Українське вино: 8 кращих виробників від Закарпаття до Одеси
Пропонують класичне, «гаражне», органічне, трипільське і навіть кошерне вино
Пропонують класичне, «гаражне», органічне, трипільське і навіть кошерне вино
Вісім виробників українського вина – це лише ті, кого ми знайшли і чиї вина особисто скуштували на виставках і ярмарках. Серед них – і Одеса, і Закарпаття, і Київщина, і Львівщина. Маленькі домашні закарпатські виноробні навіть не чіпаємо, бо їх десятки – просто печінка всіх не здужає 🙂
Приємно здивувалися, що наші південні шато мають довгу цікаву історію, що з ними працюють відомі енологи, що українське вино – стовідсотково натуральне і його постачають у різні посольства. Одне навіть «побувало» в парламенті Великобританії! Наше вино коштує в середньому 150 гривень, а не мінімум 300 чи більше, як привізні. І, головне, наші винороби створюють всі різновиди вина (від поширеного каберне совіньйон до авторського пті вердо і вишуканого сіра), ведуть винознавчі блоги, пропонують винні тури і вкладають у справу кожен свою істину – бо вона ж у вині.
Спершу варто звернути увагу на вина Villa UA. Зокрема, на особливу увагу заслуговує їх Chardonnay, біле сухе вино з чистою ароматикою і відтінками квітів і цукатів, яке має довгий післясмак. Це вино ідеально підходить до м’ясних закусок, салатів та рибних страв. Крім того, напівсолодке Shateau Baron також здобуло визнання завдяки свіжому та гармонійному смаку з нотками мускату, груші й айви.
Виноградники марки розташовані на схилах Берегово і Мужієво на Закарпатті. COTNAR пишається, що є підприємством повного циклу: самі вирощують виноград і самі переробляють на власному заводі, на якому щорічно може випускатися до 30 мільйонів пляшок вина.
Щоб забезпечити такі обсяги, марка єдина в Україні привозить для своєї виноробні свіжий виноград з Австрії, Македонії, Угорщини, зокрема, й з відомої Токайської долини. А вина COTNAR – червоні, білі, рожеві – постійно беруть участь в міжнародних виставках і конкурсах. Наприклад, Traminer і Merlot здобули першість на конкурсі в Чикаго.
Ознайомитися можна тут.
Марці двадцять років, але вона має насичену сторічну історію. Заклав її грузинський винороб Вартан Гуліашвілі, а його нащадок Рубен Гулієв, окрім своєї батьківщини, посадив виноградники й у нас – між побережжям Чорного моря та Дністровським лиманом.
Зараз «Вина Гулієвих» – це потужне виробництво, мережа магазинів і тисячі пляшок вина в рік, від каберне совиньйон до трамінера.
Ознайомитися можна тут.
Засноване ще у 2010 році, це невеличке сімейне виноробне господарство спеціалізується на сухих винах і любить експерименти не лише з класичними сортами, а й так званими «аборигенними». Хвалять їхнє червоне купажне «Артанія» і біле «Шардоне».
Ознайомитися можна тут.
В Татарбунарському районі подружжя Валерій і Світлана Петрови заснували першу в Україні органічну виноробню. Займаються вином вже понад двадцять років і зараз великою дружною родиною. Вболівають за свою справу, активно беруть участь у різних виставках, мають купу професійних сертифікатів. Роблять здебільшого червоні вина, але мають також і аліготе, шардоне і навіть граппу.
Ознайомитися можна тут.
Виноробний комплекс заснований ще в 1995 році в місті Берегове, на кордоні з Угорщиною. Зведений буквально «з нуля», а зараз там два виноробні заводи, власні виноградники, виносховища.
Випускають вино під кількома марками «Чизай», Chateau Chizay, Limited Edition, Wine Berry: серед них і авторський кагор, і витримані сухі вина, домашнє і молоде і навіть кошерне вино. Постачають вже й в США, в Ізраїль, в Європу, Австралію та, здивуєтеся, в Нігерію. Відкрили дегустаційний зал, музей виноградарства і виноробства і пропонують ще й винні тури.
Ознайомитися можна тут.
Вино робить теж засновник, приватний винороб Руслан Ковалевський. Захоплений своєю справою, він особисто представляє свої вина на всіх виноробних заходах. Партії, на жаль, поки невеличкі, але вино добре. Скажімо, каберне совіньйон рік витримується у бочці з українського дубу.
Ознайомитися можна тут.
Смакуйте з вином: З’їж кіш: французький відкритий пиріг за 15 хвилин
Читайте також:
Чому француженки не “старіють”: 10 секретів, які захочеться перейняти собі
Родина Плачкових, засновники, роблять «чесне вино для всіх, як для себе». Це їхнє гасло, якого дотримуються вже тринадцять років. Саме тоді голова сім’ї Іван Плачков висадив виноградники буквально посеред степу і перетворив його на передове виробництво, з яким працює навіть відомий енолог з Бордо Олів’є Дога. Вина марки постачають у посольства, вони були представлені й у парламенті Великобританії. Серед традиційних шардоне, каберне, мерло мають ще й вино до великоднійх свят – літургійне.
Ознайомитися можна тут.
Ми вже захмеліли від одних описів 🙂 Тому нагадуємо…