Фото: Суспільне Ужгород/Руслана Гостюк

Нам би дуже хотілося, щоб українські дівчата у прекрасному юному віці збирали не автомати, а, скажімо, валізи у подорожі, або ж друзів на літні посиденьки до світанку. Але… Воєнний час диктує інші інтереси. Для школярки Вікторії Лацанич з села Великий Березний на Закарпатті теж. Разом з однокласниками вона взяла участь у грі “Джура”, яку організували на базі прикордонного відділу, розповідає “Суспільне Ужгород”. Там дівчина розбирала на швидкість автомат, процес записали на відео. Потім опублікували на сторінках у соцмережах Державної прикордонної служби – і почалися поширення мережею.

Ролик переглянули мільйони людей, лише на YouTube-каналі “Суспільне Ужгород” – 330 мільйонів переглядів. Власне, «Суспільне» й поспілкувалося з Вікторією. Ми з цікавістю прочитали самі і радо ділимося фрагментами інтерв’ю.

ПРО НЕОЧІКУВАНУ ПОПУЛЯРНІСТЬ

– Коли я читала коментарі під відео, то я була шокована, тому що люди поділилися на кілька таборів, були також критики.

– Що казали ваші однокласники?

– Звісно говорили, сміялися з мене, що мене на війну хочуть забрати. Коли мама читала, що писали, то трішки так (була в шоці — ред.), а тато пишається мною. Люди впізнавали мене, казали, що якщо щось негативне пишуть, то це диванні критики, які мені заздрять.

Фото: Суспільне Ужгород/Руслана Гостюк
ПРО ВМІННЯ РОЗБИРАТИ АВТОМАТ

Розбирати та збирати зброю Вікторію навчили на вишколі юнацького корпусу Закарпаття. Ця організація займається національно-патріотичним вихованням дітей та молоді.

“Моїм першим наставником був Юрій Лешко, він мене всього навчив. Я разом з ним відвідувала у Києві всеукраїнські змагання “Сильна нація. Юнацька ліга імені Ігоря Білошицького” у 2019-му та 2020-му роках. У 2020-му році ми здобули перемогу. Там були дуже чудові емоції, я навчилася багатьох речей — не тільки розбирати автомат, а також стріляти з гвинтівки, проводити тактику та надавати першу медичну допомогу”, — каже Вікторія в розмові із “Суспільне. Ужгород”.

“Неповна “розборка” 16 секунд, а якщо повністю розбирати його, як це роблять хлопці, то 40 секунд це займе”, — розповідає Вікторія

Фото: Суспільне Ужгород/Руслана Гостюк
ЯК ЗНЯЛИ ТЕ САМЕ ВІДЕО

Популярне відео зняли на грі “Джура”, яку організували на базі прикордонного відділу у Великому Березному. Для школярів тут проводять дні відкритих дверей. Прикордонники розповідають про Держприкордонслужбу, а також показують основи поводження зі зброєю.

Вікторія Лацанич каже: зброю розбирати легко. “Немає нічого складного, кожна людина може навчитися. Просто потрібен час, трішки практики, ще знати послідовність, то можна. Знаєте, я за те, що людина має знати багато чого, це не змінює її, це навпаки її доповнює”.

У майбутньому Вікторія хоче стати медиком, лікарем. «Хочу спочатку відучитися, а далі вирішуватиму, у яке саме русло піду», – поділилася дівчина з «Суспільне. Ужгород».