Не прості, а золоті: все про яйця до Великодня й не тільки
Моду подавати яйця на сніданок завели давні римляни. Вони ж узвичаїли вираз ab ovо – тобто «з яйця», «від початку»
Моду подавати яйця на сніданок завели давні римляни. Вони ж узвичаїли вираз ab ovо – тобто «з яйця», «від початку»
Яйця обожнювали здавна, адже саме з них,за легендою, зародилося життя на Землі. А скільки казок і приказок присвячено цьому досконалому продукту!.. Наразі, переживши часи неласки, коли їм закидали надлишок холестерину, яйця знову на коні. Тобто на столі. Як омлет на сніданок, або вишуканий десерт на вечерю, або крашанки на свято – вибирати вам!
У раціоні людини яйця прописалися з давніх-давен – згадки про них є і в працях китайських мудреців, і в епосах античності. До речі, саме давні римляни завели моду подавати яйця на сніданок. Вони ж узвичаїли вираз ab ovо – у дослівному перекладі «з яйця», тобто «від початку». Так, потужний вплив яєць виходив далеко за межі кухні! Наприклад, французи вважали їх вірними помічниками родючості, тому селяни розбивали яйце об плуг, мріючи про гарний урожай, а наречена – об поріг будинку, щоб швидше народити спадкоємця. У Китаї й сьогодні батьки новонародженого неодмінно пригощають гостей яйцями, забарвленими в червоний колір щастя, щоб малюка супроводжував успіх. Деякі вчені вважають, що і звичай фарбувати яйця на Великдень – відлуння цих давніх вірувань. Хоча легенда про Марію Магдалину, яка піднесла яйце імператору Тіберію на честь воскресіння Христа, пояснює це анітрохи не гірше.
Колись наречена розбивала яйце об поріг будинку, щоб швидше народити спадкоємця – яйця вважалися вірними помічниками родючості
Говорячи про яйця, ми насамперед уявляємо курячі. Насправді ж їстівними можна вважати яйця практично всіх птахів, принаймні, яйця чайки, лебедя, баклана, чорного дрозда багато народів охоче вживають. Китайці люблять поласувати зміїними яйцями, індонезійці ж віддають перевагу черепашиним – відомому делікатесу й афродизіаку. Втім, і у нас вибір яєць доволі широкий: качині, гусячі, перепелині, страусині… І якщо з приводу перших двох дієтологи застерігають, що така екзотика підійде не всім, то перепелині та страусині – поза всякими підозрами, як і їхні яйця. Перші відомі своїми антибактеріальними та імуномодулюючими властивостями, тож дуже корисні в тому числі дітям та людям похилого віку. До того ж вони не викликають алергії і ніколи не бувають заражені сальмонельозом. Другі ж мають низький вміст жиру і холестерину. До того ж із одного яйця-гіганта можна легко приготувати омлет для всієї родини!
Але найпопулярніші – звісно, таки курячі яйця, і недарма. Адже білок, що становить 67% від загальної ваги, вважається найлегше засвоюваним і повноцінним – у ньому є майже всі незамінні амінокислоти, у тому числі метіонін, що підвищує синтез фосфоліпідів і знижує показники поганого холестерину. Що ж до жовтка, він містить багато жирів, переважно ненасичених, тих, що будують клітинні мембрани, і вітамінів А, D і E. Хімічний склад яєць може дещо відрізнятися залежно від раціону курей і пори року (літні яйця, зокрема, багатші на вітамін А), але в цілому досить стабільний. Калорійність яєць невисока – 75 ккал, що робить їх незамінною складовою дієти як «качків», так і тих, що худнуть. За статистикою, яйця їдять усі (норма – 1-2 на день, не більше 10 на тиждень), у середньому споживаючи приблизно 200 штук на рік. А японці встигають зʼїсти все і 350!
Норма вживання яєць – 1-2 на день, не більше 10 на тиждень
Зрозуміло, що користь яйця принесуть лише при правильному вживанні. Так, сирими їх пити не варто, хоч би що казала бабуся: по-перше, сальмонельоз таки існує, по-друге, яєчний білок краще засвоюється при термічній обробці. Та й свіжість яєць теж є важливою. Перевірити її можна, розбивши яйце на блюдце (у свіжого жовток буде круглий, а білок – густий) або ж кинувши у склянку з холодною водою (свіже залишиться на дні або займе вертикаль, старе – плаватиме). Зберігати яйця треба гострим кінцем вниз і подалі від ароматних продуктів – у шкаралупі є безліч крихітних пір, через які яйце «дихає» і вбирає запахи.
Дієтологи вважають найкориснішими яйця, зварені некруто, протягом 3-4 хвилин. Більш 10 хвилин їх взагалі варити не варто. Якщо ж ви плануєте фарбувати яйця на Великдень, їх треба теж зварити заздалегідь. В якості барвників найкраще використовувати натуральні: червоний колір дає сік буряків, помаранчевий – лушпиння цибулі, зелений – шпинат, жовтий – куркума.