Спершу короткий лікбез, що таке клафуті – у нас в редакції «Українок», наприклад, не всі знали, і нічого в цьому поганого нема. Тому просвіщаємо: клафуті – це французький десерт, щось середнє між запіканкою і пирогом. Фактично, це фрукти або ягоди, залиті солодким, рідким яєчним тістом, схожим на тісто для млинців.

Клафуті випікається у формі для запіканок або кіша і готується дуже просто. Збовтали суміш для тіста, виклали фрукти-ягоди, залили й запекли – все! Цим клафуті або, по-нашому, лінивий заливний пиріг нам і сподобався, коли побачили його рецепт.

У ньому борошно замінене на манку, а ви обирайте на свій розсуд. Так само й фрукти чи ягоди можна класи сезонні або розморожені (тількт треба зцідити талу воду і ягоди підсушити). У рецепті взято вишню.

До тіста можна додати цукор, але в цьому рецепті цукор замінив мед при подачі. Корицю, ванілін, родзинки також додавайте – експерименти з клафуті дозволені!

КЛАФУТІ АБО ЛІНИВИЙ ЗАЛИВНИЙ ПИРІГ

Потрібно:

  • вишня – 200 г;
  • молоко – 150 мл;
  • яйця – 2 шт;
  • манка – 35 г або борошно 50 г;
  • щіпка солі;
  • кілька крапель коньяку за бажанням;
  • масло для змащування форми;
  • мед до смаку.

Готуємо. З вишні виймаємо кісточки, додаємо кілька крапель коньяку і даємо настоятися 30 хв. Змащуємо маслом форму для випічки (діаметр 20 см) і викладаємо на дно рівним шаром вишню.

Міксером збиваємо яйця з молоком і щіпкою солі. Додаємо манку і перемішуємо. Помішуючи суміш, виливаємо її на вишню і ставимо запікатися в розігріту до 190С духовку на 40 хвилин.

Даємо охолонути (тримаємо себе в руках 🙂 ) і подаємо, поливши медом. Як варіант, можна присипати цукровою пудрою.

Клафуті – хороша ідея для сніданку. Але маємо ще кілька хороший ідей із лавашу, грінками та 8 рецептів яєчні.