Біла майка на картині П’єра Огюста Ренуара «Сніданок каноїстів»,1880-1881 роки

Так-так, ту саму білу майку, що дуже люблять одягати і пристойні батьки сімейств під сорочку, і особи без певного місця проживання, і ми, сучасниці – одягаємо заношені по хаті, а нові й модні з джинсами й шортами. Здавалося б, проста річ, а має таку суперечливу репутацію. Нею зацікавилася й вивчила Євгенія Пліхіна, а ми ділимося, попиваючи кавусю…

.1.

Білі майки з’явилися на початку XX століття
як спідня білизна, і дивним чином у різних абсолютно країнах стали символом всього чорного – пиятик, злиднів, бійок.

.2.

В СРСР майки одягали лише під сорочку
Вийти в люди в ній могли тільки ті, кому було начхати на загальну думку. Тобто алкоголіки і нероби. З ними вперто почали асоціювати надуті в колінах спортивки й ні в чому не винну білу майку.

.3.

В США білу майку теж спіткала сумна доля

Марлон Брандо
Марлон Брандо у тій самій майці

Її почали називати wife beater shirt або майка того, хто лупцює дружину. Адже майки одягали переважно прості робітники з бідних верств населення, серед яких рівень домашнього насильства завжди був високим. Закріпив цей невеселий образ чоловіка у білій майці брутальний Марлон Брандо в культовому фільмі «Трамвай Бажання».

.4.

Схоже на американську версію називають білу майку в Європі
У Польщі це – żonobijka або жонобійка, суть зрозуміла без перекладу. В Німеччині алкоголічку називають muskelshirt – майка для самців, маскулінних чоловіків. В Ізраїлі це «гуфіят саба» або майка діда Згодом бідна майка взагалі стала синонімом агресії та войовничості навіть у кіно: згадаймо Лару Крофт, Джона Макклейна, Доцента з «Джентльменів удачі».

.6.

Відбілювати білу майку – у переносному значенні – почали в 1990-ті

Кейт Мосс у майці в рекламній кампанії Кельвіна Кляйна

У наш час увів моду на свої джинси в поєднанні з білою майкою дизайнер Кельвін Кляйн. Рекламні борди з юною Кейт Мосс буквально заполонили світ і демонстрували нове сприйняття майки – вже не білизни, а повноцінного елемента гардеробу, символу чистоти й лаконічного стилю.

Bottega Veneta
Показ Bottega Veneta

Власне, це і те, за що ми й любимо «не алкоголічку» і носимо навіть під діловий піджак на дуууже ділові зустрічі. До речі, вам точно буде цікаво дізнатися про 5 помилок українок у підборі гардеробу і знайти свою 🙂