Що готувати на Щедрий вечір: 4 рецепти основних страв
Наші ідеї: курка з гарбузом, «квашена» качка, телятина в гірчиці або «свинина в апельсинах»
Наші ідеї: курка з гарбузом, «квашена» качка, телятина в гірчиці або «свинина в апельсинах»
Щедрий вечір на те і щедрий, щоб дозволити собі щось смачне, ситне, цікаве 🙂 Але просте в приготуванні, як наші рецепти основних страв, тобто м’ясних. На вибір маєио чотири: в залежності від того, хто що любить – курку, качку, телятину чи свинину.
Попри вишукані назви, ці рецепти не потребують якихось надзусиль чи інгредієнтів. «Найскладніше» в них – не забути і завчасно замаринувати м’ясо 🙂 Бажано на ніч напередодні Щедрого вечора. Ну, або з самого ранку 13 січня. Тому вибирайте рецепт завчасно, щоб мати час спланувати, все необхідне купити і замаринувати.
Потрібно:
Готуємо. Курку миємо і сушимо. Тремо імбир на дрібній терці.
Робимо маринад для курки: змішуємо імбир з медом, пів порції олії, сіллю. Натираємо цією сумішшю курку і залишаємо на 20 хв.
Цибулю чистимо і нарізаємо півкільцями. Часник крупно рубимо.
Яблука і гарбуз чистимо і нарізаємо крупними кубиками або пів дольками. Додаємо до них цибулю, часник, паприку, сіль, перець, другу пів порцію олії. Все це можна закинути в звичайний прозорий поліетиленовий пакет, його зав’язати і струсити всі овочі, щоб добре перемішалися і промаринувалися в олії.
Деко або форму для запікання застеляємо фольгою, змащуємо її олією і викладаємо по центру курку, а навколо неї овочеву суміш. Зверху кладемо чебрець, тим’ян чи інші трави. Запікаємо при 200С 40-50 хв.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика чистка: 7 салатів для розвантаження
Потрібно:
Готуємо. Відрізаємо жир на гузці та шиї. Добре і глибоко проколюємо качку виделкою зовні, натираємо сумішшю перцю і солі.
Нарізаємо цибулю тонкими півкільцями. Топимо гусячий жир в банячку на невеликому вогні, шкварки виймаємо. На жирі обсмажуємо цибулю до золотавого кольору.
Поки вона смажиться, промиваємо чорнослив і ріжемо на половинки.
Промиваємо капусту під проточною водою, щоб позбутися зайвої солі.
Беремо велику ємність для запікання, змащуємо олією, викладаємо капусту, чорнослив, цибулю, перемішуємо.
Розігріваємо духовку до 180С. Ставимо ємність з капустою на деко, деко – на передостанній знизу рівень духовки. Над ним (на наступному рівні) встановлюємо решітку, на неї кладемо качку грудкою вниз і накриваємо її фольгою. Жир з качки буде стікати одразу в капусту. Запікаємо 45 хв і раз-два перемішуємо капусту.
Потім знімаємо фольгу, перевертаємо качку на спинку і запікаємо ще 40 хв або більше – до повної готовності качки. Теж раз-два перемішуючи капусту.
Подаємо на блюді: викладаємо качку, нарізаємо її скибками, навколо викладаємо капусту.
Читайте також: Розвантажувальні дні без голодування
Потрібно:
Готуємо. Зубки часнику чистимо, придавлюємо ножем і грубо рубаємо. З апельсинів вичавлюємо сік, шкірки грубо нарізаємо.
Змішуємо сік, шкірки і рублений часник в глибокій мисці, занурюємо в цей маринад свинину, обмащуємо, накриваємо миску плівкою. Ставимо в холодильник і маринуємо добу, періодично перевертаючи шматок різними боками.
Розігріваємо духовку до 180С, свинину дістаємо з маринаду. Змішуємо мед, сіль, перець, сушені трави і обмазуємо сумішшю м’ясо. Кладемо його на деко і ставимо в добре розігріту духовку.
Тримаємо м’ясо 10 хвилин, перевертаємо і тримаємо ще 5 хвилин, щоб воно схопилося жаром. Заливаємо маринадом разом з апельсиновими шкірками і «тушимо» його 2 години при температурі 180 градусів. Періодично перевертаємо і поливаючи соком. Якщо маринад випарується раніше, доливаємо апельсиновий сік (купіть на 1 апельсин більше про всяк випадок 🙂 ) або воду.
Читайте також: Велика чистка: 7 салатів для розвантаження
Потрібно:
Готуємо. Курагу і сухофрукти промиваємо і ріжемо навпіл або на четвертинки, якщо курага і чорнослив крупні.
Робимо маринад. Змішуємо олію, гірчицю, мед, паприку, сіль.
У м’ясі робимо надрізи глибиною приблизно 2 см, але не дорізаючи до кінця – шматок має бути схожим на гармошку.
Розстелюємо фольгу, кладемо на неї м’ясо. Далі кожен надріз змащуємо маринадом і в кожен кладемо сухофрукти, поливаємо залишками маринаду. Фольгу загортаємо, м’ясо ставимо маринуватися в холодильник щонайменше 6-7 годин, а краще на ніч.
Розігріваємо духовку до 180С. У глибоке деко кладемо м’ясо у фользі і запікаємо близько півтора години. Далі відкриваємо фольгу і підрум’янюємо м’ясо ще хвилин 20-30, періодично поливаючи м’ясо соком і маринадом, що виділяється. Розрізаємо м’ясо на стейки по лініях надрізів і подаємо до столу.
Смачного, українки! 🙂
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: