Гуа Ша

Наразі слово «китайське» – трохи не лайка («дякуючи», звісно, ковіду – він же рушив у великий світ саме з Китаю). Але від одного китайського набутку я все-таки не готова відмовитись – і то не якийсь хитромудрий гаджет. То масаж. Стародавній масаж Гуа Ша, назву якого легко запам’ятати (асоціація – гуаш), який я роблю щовечора. 10-15 хвилин процедури не обтяжують і дозволяють виглядати у мої не-скажу-скільки-років непогано. Нормально, як сказав би мій молодший 16-річний син. А то таки комплімент 🙂

Як я познайомилась з Гуа Ша

Це відбулося трохи більше як три роки тому. Цілком випадково – якось моя добра знайома Божена Шинкарева, засновник і викладач міжнародного інституту розвитку масажу МІРАМА, запросила на майстер-клас, і я, знов-таки, цілком випадково, стала на ньому «піддослідним кроликом». Саме на мені масаж і показували купі зацікавлених жіночок. І, що для мене нетипово, почувалася я при цьому цілком ок. Ще одна дивина: після сеансу посвіжілу і порожевілу шкіру мені навіть не захотілося ховати під шаром макіяжу, і ось так, з «голим» обличчям, я й пішла в люди.

Перший ефект від Гуа Ша

Що я відчула під час цього першого сеансу? Значне посилення кровообігу і глибоке опрацювання м’язів, що відразу відбилося і на тонусі шкіри, і на її кольорі. Окрім цього спостереження, Божена як експерт зазначила ще кілька переваг китайського масажу. Зокрема, він дуже ефективний у боротьбі з м’язовими затисками і набряками, які, певно, знайомі всім. Також Гуа Ша доволі простий у виконанні, що дозволяє його опанувати всім-всім. Звісно, за бажання і сякої-такої наполегливості.

Бажання і наполегливості мені не бракувало, і я взялася засвоювати диво-масаж

Гра в ложки

Спершу в мене не було потрібного для масажу шкребка, зазвичай нефритового (Гуа Ша – масаж не ручний, а шкребковий, але докладно про це трохи згодом). І я задіяла те, що було під рукою – звичайнісіньку… ложку! Столову, з округлими краями. Саме нею я й обробляла обличчя по масажних лініях до почервоніння і приємної «наповненості». Щодня. Щовечора. Що б там не сталося – просто щоб виробити звичку. Пам’ятаю, як з сім’єю тоді подорожували Європою на авто та іноді зупинялися на ночівлю пізно увечері, геть виснажені, втомлені. І що ж? Я все одно бігла до дзеркала зі своєю ложкою – не здавалася. Ті зусилля виявилися не марними – тепер ця процедура для мене зовсім звична. І результати її таки тішать.

Звідки взявся той Гуа Ша

Скажу пару слів про історію масажу – щоб краще його зрозуміти і пройнятися глибиною. А та глибина ще й яка – перші згадки про Гуа Ша в канонічному манускрипті «Весни та осені» датуються ще 550 роком до н.е. Але вважається, що зародився він набагато раніше – у середовищі китайських селян, які за його допомогою і лікувалися, і підтримували форму. Підтверджують це й розкопки, в ході яких знайшли безліч опрацьованих шкребків, що служили інструментом для масажу.

Магія & фізіологія

Назва Гуа Ша складається з комбінації двох китайських ієрогліфів «Гуа» («шкребти») і «Ша» («хвороба», у більш широкому сенсі – все неправильне, погане), тобто суть масажу – «зішкребти все погане». А також відновити баланс енергій Інь та Ян і концентрацію життєвої сили Ци, стимулюючи біологічно активні точки. Сучасна наука підтвердила: такий масаж дійсно виводить через шкіру шлаки, токсини, продукти обміну і активізує мікроциркуляцію крові, роботу периферичних нервових закінчень.

Техніка Гуа Ша балансує синтез ендогенних речовин (гормонів, гістаміну, нейромедіаторів) і наповнює організм енергією. Жодної магії – чиста фізіологія

Шкребок, масаж
Шкребок Гуа Ша: як вибрати

Ще раз: Гуа Ша – масаж шкребковий. І ці шкребки здавана робили з підручних матеріалів: кістки, рогу, панцира черепахи, бамбука. Найкращим колись вважався шкребок з рогу буйвола (неодмінно чорного), виварений у 18 цілющих зіллях – згідно з повір’ями, він мав властивість накопичувати позитивну енергію і віддавати її під час масажу. Ну, з таким у мене не склалося, але цілком традиційний для сучасності нефритовий шкребок (вони бувають різних форм – коло, овал, прямокутник, трикутник, рибка, сердечко, з хвилястим краєм, у мене – рибка), я невдовзі легко придбала в інтернет-магазині, закинувши ложку подалі. Таки ж інструмент із ніжно-зеленого «жіночого» каменю куди зручніший. І більш «гламурний» 🙂

Прекрасний і… страшний!

Цікаво, що техніка Гуа Ша ніколи не була таємницею, схованою за стінами імператорського палацу і доступною лише обраним – це справжній «демократ» серед масажів.

З давніх-давен у кожному китайському селищі був свій практикуючий майстер, та й самостійно засвоїти його ази міг кожен. Аналогічні масажні техніки були і в сусідів: Cao Gio – у В’єтнамі, Khoud Lam – в Лаосі, Kos Khyol – у Камбоджі, Kerik – в Індонезії.

Але є нюанс – популярнішим здавна був масаж Гуа Ша для тіла. І самотужки його вже не практикували – потрібен був фахівець.

Універсальний масаж

Глибоко опрацьовуючи тканини і впливаючи безпосередньо на рефлексогенні зони, масаж Гуа Ша міг ефективно усунути осередки застою і зажими, що виникли в тілі через стрес і різного роду порушення, і ліквідувати не наслідок, а саму першопричину проблеми або хвороби.

Зараз такий масаж теж роблять, і показань для нього чимало: головні болі, захворювання хребта і суглобів, проблеми з шлунково-кишковим трактом, часті застуди, слабкі нерви, жіночі хвороби… Ну й естетичні проблеми – той же целюліт.

Також масаж можна запросто використовувати і з профілактичною метою.

Гуа Ша запускає в організмі процес самовідновлення і вважається одним із ефективних детокс-засобів

Читайте також: Як підібрати бюстгальтер: 5 типових жіночих помилок


Пошкребти по засіках

Отже, повернемось до нашої практики, на меті якої найперше – зберегти й примножити красу. Щоб провести сеанс масажу обличчя Гуа Ша вдома, потрібно… власне, майже нічого. Перше, змити макіяж і ретельно очистити шкіру. Друге, нанести натуральну олійку (оливкову, мигдальну, жожоба тощо) або жирний крем. Третє, приступити до «вишкрібання». Зазвичай при цьому застосовуються три масажні техніки:

  • се-гуа – швидкі рухи з відчутним натиском (очищають, видаляють зайве);
  • бу-гуа – повільні і слабкі руху (відновлюють, тонізують);
  • пинь-бу пинь-се – середні за швидкістю і силою (балансують).

Звучить все це химерно, насправді ж зводиться до цілком звичного розтирання і поглажування шкіри – різними гранями шкребка або й ложки, якщо ви за олдскульний варіант. Техніки можна варіювати, головне – рухатись в одному напрямку, по масажних лініях від центру до периферії.

Як робити масаж Гуа Ша

Скільки разів слід «прошкрібати» одну зону? Згідно з китайською традицією, юним дівчатам – 6 разів, а жінкам у самому розквіті – 8 (юнакам і чоловікам – 7 і 9 відповідно, якщо вони раптом теж зважаться).

Тільки-но приступивши до масажу, можна відчути прилив крові до обличчя – шкіра рожевіє і навіть червоніє. Також може бути легке поколювання, розпирання, а то й якесь «поскрипування», що нагадує звук, з яким піщинки труться одна об одну – вважається, що воно передує виведенню токсинів через шкіру (скільки не прислухалася, такого не чула, але, може, вам пощастить).

На деяких ділянках дотик шкребка може викликати дискомфорт – це проблемні зони, яким варто приділити максимум уваги

Фото: ELLE Germany

Читайте також: Що таке тейпування

Сліди Гуа Ша

І ще один нюанс: після опрацювання шкребком на тілі можуть залишатися сліди – так звані плями Ша. Виглядають вони, скажімо чесно, страшненько (погугліть), тому дехто до й до самого Гуа Ша ставиться упереджено. І даремно. По-перше, такі штуки з’являються на місцях, рефлекторно пов’язаних з проблемними місцями в організмі, і з їх локалізації фахівець може зрозуміти, який орган дає збій. До того ж плями буквально за пару днів сходять. По-друге, на обличчі ніяких слідів не з’являється. Ніколи. Перевірено.

Коли краще робити масаж Гуа Ша

Масаж бажано робити увечері, щоб після нього м’язи ще додатково розслабилися під час сну. Реально це 10-15 хвилин часу, не більше. Після сеансу рекомендується випити водички – це сприяє активному виведенню токсинів з тканин. Як маєте час, можна й маску якось нанести, наприклад, альгінатну – для зовсім вже вау-ефекту. Можна також скомбінувати «китайця» з іншими масажними методиками, які можна застосовувати самостійно – тим же фейсбілдингом. Але навіть без усього цього, як рутинна бьюті-практика, масаж Гуа Ша – гарна штука: він допомагає включити внутрішні омолоджуючі ресурси організму, не вдаючись до уколів чи пластики. Або принаймні відтерміновуючи їх. Для таких шанувальників всього природнього, як от я, – must have. І must do 🙂

P. S. Вже як написала статтю, натрапила в інстаграмі на допис про бездоганну шкіру Демі Мур, вічно молодої колишньої Брюса Вілліса. Секрет якої, окрім зволоження (про пластику – мовчок), полягає у тому, що вона “додатково включає у свою вечірню б’юті-рутину масаж обличчя зі спеціальним інструментом з кварцу, або, як його ще називають – Gua Sha”. Таким чином стимулює кровообіг: “Коли вам за 50, шкіра буквально падає вниз, тому масаж необхідний”, – говорить вона. Ну, якщо навіть Демі Мур 🙂 то і нам чому б ні?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: