ЯК ПРАВИЛЬНО ВАРИТИ ВАРЕННЯ

Алла Черпак, як тисячі українок, щороку варила варення для родини, а тепер з сином зробила з цього сімейну справу і постачає домашні джеми навіть в ресторан Мішлен.

Ще рік тому ні пані Алла, ні її син Сергій уявити собі не могли, що купити домашнє варення – їхнє, домашнє – захочуть і солідний ресторан з зіркою Мішлен, і покупці в Штатах, Сингапурі, Італії і що її традиційне сезонне заняття переросте в сімейну справу MOM COOKS JAM.

МАМА ГОТУЄ ВАРЕННЯ

Мама – тобто пані Алла – справді завжди готувала джеми, як більшість господинь – у вільний від роботи час. Навчилася навіть варити варення з соснових шишок, яке колись її невістка Катерина привезла з Грузії, і, ясна річ, любила класику – варити варення з фруктів і ягід, яке «розмітали» і просили собі родичі й друзі – настільки воно у пані Алли смачне. Варила би й далі лише для сім’ї та гостей, якби не вимушена відпустка, ентузіазм сина і «врожай»… соснових шишок:)

Все минуле літо пані Алла змушена була провести вдома і, аби себе зайняти, традиційно консервувала – сезон у розпалі! Син, раціональний інженер-електрик, дивився на мамині «закрутки», на баночки з сосновими шишками, які завжди викликали захват у знайомих, і запропонував зварити ще й на продаж: час у мами звільнився, шишок «вродило» вдосталь. Адже варення з них – справді ексклюзив, його мало хто вміє і візьметься готувати вдома, його ніхто не пропонує в магазинах, воно натуральне і, окрім унікального смаку, має цілющі властивості – лікує горло, кашель, застуди.

Пані Алла спершу сприйняла ідею скептично, але все ж дослухалася до сина і не пожалкувала. Перша партія варення з шишок – 100 баночок – розійшлася одразу і започаткувала бренд MOM COOKS JAM.

Купити варення MOM COOKS JAM захотіли навіть за кордоном
ДОМАШНІ РЕЦЕПТИ СМАЧНОГО ВАРЕННЯ

На варенні з шишок пані Алла не зупинилася – жінкам лиш дай волю!:) І зголосилася виготовляти на продаж ще три свої «фірмові» рецепти: варення з чорниці з апельсином, сливове варення з шоколадом і м’ятне. З останнім, до слова, довго експериментували, аби воно було універсальним – і як сироп, і як джем.

Спершу варення MOM COOKS JAM купували друзі сім’ї , які вже давно любили смаколики пані Алли. На більше вона й не розраховувала, адже вважала, що майже всі українські господині консервують фрукти-ягоди самі. Але попит ріс: друзі рекомендували домашнє варення своїм знайомим, ті – своїм, і замовлень більшало – адже простіше купити гарантовано смачний продукт, домашній, якісний і не витрачати час на приготування. А після того, як Сергій розмістив інформацію про бренд на майданчику крафтових товарів, купити домашнє варення захотіли й на Заході: спочатку в США, потім замовники з Ізраїлю, Кіпру, Сингапуру, Італії і згаданий ресторан з однією зіркою Мішлен!

Це стало приводом зосередитися і залучитися до справи кожному члену родини Черпаків, навіть мамі пані Алли – зараз досвідчена господиня, улюблена бабуся особисто займається відбором ягід, фруктів, шишок для варення і є головною помічницею на кухні. Сергій взяв на себе організацію виробництва, продажі, доставку, а його дружина Катерина (невістка пані Алли) відповідає за красу – дизайн, етикетки, пакування, просування.

Домашнє варення з України купують у США, Ізраїлі, Сингапурі, Італії і для ресторану з зіркою Мішлен

ГОЛОВНІ ІНГРЕДІЄНТИ ДОМАШНЬОГО ВАРЕННЯ

Кожен з родини пані Алли щиро вкладає у MOM COOKS JAM часточку себе, але все ж головними інгредієнтами є натуральні відбірні ягоди і фрукти. Для варення використовують лише свіжі і сезонні, жодної заморозки – м’яту і сливу купують, шишки і чорниці збирають самі під «суворим наглядом» бабусі, яка контролює, щоб кожна чорничка була суха, ціла, шишки – не більші 4 см (лише такі є їстівними).

Зібрати, перебрати, приготувати ягоди і фрукти – дуже кропітка робота. А потім ще й загорнути в красиве подарункове пакування – екологічне! В MOM COOKS JAM використовують матеріали, придатні для вторинної переробки, і самі сортують сміття.

Варення досі готується маленькими партіями в залежності від сезону і «врожаю», але щоразу з однаковим смаком – все завдяки майстерності пані Алли. Експериментує інколи з консистенцією і насиченістю: цього року, скажімо, дещо змінили рецептуру варення з чорниці – зробили його більш ароматним та желеподібним і пом’якшили нотки апельсину.

У складі – лише ягоди, фрукти, цукор і за потреби вода. Зараз пані Алла розробляє рецепт без цукру. Вона сама при виборі продуктів дотримується простого правила і перенесла його у виробництво свого варення: якщо на етикетці купа незрозумілих інгредієнтів, якщо рецепт важко відтворити вдома, то краще замислитися, чи варто його вживати. Тому й готує своє варення без усіляких доданків і ділиться своїми секретами з усіма бажаючими – з читачками журналу «Українки» теж.

Купити домашнє варення можна онлайн
ЯК ПРАВИЛЬНО ВАРИТИ ВАРЕННЯ

Пані Алла в цьому сезоні приготувала майже 600 баночок варення і може зварити його, як-то кажуть, із закритими очима. Тим, хто хоче приготувати власноруч, головний кухар MOM COOKS JAM дає кілька перевірених порад, як правильно варити варення.

Ягоди-фрукти обирайте лише стиглі, свіжі, не пошкодженні, не м‘яті, без плісняви та гнилі.

Посуд найкраще підійде з нержавіючої сталі невисокої широкої, наче таз, форми, з товстим дном – в ньому варення рівномірно нагріватиметься, а ягоди не пошкодяться при перемішуванні.
Обережно з посудом з латуні, який колись вважався найкращим для варки варення: він легко окислюється і потребує ретельного догляду й чищення. Для приготування варення і джему не підходять емальований (тим паче з пошкодженим покриттям) і алюмінієвий посуд – він легко вступає в реакцію з фруктовими кислотами.

Процес варіння. На газовій плиті краще використовувати розсікач полум‘я для рівномірного нагрівання.
Якщо ягоди не соковиті, на дно посуду для варіння можна додати невелику кількість води, щоб маса не підгорала.

Ідеально тримати варення на середньому або малому вогні до кипіння. Дати покипіти 5 хвилин, забрати з вогню та настояти 10-12 годин. Але є різні способи варити варення: в один прийом або в три (п’ятихвилинка, наприклад). Наприклад, в деяких ягодах замало соку, їх не треба варити довго, можна проварити раз, дати закипіти 3-5 хвилин та розливати в банки.

М’ятний джем MOM COOKS JAM – це водночас джем і сироп

Готовність. Переконатися, чи готовий джем, можна «методом блюдця». Капнути невелику кількість гарячого варення на холодне блюдце, дати охолонути і подивитися на консистенцію.

Не можна накривати ємність з варенням кришкою ні під час варіння, ні при настоюванні, щоб не утворився конденсат. Коли варення настоюється, краще накрити чистим рушником.

Банка для варення стерилізується при високій температурі, і варення переливається тільки гарячим.

На перший погляд, все просто. Але дівчата, які хоч раз самі варили варення, знають скільки насправді ризиків має цей процес: не завжди вгадаєш з консистенцією, кислотою, солодкістю ягід і фруктів, поки їх перебереш, перемиєш, поки звариш і простерилізуєш банки – це ще й час, якого вічно не вистачає. Тому простіше купити домашнє варення і не заморочуватися. Баночка варення зі слив та шоколаду MOM COOKS JAM, яке ти вдома навряд чи приготуєш, коштує від 135 гривень.

У перерахунку на вартість інгредієнтів і часу на кухні у варення цілком прийнятна ціна – купила, відкрила і насолоджуєшся…

З ЧИМ МОЖНА ЇСТИ ВАРЕННЯ: ЦІКАВІ ПОЄДНАННЯ

Ми звикли їсти варення чи джем у традиційному поєднанні: хліб чи булочка і масло. Але за кордоном варення подають і як доповнення до закусок, як соус, як топінг (так по-модному називають підливу). В MOM COOKS JAM люблять експериментувати зі смаками і в інстаграм-сторінці демонструють різноманітні, інколи дуже несподівані поєднання. Спробуйте!

Варення з шишок добре смакує з сирною тарілкою. Також його можна додавати в чай – аромат, наче сидиш у сосновому лісі. Шишки з варення можна просто жувати, коли болить горло або є кашель – вони знімають запалення.

М’ятне варення підходить до м’якого сиру, граноли і навіть фруктів та ягід, особливо до свіжої чорниці. Ще з нього виходить класний лимонад: достатньо додати в воду з лимонним соком. Можна також «підлити» в чай чи каву.

MOM COOKS JAM готує новинку – пироги з домашнім варенням

Варення з чорниці та сливи куштуйте з млинцями і круасанами – свіжими, теплими, хрусткими – неймовірна смакота!

Усі джеми можна додавати у пироги – MOM COOKS JAM в соцмережах ділиться своїми рецептами, до речі, веганськими – вони доречні навіть у піст.

Варення і джеми зберігаються в темному прохолодному місці, а відкриту банку – в холодильнику, накривши кришкою. Набирати варення рекомендується чистою ложкою, щоб воно не зіпсувалося від «занесених» іншорідних речовин. А ще краще – одразу все з’їсти. От без перебільшення: з джемами MOM COOKS JAM так і буде – не згаєтесь, як баночка буде порожня.

А восени бренд додасть ще два нові смаки – варення з райських яблук та з гарбуза і ще два види варення без цукру, а також домашні пироги з домашнім варенням. Мама, тобто пані Алла, вже готує джеми для цих новинок, а ми зберегли в закладці інстасторінку MOM COOKS JAM, де можна онлайн купити домашнє варення і незабаром пироги!

Фото надані MOM COOKS JAM.