Жінки останнім часом наче змовилися і обклеюють себе різноманітними пластирами з ніг до голови – роблять тейпування, якщо казати мовою косметологів.

І якщо вірити апологетам цього модного методу – інстаграм-блогеркам, тейпування – один з ефективних і доступних в домашніх умовах методів омолодження, схуднення і купи різних бьютічудес…

Чи так це насправді, як взагалі користуватися тейпами, розпитали не у блогерів, а у професійного лікаря дерматолога-косметолога, засновниці косметологічного центру KeyMed by dr.Tatiana Kobets, міжнародного експерта Тетяни Кобець. В її клініці, до речі, тейпи застосовують теж.

ЩО ТАКЕ ТЕЙПУВАННЯ

Правильніше спитати, що таке кінезіотейпування – саме так звучить повна назва методу накладення на шкіру спеціальних пластирів для певного впливу на рух м’язів і стан тканин. Назва так і перекладається з латини: kinesio – рух, tape – смужка, стрічка. Метод винайдений колись у спортивній медицині для того, щоб полегшити травми, фізичні навантаження спортсменам під час тренувань і змагань. Помічали, напевно, на тенісистах: вони часто виходять на «вімблдони» з ногами, обклеєними пластирами різної довжини. Це, власне, і є тейпи.

ЯК ПРАЦЮЮТЬ ТЕЙПИ

Тейп (він же пластир) в залежності від його завдання «змащений» спеціальним препаратом і накладається на особливі точки м’яза, щоб його зафіксувати, розслабити, підтягнути, покращити кровообіг чи лімфодренаж, зменшити набряк тощо. Коли тейпування довело свою ефективність у спортивній медцині, його почали застосовувати ще й у вібрології та остеопатії: при артрозах, артритах, болях у шиї, попереку, колінах, при розтягненнях, проблемах з венами на ногах. А ефективність тейпів у зменшенні набряків згодом «запозичили» в естетичну косметологію.

Читайте також: Вся правда про нарощування вій – розпитали у фахівця про тренди, ризики і майстрів

Головна «місія» тейпування в косметології – дренаж і зняття набряків

Метод кінезіотейпування, від якого пішло тейпування, розробив у 1973 році американський хіропрактик Кензо Касе
ДЛЯ ЧОГО ТЕЙПУЮТЬ ОБЛИЧЧЯ І ТІЛО

Є дві причини. Перша – для зняття набряків. Тейпи клеють на обличя після травматичних косметологічних втручань (наприклад, нитковий ліфтинг) чи при схильності до набряків. Клеють за строгими схемами, в певних місцях і з певним дренажним препаратом на поверхні тейпу. Для лімфодренажу їх наносять також на стегна, живіт, після чого об’єми тіла справді дещо зменшуються. Але це не можна сприймати як метод схуднення, про що часто заявляють деякі бьютіекспертки. Це лише ефект зменшення набряків і покращення обігу рідини в організмі.

Друга причина тейпування – набряково-деформаційний тип старіння. Знову ж таки, наклеївши пластирі в певних анатомічних точках, можна попередити і зняти набряки, а значить, зменшити заломлення шкіри і прояви вікових змін. Підтягування обличчя, корекція контурів, зменшення зморшок – цього тейпи не забезпечать. Їхня головна «місія» в косметології – дренаж.

ЯК КЛЕЇТИ ТЕЙПИ

Точно не в довільному порядку і точно не абиякими пластирами заради модної фоточки в інстаграм. Тейпування – це чіткі схеми нанесення, яким навчають на спеціальних курсах (досить не дешевих, до слова), ґрунтовно, з тривалими практичними заняттями розбираючи анатомію, кістковий скелет, розташування і кріплення кожного м’яза. Для таких курсів бажано мати хоча б початкову медичну освіту. Так, їх може закінчити будь-хто, навіть бьютіблогерка і, не виключено, потім вміло тейпувати себе. Але навряд чи це зробить правильно її підписниця, переглянувши відеоурок чи «прямий ефір». Тому тейпування (якщо, звісно, потрібен ефект, а не викинуті на вітер гроші), як будь-яку косметологічну процедуру, має робити дипломований косметолог, а не сама біля дзеркала після відеоуроку в інстаграмі.

Читайте також: Цілунки сонця: як відновити шкіру після засмаги і захистити від пересушення і висипань

В професійній косметології тейпи накладають і носять не менш, як 3-5 днів, не знімаючи

Тейпування однієї зони коштує в середньому від 400 грн
ЧОМУ ТОДІ ТАКИЙ АЖІОТАЖ НАВКОЛО ТЕЙПІВ

На жаль, при нинішньому доступі до інформації і стрімкому поширенню «фахівців широкого профілю» значення будь-якої речі дуже легко перекрутити чи змінити. Так сталося і з тейпуванням. Інстагблогерки, які дуже часто не мають медичної освіти, розтиражували тейпи як майже панацею від старіння, зморшок – «домашній антиейдж». Причому демонструють на собі начебто «видимі» результати (хоча самим не більше 30 років – тобто без особливих вікових змін), пропонують свої «авторські» методики наклеювання і дають «майстер-класи». Дивлячись на таке, професійні косметологи і медики просто безпомічно розводять руками…

ЩО ВАЖЛИВО ЗНАТИ ПРО ТЕЙПУВАННЯ

В професійній, а не доморощеній косметології тейпи накладають і носять не менш, як 3-5 днів, не знімаючи. Певним курсом. На обличчі теж. Тобто кілька днів підряд цілодобово, і на роботі також, ходиш обклеєна пластиром. Інакше не варто чекати істотного ефекту. Можна, звісно, самотужки нанести на ніч тейп на підборіддя, шию, лоб чи куди затято радять бьютіблогерки, але це те саме, що ви підв’яжете обличчя еластичним бинтом – на ранок і від нього перші кілька годин матимете більш «підтягнутий» вигляд.

Неправильно підібрані або неякісні тейпи можуть викликати алергію. Треба добре розуміти, якими компонентами просякнута смужка і чи вони вам підходять. Косметологи вже втомилися рятувати дівчат, які самотужки обклеюються тейпами, ходять в них кілька днів, а потім отримують почервоніння, висипання, запалення.

Тейпи при грамотному і фаховому застосуванні справді мають хороший дренажний ефект. Але перш ніж спокуситися на чергову новинку, проконсультуйтеся у професійного косметолога. Або хоча б прочитайте його думку на «Українках». Нещодавно, до речі, ми розібрали ще одну новинку косметології – гідробустер, який здатний замінити омолоджуючі креми і «ботокси» – почитайте тут, щоб розумітися і в цьому питанні.

Фото з відкритих джерел.