Чотири дні в Івано-Франківську тривав мультижанровий фестиваль «Харків: (не)релокована культура», який організовувала Національна спілка театральних діячів України за підтримки Українського культурного фонду. З 12 по 15 вересня відбулося 15 мистецьких подій у приміщеннях франківських Драмтеатру, Філармонії, Театру ляльок та Підземного переходу «Ваґабундо». А саме – шість вистав, три виставки, три дискусії, дві презентації книг, один концерт.

«Метою цього проєкту було познайомити з культурою Харкова, його митцями і тими надбаннями, які були створені у період цієї страшної війни, – зазначив Богдан Струтинський, Голова НСТДУ, народний артист України. – Ми хотіли, щоб франківці торкнулися їхньої творчості, відчули, чим живуть і дихають нині харківʼяни. Тож я хотів би подякувати експертам УКФ, які підтримали наш проєкт, приймаючій стороні – керівникам Драмтеатру, Театру ляльок, Філармонії і галереї «Ваґабундо», усім митцям, які долучилися до фестивалю і зголосилися приїхати. Нині дуже важливо не ставити себе на паузу. Розуміти, що культура завжди на часі. Особливо, такі інтелектуальні види мистецтва як театр і література, художнє мистецтво й музика. Адже вони можуть змінити нас на краще».

«Ця трансформація, яка зараз відбувається в Україні, зокрема обмін культурою, приведе тільки до одного – Україна стане набагато сильнішою», – наголосив Ростислав Марцінків, міський Голова Івано-Франківська, який відвідав відкриття фесту.

У фестивалі взяли участь близько 100 митців і культурних діячів Харкова, які повноцінно змогли презентували свої творчі роботи, створені після повномасштабного вторгнення

«Нам хотілося, щоб відбувся контакт культур і мистецтва з різних областей України. Харків наразі єдине місто, в якому місцевою владою заборонено провадити діяльність в межах своїх приміщень Однак, багато харківських митців та культурних діячів, не зважаючи ні на що, продовжують залишатися і працювати у своєму місті», – розповіла Ольга Байбак, керівниця відділу зовнішніх комунікацій та кураторка творчих проєктів НСТДУ, керівниця проєкту «Харків (не)релокована культура».

«На цьому фестивалі я відчула згуртованість театрального і мистецького сектора не тільки в середині Харкова, а й в цілому – всієї України. Ми маємо цей момент запам’ятати і не втратити після перемоги. Потрібно розуміти, що треба бути разом, бо підтримка і допомога вкрай важлива буде і надалі, і завжди», – додала Яна Партола, деканка театрального факультету Харківського університету мистецтв ім. І. П. Котляревського, співкураторка проєкту «Харків (не)релокована культура».

«Цей фестиваль є спробою зшивання країни нитками культури. Ворог хоче, щоб ми замовчали: щоб не було вистав, виставок, музики, розмов про літературу. А Харків увесь час опирається цьому і каже: ні, буде!» – підкреслив Кирило Лукаш, актор, журналіст, ведучий радіо «Накипіло», член команди проєкту «Харків (не)релокована культура».

Вистави показали колективи Театру ім. Т.Г. Шевченка, Театру ляльок, Драматичного театру і Театру «Нафта, концерт – музиканти і викладачі Харківського університету мистецтв

На виставках були презентовані роботи фотографа Олександра Осіпова, художньої студії «AZA NIZI MAZA» та проєкт Літературного музею, а також книги Олега Михайлова, Юліти Ран та видавництва Vivat. Були проведені три дискусії за участі Іванни Скиби-Якубової, Миколи Набоки, Олени Рибки, Яни Партоли, Ірини Мацевко, Тетяна Пилипчук, а також – авторська екскурсія Тетяною Ігошиною.

«Сьогодні важливо бути ближчими один до одного. Тому цей фестиваль про єднання країни, про те, що ми, на жаль, мало знаємо один одного. Треба розуміти, що росія нищить нашу країну, у тому числі через культуру. Тобто, геноцид відбувається із застосуванням механізмів нищення української культури. Уявляєте собі Харків, з якого виїдуть всі театри, музеї, музичні гурти, художники, митці? Я – ні…» – сказала Тетяна Пилипчук, директорка Харківського літературного музею.

«Мушу зізнатися – я приїхала у Франківськ у стані тотальної виснаженості. Бо запуск будь-якого медійного стартапу «вбиває», і життя в Харкові під постійними обстрілами на величезній швидкості, коли тобі треба встигнути поки ти ще живий… Зараз я страшенно вдячна – Національній спілці театральних діячів, яка організувала фест, УКФ, що підтримує хороші проєкти, Франківському драмтеатру, який нас прийняв, і спільноті, яка прийшла до нас. Вдячна за те, що мені було страшенно важливо сказати самій собі, що я дуже боюся втратити свій дім… А це означає, що я зроблю все для того, щоб його не втратити», – підсумувала Іванна Скиба-Якубова, поетка, публіцистка, виконавча директорка Радіо Хартія (Харків).

Події відвідало близько 1200 глядачів! Фестиваль об’єднав українців з різних регіонів країни: спонукав до знайомств, розмов і рефлексій, посмішок і сліз радості, обміну досвідом, емоціями та враженнями. Організатор має надію, що цей культурний діалог продовжиться і переросте у нові творчі проєкти.