Врятують, коли треба щось перекусити, а готувати ніколи, коли несподівано нагрянули гості чи нагрянуть цілком очікувано – намазки згодяться для закуски. А якщо ще подати їх на гріночках чи підсушених хлібцях – можуть стати основною стравою:)

Згрупували рецепти намазок за основним складником, якого має бути трошки більше, якщо порівнювати в пропорції до інших. Точну кількість продуктів вказуємо на око – улюблена міра вправних господинь:), якими, впевнені, є всі наші україночки. То ж, запам’ятовуйте…

НАМАЗКА НА ОСНОВІ ВАРЕНИХ ЯЄЦЬ

Яйця (2-3-97 – скільки хочеться) відварюємо, чистимо, розтираємо виделкою або тремо на дрібній терці і додаємо якийсь із перелічених нижче інгредієнтів.

  • або зелень: дрібно ріжемо кріп, петрушку, зелену цибулю, додаємо розм’якшене масло, сіль, перець, перемішуємо з яйцями, намазуємо на грінки;
  • або шпроти: рибу розтираємо до однорідної маси, додаємо на око майонез для її м’якості, перемішуємо з яйцями, намазуємо на грінки. Зверху кладемо нарізаний кільцями свіжий або квашений огірок;
  • або плавлений сир: тремо його на дрібній терці, додаємо на око сметану або грецький йогурт, пропущені через прес 1-2 зубки часнику, подрібнений кріп, сіль, перець. Перемішуємо з яйцями, намазуємо на грінки;

або крабові палички і плавлений сир: тремо їх на дрібній терці, додаємо на око майонез і змішуємо з яйцем. Так, не дуже корисно, але раз в п’ятирічку, коли ну от хочеться «чогось такого», то можна:)

Читайте також: 5 незвичних і смачних рецептів з кабачків

НАМАЗКА НА ОСНОВІ СИРІВ

Підійде будь-який сир, що є в холодильнику. Наприклад:

  • бринза: розтираємо її до однорідної маси, додаємо на око подрібнені волоські горіхи – небагато, 1-2 зубки часнику, кінзу або петрушку, розтерте вершкове масло. Перемішуємо, намащуємо на тости чи підсушений хліб;
  • твердий сир: тремо його на дрібній терці, додаємо дрібно порізані і обсмажені на маслі шампіньйони, можна додати 1-2 зубки часнику до нього або замість нього подрібнену зелень, перемішати, намастити на тости і поставити на 1-2 хвилини у мікрохвильову піч – як гарячі бутерброди;
  • м’який сир (творог): розтираємо добре, додаємо різну подрібнену зелень, 1-2 зубки часнику, на око йогурт, сіль, перець, перемішуємо, намащуємо на хліб, а зверху – скибочку червоної слабосоленої риби або запечених, а ще краще в’ялених помідорчиків – смакота:)

НАМАЗКА З «МАРЦИПАНІВ»

Тобто не з буденних продуктів, а з дорожчих. Втім, той самий авокадо зараз коштує 30-35 гривень штука – не такий вже й марципан, майже як чашка капучіно в кафе. Отож намазки:

  • з волоських горіхів та зелені: горіхи (можна 1 склянку) подрібнюємо у блендері до стану каші, додаємо туди свіжі кріп, петрушку і листя шпинату (по півпучка) – ще раз прокручуємо у блендері. Вичавлюємо у масу сік лимону, додаємо часник, сіль, трішки розм’якшеного масла. Перемішуємо і, знову таки, намащуємо хлібець чи грінку;
  • з авокадо: ріжемо його навпіл, виймаємо кісточку, ложкою виймаємо м’якоть (наче набираємо морозиво), розминаємо виделкою до стану пюре, додаємо на око лимонний сік, оливкову олію, сіль, перець, вичавлюємо часничок, намазуємо на тост чи хлібець. Зверху можна покласти порізане кільцями відварене яйце чи скибочку слабосоленої червоної риби;

з печінки: курячої чи яловичої – з тої, що вже смажили на обід, але не доїли. Розминаємо її виделкою або розтираємо в блендері, але не до стану пюре, а щоб залишалися крупинки. Дуже-дуже дрібно ріжемо цибулю, тремо варене яйце на дрібній терці, змішуємо все з розм’якшеним маслом, додаємо сіль, перець, можна трішки йогурту чи майонезу, якщо намазка вийшла густа. З теплими грінками – доїсте все:)

У намазок є одна небезпека – разом з теплими грінками не встигнеш схаменутися, як з’їси кілограм:) Але на такий випадок маємо три рецепти розвантажувального дня – без голодування! Читайте тут.

Фото з відкритих джерел.