8 фактів, як в Україні з’явилася кава і до чого тут Хмельницький і буряки
Гастроекскурс про стародавні рецепти, про Мартина Бурулю та Ольгу Франко
Гастроекскурс про стародавні рецепти, про Мартина Бурулю та Ольгу Франко
П’єте щоранку горнятко американо чи кави по-турецьки і навіть не думаєте, як у нас з’явилася кава і завдяки кому? Не завдяки постачальникам, які завозять до нас «Лаваццу» чи виробляють «Галку». Не завдяки мамі, яка щоранку меле запашні зернятка до сніданку. Не завдяки баристі, який приготує улюблене мокко в кав”ярні біля офісу. Все це було б неможливе, якби три з половиною сторіччя тому напій не популяризував один підприємливий українець… Про нього та про інші цікаві факти «кави в Україні» розповіла Олена Брайченко для проекту про гастрономічну культуру їzhakultura.
І було це у Відні у 1683 році. В Італії, Франції та Англії кав’ярні існували вже довгий час, але саме Кульчицький став одним з масових розповсюджувачів цього напою. Його кава була помітно дешевшою, до того ж у його кав’ярні пропонувались різні її варіанти – з медом, з молоком.
Згідно з Вікіпедією, коли Відень у 1683 році був облозі османів, Кульчицький за дорученням віденського бургомістра Лібенберґа вибрався з обложеного міста та через османські лінії дістався до табору австрійського головнокомандувача князя Карла Лотаринзького, що йшов на допомогу віденцям. Галичанин передав листа, розповів союзникам про становище в місті та повідомив про план координації бойових дій обложеного міста і військ союзників.
Завдяки цьому австрійці завдали поразки османській армії і тим врятували місто, а Кульчицького нагородили будинком і 300 мішками кави з османського обозу. Згодом галичанин відкрив у подарованому будинку кав’ярню «Під синьою пляшкою», де продавав філіжанку кави за крейцер.
Потрапила вона сюди зі Сходу. Коли антіохійський патріарх Макарій мав зустріч з Богданом Хмельницьким (1595–1657 рр.), то в подарунок передав йому «посудину з кавовими бобами». А Іван Виговський (1608 1664 рр.) не лише куштував каву, а просто-таки «полюбляв її».
У листах та спогадах сучасників першої третини ХХ ст. можна досить часто зустріти згадки про каву. Про те, яку каву і як часто пили у ті часи українці, та чи супроводжувалося це пиття певними ритуалами, відомо небагато.
Читайте також: Галицька кухня: цікаві факти і рецепти кайзершмарну, лєгумінів і кнедликів
І хоча не всі могли собі дозволити справжню арабіку, охочих долучитися до кавової культури це не зупиняло. Існували рецепти кави, приготованої з цикорію, жита, жолудів, сушеного соняшникового насіння та навіть сушених буряків.
У комедії «Мартин Боруля» (1886 р.) Івана Карпенко-Карого чудово зображено ставлення до кави й чаю: «Омелько привезе самуварь, чаю, сахарю і… кофію. Чай я пив і знаю, як його настановлять, то сам тобі розкажу; а кофію не знаю, як роблять. Піди ти зараз до Сидоровички – вона зна – і повчися у неї. І розпитай гарненько, як його роблять і коли його подають: чи до борщу, чи на ніч?».
Читайте також: Цікаві факти про білизну, яку носили українки в давнину
Дозволити собі пити натуральну каву могли лише заможні. Кількість ерзаців лише підтверджує моду на вживання кави. Це свідчить про популярність її серед великої кількості населення, у тому числі й серед тих, хто не міг собі дозволити такого дорогого напою, проте воліли доєднатися до культури його пиття.
Ольга Франко у своїй книзі «1-ша українська загальнопрактична кухня» (Коломия, 1929) радить замінити її житньою, домішувати до кави підсмажене насіння соняшника, мелених жолудів. Ці напої отримували назви «жолудева кава» чи просто «кава», хоча фактично вони не мали до справжньої кави жодного стосунку. В Осипи Заклинської у книзі «Нова кухня вітамінова. Книга зі старого креденсу» (Львів, 1928) знаходимо думку про те, що без цикорію кава не смакує добре, а також «подражнює нерви і серце».
Яке щастя, дівчата, що ми маємо можливість пити каву яку хочеш і коли хочеш 🙂 Підемо зваримо собі горнятко…
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: