Розвантажувальні дні корисні не лише нам, ласункам, піцеманкам, борщиколюбкам, які за два місяці карантину вже не входять в улюблені джинси. 24 години невеличких обмежень варто робити всім, хто просто стежить за здоров’ям або вчора переїв шашликів з нагоди відкриття безкарантинного дачного сезону) Тим паче, що розвантажувальні дні – це не завжди голодування. Тобто є, звісно, єзуїти, які приписують повне утримання від їжі, але таке не для нас. Для нас – зважений збалансований підхід відомої дієтологині Наталії Самойленко («Клініка дієтології Самойленко»). Пані Наталія пропонує розвантажуватися з їжею, але певною або за певним режимом – три варіанти на вибір.

До розвантажувальних днів треба підходити виважено
«ЗЕЛЕНИЙ ДЕНЬ»

Тобто весь день їмо лише зелені овочі.
Як саме: термічно обробляємо (запікаємо або відварюємо на пару) брокколі, кабачки, цукіні, цвітну капусту (можна щось одне) і вживаємо 4-5 разів на день порціями по 200-250 г.
Такі розвантажувальні дні підійдуть при таких протипоказаннях, як виразка та інші ушкодження слизової оболонки шлунка. Це найбезпечніший варіант розвантаження.

ВУГЛЕВОД І БІЛОК

Тобто їмо весь день два певні продукти.
Як саме: кожні 2 години чергуємо один вид вуглеводу з одним видом білка. В ідеалі, вуглеводи – 250 г ківі, огірків або грейпфрута, білок – 2-3 варених яєчних білків. Обов’язково за 30 хвилин до їжі випивати склянку води. 
Такий розвантажувальний день допомагає ще й позбутися набряків і надлишку рідини. Втім, він корисний не всім: грейпфрут, наприклад, може подразнювати слизову шлунково-кишкового тракту.

Читайте також: П”ять незвичних і простих рецептів із звичайних кабачків

Розвантажувальний день допомагає ще й позбутися набряків і надлишку рідини

Розвантажувальні дні – це не голодування, а певні обмеження в кількості та режимі їжі
«ВЕЧЕРЮ ВІДДАЙ ВОРОГУ

Тобто пропускаємо вечерю і залишаємо наш організм без їжі на 16 годин – аж до ранку і сніданку.
Як саме: з моменту сніданку і протягом 8 годин можемо їсти за звичним режимом, а рівно через ці 8 годин влаштовуємо 16 годин голоду, ні перекусів, ні печива, ні яблука – лише вода. Наприклад, поснідали о 9.00, до 17.00 обідаємо, полуденикаємо, а з 17.00 і до 9.00 наступного дня – ані крихти.

Такий режим називається 8/16, і він запускає процеси аутофагії або детоксикації організму на клітинному рівні: клітина, не отримуючи протягом певного часу поживних речовин ззовні, починає харчуватися власними резервами – «клітинним сміттям». Але пропускати вечерю не варто при загостренні патологій ШКТ і при подагрі. Та й голодування 8/16 рекомендується робити не частіше 1-2 разів на тиждень.
Щоб не тримати всю інформацію в голові (що і в який день їли) і для планування наступних розвантажувальних днів радимо скористатися жіночим щоденником “Моя нова історія” — створюйте себе нову та щасливу.

Загалом розвантажувальні дні, наполягає Наталія Самойленко, ефективні саме 1-2 рази в тиждень. Вони не вирішують проблему надмірної ваги, а лише допомагають організму збалансуватися і очиститися. А от як скинути зайву вагу, особливо жінкам після 40, читайте тут.