вживайте квасолю, сочевицю, нут, гречку, коричневий рис, гриби, горох.
  • Куштуйте кунжут щодня, це джерело кальцію.
  • Вживайте горіхи та сухофрукти, але в невеликій кількості – жменю в день.

Не впевнені, що витримаємо строгий піст, але однозначно спробуємо обмежитися у їжі. Щоб думки світлішали, а на сердці легшало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: