Рецепти паски: 5 перевірених від Пані Стефи, Дарії Цвек і гастроблогерок
Паски на опарі, з цукатами, сирна і навіть модна паска-краффін
Паски на опарі, з цукатами, сирна і навіть модна паска-краффін
Навіть якщо ви маєте свій перевірений рецепт паски, впевнені, вам захочеться спробувати й наші рецепти. Точніше не наші, а знаних і улюблених метрес кулінарії – Пані Стефи і Дарії Цвек, а також популярних гастроблогерок. Їхні рецепти сподобаються тим, кому хочеться осучасненої великодньої випічки. Обирайте і діліться враженнями та своїми перевіреними рецептами паски у коментарях на нашій фейсбук-сторінці.
Фото і рецепт з сайту panistefa.com, розрахований на 1 паску середнього розміру
Потрібно:
Готуємо. Пересіюємо борошно і трошки загріємо – потримаємо в теплому місці, щоб не було холодним.
Готуємо розчину – кришимо дріжджі, додаємо тепле молоко, кілька ложок борошна і кілька ложок цукру, ставимо в тепле місце, щоб забродило. На це йде хвилин 15-20.
Розтираємо жовтки з цукром, цедрою і ванількою (цукром чи есенцією) в піну.
Коли розчина забродить, виливаємо її в широку миску з пересіяним борошном і сіллю, перемішуємо легенько, додаємо перетерті жовтки і замішуємо.
Якщо тісто зарідке, підсипаємо потрошки борошно. До замішаного тіста додаємо тепле розтоплене масло і ще раз вимішуємо, щоб жир ввібрався, а тісто стало лискучим і гладким.
Додаємо родзинки, цукати та акуратно вимішуємо. Накриваємо рушничком і залишаємо, щоб росло.
Коли тісто підросте в об’ємі вдвоє, виминаємо його, розкладаємо у пергаментні форми на 1/3 висоти, накриваємо і даємо ще раз підрости.
Духовку розігріваємо до 200С. Як паски підростуть, змащуємо верх жовтком і випікаємо при 200С впродовж 10-15 хв. Потім температуру зменшуємо до 160-170С і випікаємо ще 45-50 хвилин.
Виймаємо, кладемо бочком на м’яку перину або подушку – так-так, саме в такому місці і положенні охолоджують паски. Якщо печете в залізних чи будь-яких багаторазових формах, то виймайте з форм холодними.
Якщо ви хочете заплести паску косами, як на світлині, то відберіть невелику частину тіста перед тим, як домішувати родзинки, додайте трохи більше муки, і домісіть. Нехай виросте так само як основне тісто. Використайте тугіше тісто для декорування: заплетіть коси та пришпильте їх дерев’яними шпичками до верху тіста. Помастіть жовтком, і печіть як описано вище. Після охолодження не забудьте вийняти шпички.
Рецепт розрахований на 2 паски середнього розміру
Потрібно:
Готуємо. Замішуємо опару. Дріжджі розводимо у теплому молоці і додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішуємо і ставимо в тепле місце, щоб опара збільшилася вдвічі.
Після того, як опара підросте, додаємо решту цукру, жовтки, родзинки, цедру, сіль і борошно. Замішуємо тісто до однорідності і наприкінці додаємо розтоплене, але охолоджене масло (або маргарин). Місимо приблизно 10-15 хвилин, поки тісто не почне відставати від рук.
Тісто ставимо знову в тепле місце, щоб знову збільшилося вдвічі. Тоді його опустимо і зачекаємо, щоб знову підросло. Розкладаємо тісто на 1/3 частини посудини і даємо знову піднятися вдвічі.
Духовку нагріваємо до температури 200С. Тісто викладаємо у форми на 1/2 висоти, ставимо в духовку і після 10 хвилин зменшуємо температуру до 170-160С. Випікаємо ще 50 хвилин.
Фото і рецепт @natalieokoneshnikova, розрахований на 2-3 невеликі паски
Потрібно:
Для опари:
Для тіста:
Для поливи:
Готуємо. Дріжджі і цукор розводимо в теплому молоці, додаємо борошно 2-3 ст. л. Перемішуємо вінчиком, накриваємо плівкою і ставимо в тепле місце на 15 хвилин. На поверхні повинні з’явитися пухирці.
Далі кілька підготовчих робіт. Родзинки попередньо миємо, обсушуємо рушником і обвалюємо в борошні. Вершкове масло розтоплюємо у мікрохвильовці або на водяній бані, залишаємо охолонути. З апельсина тремо цедру і вичавлюємо сік.
А тепер починаємо готувати тісто. Сир протираємо через сито або перетираємо в блендері. Додаємо воду і розмішуємо. Яйця збиваємо з цукром і ванільним цукром до піни, додаємо в сир і збиваємо. Туди ж вливаємо розтоплене вершкове масло і перемішуємо вінчиком. Потім додаємо опару, що підійшла, перемішуємо і просіюємо у суміш борошно з сіллю. Додаємо цедру і сік апельсина. Дуже добре вимішуємо тісто – бажано в міксері насадкою «гак» .Тісто виходить м’яким і липким.
У готове тісто додаємо обваляні в борошні родзинки, перемішуємо. Змащуємо маслом велику миску. Змащуємо руки маслом і перекладаємо тісто у миску. Накриваємо плівкою і рушником і ставимо в тепле місце на 1-1,5 години.
Готове тісто трохи розминаємо. Форми для випічки змащуємо маслом, розкладаємо в них тісто до половини висоти. Накриваємо рушником і ставимо в тепле місце ще на 1 годину.
Розігріваємо духовку до 180С. Зверху на верхній рівень ставимо деко, а самі паски на нижній. Випікаємо 40 хвилин. За п’ять хвилин до готовності прибираємо верхнє деко, щоб паски подрумянились. Готовність можна перевірити дерев’яною шпажкою.
Готуємо поливу: білок збиваємо, додаємо поступово пудру і сік лимона. Збиваємо до міцної піни. Змащуємо глазуррю охолоджені паски.
Фото і рецепт блогерки @ narisovano, розрахований на 1 паску середнього розміру або 2 маленьких
⠀
Потрібно:
Для начинки:
Готуємо. Спершу займемося тістом. Вершкове масло розм’якшуємо. Жовтки перетираємо з цукром і сіллю. Додаємо теплі вершки і коньяк, перемішуємо. Просіяне борошно змішуємо з дріжджами і всипаємо до молочної суміші. Замішуємо тісто. Додаємо м’яке вершкове масло і продовжуємо місити. Місимо, поки тісто не стане м’яким, еластичним і не буде липнути до рук.
Змащуємо маслом миску і перекладаємо в неї тісто. Накриваємо плівкою і ставимо в тепле місце на 1,5 години. Як варіант, можна поставити в теплу духовку, увімкнену на розігрів на 45-50С.
Для начинки перемелюємо горіхи в дрібну крихту, змішуємо з корицею і ваніліном. За бажанням можна додати цукор.
Коли тісто підіде, добре виминаємо і розкачуємо в невеликий поздовжній прямокутник завтовшки 1 см. Щедро змащуємо розм’якшеним маслом (50 г). Зверху викладаємо начинку по всій поверхні. Згортаємо у форму рулета і розрізаємо його вздовж майже до самого кінця рулету. Одну половину «смужки» згортаємо також в рулет і обгортаємо зверху другою «смужкою». Має вийти краффін – такий собі «рулет в рулеті», а по суті – переплетені, наче плетіння в джуті, шари начинки і тіста.
Викладаємо його в змащену маслом форму. Накриваємо рушником і ставимо в тепле місце ще на 1 годину. Випікаємо при 180С близько 40 хвилин.
Фото і рецепт гастроблогерки Аліси Купер @ alisa___cooper, розрахований на 1 паску середнього розміру або 2 невеличкі
Потрібно:
Готуємо. Ізюм замочіть напередодні в коньяку в склянці. Щоразу, як будете проходити повз, перемішайте родзинки.
Сир і вершковий сир розтираємо у блендері, щоб позбутися грудок. Додаємо крохмаль, перемішуємо.
Яйця збиваємо з цукром і ваніллю до білої піни, гарненько.
Шоколад тремо на тертці. Всипаємо його до сиру і вливаємо яйця. Все ніжно лопаткою перемішуємо. Додаємо всі наші родзинки, горіхи, цукати. Ще раз перемішуємо, щоб розподілилося рівномірно. Коли вам захочеться з’їсти це негайно, тримайте себе в руках 🙂
Форму змащуємо маслом. Масу викладаємо у форму для запікання і сильно стукаємо нею по столу, щоб маса добре втрамбувалася.
Духовку розігріваємо до 160С. Вниз ставимо деко або велику форму, наповнену окропом. Над ним пасочку. Випікаємо близько 60 хвилин в залежності від розміру форми. Перевіряємо зубочисткою.
Зверху можна змастити паску розтопленим чорним шоколадом і прикрасити цукатами, як на фото.
Гарячу не чіпайте! Дайте повністю охолонути, поставте у холодильник і тримайте себе в руках аж до самого Великодня 🙂
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: