От з роботи прийшли: раз – порізали, два – змішали, три – вже частуємо, не хвилюючись за зайві калорії. Супи дієтичні і навіть очищаючі – на буряку, огірках, кефірі. А м’ясо в одному з рецептів можна не додавати:) Хоча чоловіки будуть проти:) Рецепти, до речі, розраховані й на них – на 2-3 порції.

ЛИТОВСЬКИЙ ХОЛОДНИК
Литовський холодник, рецепт холодного супу

Потрібно:

  • 2 буряки,
  • 2 зварених в круту яйця,
  • 1 середній огірок,
  • пучок зеленої цибулі,
  • пучок кропу,
  • 1-2 ст. л. лимонного соку або щіпка лимонної кислоти,
  • 1 ч. л. оцту,
  • 1-2 ч. л. тертого хріну,
  • сіль, перець, сметана до смаку.

Готуємо. Буряк чистимо, тремо на крупній терці, кладемо у банячок, заливаємо 1 л води, доводимо до кипіння, вливаємо оцет, підсолюємо і проварюємо до готовності. Добре охолоджуємо.

Потім дрібно нарізаємо кріп і цибулю, трошки солимо і розминаємо виделкою, щоб пустився сік. Заливаємо буряковою масою. Туди тремо на крупній терці одне яйце і огірок. Перемішуємо, додаємо лимонний сік, хрін, можна додати трошки цукру. Знову перемішуємо і подаємо до столу. Зверху кладемо сметану, посипаємо залишками кропу і прикрашаємо розрізаним навпіл другим яйцем.


ІСПАНСЬКИЙ ГАСПАЧО
Гаспачо, холодний суп, рецепт дієтичного супу

Потрібно:

  • 1 кг стиглих м’ясистих помідорів,
  • 1 огірок,
  • 2 болгарські перці,
  • 1 цибулина (краще кримська червона),
  • 4 зубки часнику,
  • 1 ст. л. оцту (краще винного),
  • 3 ст. л. оливкової олії,
  • 1 ст. л. лимонного соку,
  • 1 ч. л. цукру,
  • сіль, зелень (базилік, петрушка, кріп),
  • кілька капель соусу табаско (для любителів гострого), грінки.

Готуємо. Помідори чистимо від шкірки: опускаємо в окріп на 2 хвилини, потім у холодну воду і чистимо. Розрізаємо навпіл, вирізаємо серцевинку. Перець очищуємо від насіння, цибулю і огірок чистимо, всі овочі нарізаємо крупними кубиками і разом з часником розтираємо в блендері до стану пюре. Додаємо у нього сіль, цукор, оцет, олію, лимонний сік, табаско, знову перетираємо у блендері і ставимо у холодильник на годину. Подаємо з грінками і подрібненою зеленню.

З гаспачо смакуватиме: Грінки: 4 незвичні та смачні рецепти для недільного ранку


СТАРОСЛОВ’ЯНСЬКА ОКРОШКА
Старослов'янська окрошка, рецепт холодного супу

Потрібно:

  • 200 г відвареної яловичини (як варіант, язика чи лікарської ковбаси),
  • 2-3 відварених картоплини,
  • 3 відварених в круту яйця,
  • 2-3 огірка, 4-5 редисок,
  • 1 пучок цибулі зі степір’ям,
  • 1 пучок кропу,
  • 1 ст. л. гірчиці,
  • 1,5 л квасу,
  • 150 г сметани,
  • сік половини лимону,
  • сіль, перець до смаку.

Готуємо. М’ясо ріжемо кубиками. Картоплю, огірки, 2 яйця (очищені), редис (помитий) тремо на крупній терці. Подрібнюємо цибулю і зелень. Кладемо все це в однин банячок, додаємо гірчицю, 100 г сметани, заливаємо квасом, перемішуємо. Солимо, перчимо, додаємо лимонний сік. Перемішуємо і ставимо у холодильник на 2 години. Подаємо з сметаною і потертим зверху третім яйцем.

Ще смачно: Три нові рецепти з редису замість «вічного» салату зі сметаною


БОЛГАРСЬКИЙ ТАРАТОР
Болгарський таратор, холодний суп, рецепт літнього супу

Потрібно:

  • 4 середніх огірки,
  • 1,5 л не жирного кефіру,
  • 3 ст. л. оливкової олії,
  • 4 зубки часнику,
  • 150 г очищених волоських горіхів,
  • 2 пучки кропу,
  • сіль, перець до смаку.

Готуємо. Охолоджуємо кефір. Огірки чистимо і тремо на крупній терці, зелень миємо і подрібнюємо, часник пропускаємо через прес, горіхи розтираємо в кавомолці. В одній посудині змішуємо всі інгредієнти, додаємо кефір, олію, сіль, перець, перемішуємо ставимо у холодильник на півгодини. Подаємо з посипаною зеленню.

Смачного, україночки 🙂