Передник “Вільна” від бренду _t.o.u.c.h

Передник, запаска, фартух, запонка – сучасні дизайнерки й модниці називають по-різному варіанти цього українського елементу традиційного жіночого одягу. І всі назви, зрештою, правильні. Вони означають один і той самий предмет – шматок тканини, який пов’язували поверх спідниці (чи стегнового вбрання) або просто на сорочку. Жінки одягали передник передусім, щоб не забруднюватись. Згодом цей найбільш архаїчний елемент одягу став ще й засобом самовираження жінок, проявом особистого смаку, елементом декору й навіть комунікації, адже багато чого міг розповісти про свою хазяйку. Про фартух, його значення і пов’язані з ним прикмети ми навіть писали велику статтю – читайте тут.

НОВИ ПОГЛЯД НА СТАРОВИННУ РІЧ

Як зазначає у своїх дописах етнографиня Оксана Косміна, слово «передник» означає те, що одягають попереду, «запаска» походить від праслов’янського «пояс», а «фартух» прийшло до нас через польське слово fartuch, похідне від німецького vortuoch/vortuch (буквально «передня тканина»).

У регіонах були поширені й інші назви: «плат» – дослідники пов’язують зі словом «полотно», інші – виводять з литовського «рlatus» – «широкий». Є ще слово «пілка» – зменшене від старослов’янського «пола» («край одягу», «одяг», «половина»), також було поширене слово  «запонка» – зменшене від старослов’янського «запона» (те, що можна запнути, затягти).

Пані Оксана зазначає, що перші писемні згадки в українськіх джерелах термінів «фартух», «запаска», «плат» датуються кінцем XVI – початком XVII століття, однак імовірно, що цей елемент одягу побутував значно раніше.

І ось через стільки століть він повертається у шафи українок! Перші ідеї та адаптації ми побачили в інстаграмі наприкінці 2023 року, а вже цього літа передники зявилися навіть на червоній доріжці Одеського міжнародного кінофестивалю.

Пані, що завітали на кінофестиваль, прикрасили передником вечірні та коктейльні сукні та вдало обіграли з вишитою сорочкою

Модні гості Одеського міжнародного кінофестивалю на червноій доріжці церемонії відкриття і закриття. Фото: ОМКФ

Між іншим, вишиванка і вишита сорочка – це не одне й те ж, розповідаємо про відмінності разом з Музеєм Івана Гоначара у нашій статті тут.

ПЕРЕДНИК – АКЦЕНТ, ЯКИЙ ПОПЕРЕДУ

Дівчата – майстрині, дизайнерки, стилістки і навіть гості цьогорічного кінофестивалю, які його так творчо почали популяризувати й повертати у наші гардероби – великі молодці! Адже передник – це новий спосіб:

  • демонструвати свою національну ідентичність;
  • додати цікавий, свіжий акцент в образ і підкреслити свій індивідуальний стиль;
  • привернути увагу до себе;
  • підтримати українських виробниць цього аксесуару або створити його самій.

Дівчата, які вміють в’язати, шити або плести, можуть запросто самі створити авторський передник

Передник від Olesya Marchuk
З ЧИМ НОСИТИ ПЕРЕДНИК

Цей аксесуар, попри свою традиційнійсть і етнографічність, зовсім не обов’язково одягати лише з вишиванками чи лляними або домотканними вишитими сорочками. Навпаки, він значно ефектніший й цікавіший у поєднанні саме з сучасним одягом.

Одягайте передник:

  • поверх спідниць, штанів, суконь;
  • з одягом в різному стилі – навіть з вечірніми сукнями, не бійтеся експерементувати;
  • зав’язуючи набік.
Передники від yankovska_brand
СКІЛЬКИ КОШТУЄ ПЕРЕДНИК

Ціна різна, але не дешева: від тисячі гривень і до трьох… Склад, переважно, бавовна, але бачили у деяких майстринь плетені запаски з ниток з додаванням акрилу. Серед пропозицій – текстильні передники, з вишивкою і без, в’язані у техніці гачкування, в’язані сіткою – різних кольорів та оздоби.

У соцмережах найшли шість брендів та майстринь, які створюють чи продають передники. Сподіваємося, їхня кількість зростатиме так само швидко, як і попит на цей стильний аксесуар.

Обирайте, експериментуйте й залишайтеся стильними, як ці пані у передниках від українських майстринь та брендів

Передники від yankovska_brand
Передники від lataka.wear
Передники від gachok_nati

Читайте також цікаву статтю про річ, яка, по суті, ніколи не виходила у нас з моди: Українська хустка: цікаві факти про значення, традиції, прикмети.