Так-так, маємо рецепти печива для тих, хто худне: домашнього, натурального і не дуже калорійного, хоч і на цукрі. Знайшли альтернативу купованими наполеонам і кексам на трансжирах – домашнє печиво. З ним не треба довго морочитися, як з тортами. На відміну від них, печиво можна дозувати – дві штучки в день… Ну добре, три 🙂

А ще печиво можна дарувати! Це зараз фуд-тренд: багато кондитерських пропонують красиві подарункові набори різного печива, але за немалі гроші – на всі гостини не накупиш. Дешевше спекти самій кілька видів, зробити асорті, гарно запакувати (маємо вкінці прості, класні ідеї пакування) і сміливо йти в гості не з порожніми руками. Хенд-мейд подарунок 🙂

Сирно-яблучне печиво для тих, хто худне
Сирно-яблучне печиво, випічка, дієтичний рецепт
Рецепт home_fitnes_videos

Потрібно:

  • сир м’який (творог) жирністю 5% – 250 г;
  • вівсяні пластівці – 100 г;
  • яблуко – 1 шт;
  • банан невеликий – 2 шт;
  • мед – 1 ст. л.;
  • сік ½ лимона.

Готуємо. Вівсяні пластівці мелемо в кавомолці до стану крихт. Змішуємо з сиром, соком лимона, медом і ретельно перетираємо. Залишаємо на 30-40 хвилин.

Тим часом розігріваємо духовку до температури 180С. Тремо яблуко на середній терці, банан перебиваємо в пюре, додаємо все до сирно-вівсяної суміші. Перемішуємо.

Деко застилаємо пергаментом. Мокрими руками або ложкою викладаємо печиво. Випікаємо 30 хвилин.



Пісочне лимонне печиво з маком
Пісочне лимонне печиво, печиво з маком
Рецепт і фото www.skumbriewtomacie.wordpress.com

Потрібно:

  • 200 г борошна;
  • 40 г борошна-крупчатки;
  • 85 г цукрової пудри;
  • 30 г насіння маку;
  • 200 г дуже холодного вершкового масла;
  • Цедра, натерта з одного маленького лимона;
  • сік ½ маленького лимона;
  • дрібка солі.

Готуємо. Просіюємо борошно і цукрову пудру в миску або на дошку. Додаємо крупчатку, мак і сіль. Змішуємо. Тремо холодне масло просто в суху суміш. Додаємо цедру лимона і розтираємо все пальцями до стану дрібної крихти.

Додаємо лимонний сік і швидко замішуємо тісто – довго не місимо, щоб не розтало масло. З тіста формуємо кулю, загортаємо в харчову плівку і кладемо в холодильник на 35 хвилин.

За цей час розігріваємо духовку до 180С. Виймаємо з холодильника тісто і розкатуємо на присипаній борошном дошці в корж товщиною 4-5 мм. Вирізаємо формочками печиво. Викладаємо їх на деко, застелене пергаментом.

Випікаємо 8-12 хвилин – виймайте печиво, як тільки побачите, що його краї вже коричневіють. Будьте пильні: якщо вони занадто підрум’яняться, печиво буде надто сухе.


Морквяне печиво з п’яти інгредієнтів
Печиво, рецепт печива, морквяне печиво

Потрібно:

  • 100 г моркви;
  • 200 г борошна;
  • 100 г вершкового масла;
  • 50 г цукрової пудри;
  • ½ ч. л. розпушувача;
  • 1 ч. л. кориці;
  • ½ ч. л. тертого імбиру.

Фото і рецепт www.wilkuchnia.pl

Готуємо. Масло має бути охолодженим. Моркву миємо, чистимо і тремо на дрібній тертці.  В неї всипаємо борошно, розпушувач і корицю. Ретельно перемішуємо, щоб кожен шматочок моркви був засипаний борошном.

Додаємо цукрову пудру (якщо вона грудками, перетираємо через сито) і масло, нарізане кубиками. Швидко перемішуємо і місимо кульку з тіста. Можна вимісити в комбайні, якщо він є, тоді тісто набуде більш насиченого помаранчевого кольору.

Кульку тіста загортаємо в харчову плівку і кладемо в холодильник на 30 хвилин. За цей час розігріваємо духовку до 180С (верхній і нижній нагрів, без гарячого повітря).

Тісто виймаємо з холодильника, присипаємо зверху борошном, змащуємо борошном також качалку. Розкатуємо тісто до товщини 3-4 мм.

Вирізаємо печиво будь-якими формочками, викладаємо на застелене пергаментом деко, випікаємо 10-15 хвилин.


Горіхове печиво
Горіхове печиво, випічка, печиво на тарілці
Рецепт і фото @receptysfoto

Потрібно:

  • 300 г дрібно змелених волоських горіхів;
  • 250 г цукрової пудри;
  • 1 яйце;
  • 1 яєчний жовток;
  • 2 столові ложки какао.

Для крему:

  • білок 1 яйця;
  • 4 ст. л. цукрової пудри;
  • 1 ст. л. крохмалю;
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • половинки ядра волоського горіха для прикраси.

Готуємо. З горіхів, какао, яйця, жовтка і цукрової пудри замішуємо тісто. Не лякайтеся: спочатку маса буде розсипатися, продовжуйте вимішувати – тісто ущільниться і схопиться. З цієї суміші формуємо кульки і викладаємо їх на деко, застелене пергаментом. Змочуємо в воді звичайну ложку і зовнішнім боком розгладжуємо кожну кульку, щоб поверхня стала гладкою.

Робимо крем. До білків додаємо лимонний сік і цукрову пудру і збиваємо до високої піни. Додаємо крохмаль і ретельно перемішуємо лопаткою або на низькій швидкості міксера. Потім наповнюємо цією сумішшю кондитерський пакет і витискаємо її на печиво. Зверху прикрашаємо ядрами волоських горіхів (або мигдалем).

Розігріваємо духовку до 60С і «підсушуємо» 45-60 хв. Стежимо, щоб не пересушити. Печиво одразу після запікання буде м’яким, але коли охолоне, то затвердіє.  


Цільнозернове печиво
Цільнозернове печиво, корисне печиво

Потрібно:

  • 150 г холодного масла;
  • 1 і ¼ склянки (загалом близько 200 г) борошна;
  • 150 г вівсянки;
  • 50 г цукру;
  • 4-5 ст. л. (близько ¼ склянки) молока;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • дрібка солі.


Для глазурі:

  • 50 г темного шоколаду;
  • 4 ст. л. молока.

Рецепт і фото www.napolslodko.com

Готуємо. Вівсянку подрібнюємо в кавомолці, але не до стану муки, а до стану крихт. Всипаємо борошно, розпушувач, цукор і сіль. Перемішуємо.

Дуже добре розтираємо з цією сумішшю охолоджене масло. Додаємо молоко, щоб замісити тісто і сформувати кулю. Загортаємо її в харчову плівку і кладемо в холодильник на 30 хв.

Розігріваємо духовку до 180С. Дістаємо тісто з холодильника, розкатуємо корж товщиною 5 мм, вирізаємо формочками печиво, проколюємо його виделкою.

Викладаємо печиво на деко, застелене пергаментом. Випікаємо 15-20 хвилин. Даємо вистигнути.

На водяній бані розчиняємо шоколад з молоком. Змащуємо цією глазур’ю печиво, даємо їй схопитися і застигнути.

Читайте також:

ПЕЧИВО У ПОДАРУНОК: 4 ВАРІАНТА ПАКУВАННЯ

Навіть один вид печива, гарно запакований, матиме святковий вигляд. А ще краще скомпонувати для презенту кілька видів печива. Ось кілька хороших прикладів:

  • перев’язати печиво стрічкою або мотузкою;
  • скласти у скляну декоровану банку;
  • скласти у текстильний мішечок або в подарунковий пакектик;
  • скласти у картонну коробку, на дно якої можна покласти подарунковий папір, новорічну мішуру, іграшки;
  • скласти в жестяну або дерев’яну емність, також доповнивши печиво святковим декором.

Правда ж, гарні ідеї? Надихайтеся, готуйте, смакуйте і створюйте собі та рідним свято 🙂 Веслих свят!