Появу зайвої ваги після 40 помічає ледь не кожна друга жінка і не розуміє, чому «наростають» нові кілограми і що з ними робити…

Зазначимо одразу, що для журналу “Українки” вік – чи то 40, чи то 70 років – це лише цифри у паспорті, які по суті не мають значення і зовсім не є ознакою «старіння» чи приводом для обмежень в житті, почуттях, зайнятості, сексі і тим паче в зовнішньому вигляді. Віримо, що так сприймають вік усі наші україночки. Але є річ, на яку не вплинеш одним лише сприйняттям, – це наша фізіологія і внутрішні зміни в організмі. Для них, на жаль, фактичний вік все-таки має значення, і саме він ці зміни підступно «запускає», зокрема, й появу зайвої ваги у жінок після 40. Часто спершу не дуже й помітні – півтора-два кілограми в рік. І начебто без явних причин – при звичному режимі життя і харчування. Причому від зайвої ваги після 40 не застраховані ні стрункі від природи українки, ні поборниці ЗСЖ: за даними дієтологів, з віком людина поступово набирає від 20% від маси тіла. І ці 20%, а то і більше, осідають триярусними «балкончиками» на талії.

У чому причина? Генетика, харчування, звички, спосіб життя? І як втримати або скинути вагу жінці після 40? Звернулися з цими питаннями до гінеколога-ендокринолога Тетяни Осауленко і от що дізналася.

ЗМІНА ВАГИ ЗАВЖДИ МАЄ ПРИЧИНУ

Тим паче, поява зайвої ваги у жінок після 40. Навіть якщо для цього нема видимих і зовнішніх причин (як, скажімо, регулярні вечері картопелька-котлетка-пиріжок і ще солоденький чайок «зверху» і потім полежати ще на дивані за переглядом серіалу «Чому жінки вбивають»), значить, є внутрішні. Перелічимо найтиповіші саме серед жінок 40+.

Причина 1: сповільнюється ритм життя
У 25-30 років ми постійно в русі: дітей в садок, потім на роботу, між тим в магазин, на каву, в хімчистку, ввечері – прання, прибирання, вночі ще й любощі-пестощі. Метаболізм швидкий, і навіть картопелька з котлетою на ніч «згорає», як паливо в космічній ракеті.
А що відбувається після 40-45 років? Діти вже живуть своїм життям, бігати як білка в колесі немає потреби – ми стаємо спокійніші, наша внутрішня «ракета» перетворилася на неквапливий дельтаплан. До того ж, метаболічний «двигун» з роками знижує оберти: за медичними даними, швидкість обміну речовин після 40 років зменшується на 3%. Так, ми їмо, як завжди – ті ж умовні 1800 калорій, навіть інколи сидимо на кефірі, але в загальній сумі витрачаємо все одно менше, ніж колись. І залишок знаходить собі місце на стегнах і нахабно «наростає» на нашому колись підтягнутому пресі.

В період менопаузи відбувається велика гормональна перебудова, і це часта причина появи зайвої ваги

Причина 2: зменшується кількість м’язових тканин
Такий життєвий цикл організму: різниця у кількості м’язової маси людини до 40 років і після 40 складає від 2% до 40%. Тобто м’язів стає менше, на їхнє функціонування потрібно менше енергії, однак – нагадуємо – кількість калорій в нашому раціоні залишається так, ніби нам не 40, а 30:) Калорії, які не йдуть на підтримку активності м`язової тканини, відкладаються куди? Так, в жирову тканину.

Причина 3: відбуваються гормональні зміни
Гормональні зміни у жінок після 40 років продиктовані наближенням менопаузи. Середній вік менопаузи українок – 52 роки. В останні роки менопауза помолодшала, і її настання в 45 років вже не вважається раннім.
В цей період в жіночому організмі відбувається велика гормональна перебудова, і це часта причина появи зайвої ваги. Поступово зменшується вироблення жіночого гормону естрогену. А для того, щоб компенсувати його нестачу, організм шукає обхідний шлях – цей гормон починає виробляти підшкірна клітковина, і жінка починає гладшати. Крім того, естроген (як і тестостерон) підтримує м’язову масу та адекватну щільність кісток. А якщо менше естрогену, то й об’єм м’язів менший. Все це впливає на витрати енергії.

Ще одна причина: «заїдання» стресів солодощами. Перенервувала – тягнешся за цукеркою

Причина 4: підвищена потреба в солодощах
У багатьох жінок перед меноупазою з`являється підвищена потреба в солодкому. Вони цього можуть навіть не фіксувати – ну, подумаєш, колись їла одну вафельку «Артек» в тиждень, тепер через день.
Такий потяг до солодкого може мати дві причини. Перша: часті перекуси між основними прийомами їжі, які провокують підвищення рівня інсуліну в крові, а він, у свою чергу, – синдром інсулінорезистентності. Іншими словами, це стан зниженої чутливості тканин організму до дії інсуліну. Глюкоза не засвоюється, не переробляється, а її надлишок відкладається у вигляді жиру, частіше вісцерального – того, що накопичується навколо життєво важливих органів черевної порожнини і знаходиться під м’язами.
Друга причина: «заїдання» стресів солодощами. Перенервувала – тягнешся за цукеркою. Втомилася – поласувала тістечком.
Таким чином, створюється «замкнене коло»: підвищена потреба в солодкому може бути викликана високим рівнем інсуліну, а він стає причиною того, що хочеться солодкого ще більше і ще частіше.

Причина 5: порушується функція щитовидної залози
Звернути особливу увагу на щитовидку потрібно, якщо вага неконтрольовано змінюється при звичному раціоні і ритмі життя. Тобто їсте те саме, рухаєтеся так само, а маса тіла росте, як на дріжджах. Це може свідчити про гіпофункцію щитовидної залози і значне сповільнення процесів метаболізму. При цьому порушенні навіть може зменшитися апетит, але вага все одно росте.
При гіперфункції щитовидки відбувається навпаки: надмірна кількість гормонів часто стає причиною прискореного обміну речовин, який викликає підвищений апетит. Коливання ваги спричиняє також дефіцит йоду. Тому дуже важливо періодично – щонайменше раз на рік – відвідувати лікаря-ендокринолога і перевіряти щитовидну залозу.

Буває, що навіть зменшується апетит, але вага все одно росте

ЯК ВТРИМАТИ ВАГУ АБО СКИНУТИ ЗАЙВУ ВАГУ ЖІНЦІ ПІСЛЯ 40

Для початку, повторює Тетяна Осауленко, треба з’ясувати першопричину. Якщо зайва вага не пов’язана з проблемами зі здоров’ям (дисфункція щитовидки, гормональні зміни в період клімаксу, інсулінорезистентність тощо), то врегулювати її можна традиційними способами, але все ж з більшою відповідальністю і самодисципліною.

Перегляньте раціон
Правильне харчування для жінок після 40 років – це не данина моді, це запорука здоров’я і стабільної ваги. Помітили ознаки інсулінорезистентності? Зменшіть кількість прийомів їжі, відмовтеся від перекусів, адже після них виділяється інсулін, а це не дуже добре в такій ситуації. Краще їсти меншу кількість разів, але більшими порціями.

Поверніть фізичну активність
Перестали бігати по життю «дім-садочок-школа-робота-магазин-дім», почніть “бігати” для власного тонусу і задоволення: аеробіка, фітнес, танці, навіть проста ходьба 5-10 000 кроків в день має бути обов’язковими. Також варто додати силові навантаження – вправи з гантелями, нехай невеликої ваги, для рук, ніг дозволять підтримувати м’язову тканину, її тонус і активність. Але фізичні навантаження мають бути дозовані, без надривів і не до сьомого поту, наче ви Шварценеггер. Фізкультурні «рекорди», навпаки, можуть призвести до стресу і спровокувати зворотний ефект.

Читайте також: Розвантажувальні дні без голодування – три варіанти меню від відомого дієтолога

При розладах сну може підвищуватися рівень кортизолу, а це зумовлює збільшення ваги

Розслабляйтеся
Часто жінки жертвують відпочинком, працюють без відпустки, накопичуючи втому, роздратування, тривожність, виснажуючи себе і морально, і фізично. Повноцінний відпочинок, зміна діяльності, час на улюблену справу – все це дозволяє розслабитися, зняти напругу і не «заїдати» її.

Відсипайтеся
Під час сну виробляється мелатонін, який називають гормоном молодості. Важливо лягати не пізніше 23.00 і спати 8 годин.
Жінки віком 40-45 років дуже часто страждають від розладів сну, погано засинають, а вранці їм важко прокинутися. Майже третина жінок погано спить у період клімаксу. Якщо безсоння мучить часто, а зранку постійне відчуття втоми, розбитості, наче розвантажили машину цементу, то краще звернутися до лікаря, він оцінить ситуацію і допоможе справитися з проблемою.
Крім того, при розладах сну може підвищуватися рівень кортизолу. А це зумовлює збільшення вищезгаданого вісцерального жиру і, відповідно, ваги. Коли жінка невиспана, вона хоче більше їсти, щоб підтримати енергію. А найшвидше її можна отримати від солодкого. Згодом це відбивається зайвими кілограмами. Тому так важливо нормально спати, відпочивати, уникати стресових ситуацій. Тоді зникне бажання з’їсти пів торта за раз.

Жінка, яка почувається на 30-35, і в 80 буде стежити за собою, за своїм харчуванням, своєю активністю

ЯКЩО СКИНУТИ ЗАЙВУ ВАГУ ПІСЛЯ 40 ВСЕ ОДНО НЕ ВДАЄТЬСЯ…

Не варто слухати сумнівні поради подружки, сусідки чи колеги про диво-дієту, як швидко схуднути. У кращому разі це дасть нетривалий ефект і вага з часом знову почне зростати. У гіршому разі – ще більше порушите обмін речовин і нашкодите здоров’ю. Взяти під контроль і врегулювати вагу жінок після 40 здатен лише фахівець, який добре знається на всіх внутрішніх процесах організму: це дієтолог, ендокринолог або гінеколог-ендокринолог. Вони оцінять рівень метаболізму, допоможуть виявити справжні причини збільшення ваги, розроблять схему харчування і фізичної активності тощо.

Не дарма кажуть: жінці стільки років, на скільки вона себе відчуває. Жінка, яка почувається на 30-35, і в 80 буде стежити за собою, за своїм харчуванням, буде рухатися, цікавитися усім новим і навіть ходити на танці «для тих кому за» в місцевий парк у вихідні. У цьому сенсі – хороший приклад Джейн Фонда. Їй 82, а вона й далі струнка, підтягнута, активна, а нещодавно ще й створила акаунт у Тік-Ток і навіть там проводить відеозаняття з аеробіки. А коли ми останній раз робили ногами «ножиці»? Отож…

Впевнені, з порадами лікаря гінеколога-ендокринолога Тетяни Осауленко ви швидко повернете свою вагу в норму. А поки триватиме процес схуднення, скористайтеся секретами наших стилістів, як виглядати стрункішою завдяки правильно підібраному одягу – читайте тут.