Так-так, знаємо, що самі французи чаклують над кішами довго і нудно, вважаючи його національною гастрономічною гордістю і візитівкою Ельзасу та Лотарінгії. Хоча, по суті, це листкове тісто і яєчно-вершкова суміш, якою заливають все, що завгодно. Якщо взяти в маркеті брикет замороженого тіста, то «французський шедевр» вдома буде щодня. Цю ідею підказав нам шеф-кухар одного столичного ресторану і заодно спростив рецепт.

Отож, основа: заморожене тісто (наприклад, 500 г), 200 мл вершків (хоча б 15%), 3 яйця, 150 г тертого твердого сиру. Ми не ельзасці, замінимо їхній грюєр нашим «звенигородським». А ще при нагоді доповнимо його дор-блю або фетою або пармезаном – на що маємо гроші. 

Тісто бажано трішки розморозити: можна з вечора перекласти його з морозильної камери в холодильник. Потім викладаємо у змащену маслом форму для пирога чи кексу. Яйця збиваємо з вершками і сиром, солимо, перчимо, додаємо на смак свіжу зелень, мелений мускатний горіх і навіть хмелі-сунелі.

Ну а далі відчиняємо холодильник і експериментуємо.

Для начинки можна взяти все, що є в холодильнику

Варіанти начинки для кішу
  • смажену курячу грудку – вийде знаменитий кіш лорен;
  • овочі – вийде овочевий кіш;
  • змішати все одразу – буде ваш авторський кіш 🙂

Можна зробити начинку зі шпинату, броколі, цибулі порей, лосося, грибів – їх потрібно лише подрібнити, викласти на тісто і залити яєчно-сирною сумішшю. Запікати 30-40 хвилин при 180С.

Кіш смакує і холодним, і гарячим, його можна приготувати порційно у маленьких формочках для кексів і взяти на роботу чи дати дітям до школи. Смачна, швидка і бюджетна страва. То який саме сьогодні приготуєте?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: