Мистецький арсенал вперше з початку повномасштабної війни приймав відвідувачів з нагоди проведення публічної розмови «Наше Велике переселення». Розмова відбулася в дати Книжкового Арсеналу, який мав тривати з 25 по 29 травня 2022 року, але був скасований через місяць після початку російського вторгнення в Україну.

Назва публічної розмови пов’язана з фокус-темою ХІ Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал»— «Велике переселення». Саме таку тему обрала команда Фестивалю разом з кураторкою фокус-теми, авторкою, перекладачкою та видавчинею Оксаною Форостиною.

Напередодні кінця травня, у дати, коли мав відбутися Книжковий Арсенал, команда вирішила провести символічну відкриту подію, аби зібратися разом та обговорити нові виміри «Нашого Великого переселення», які з’явилися протягом останніх трьох місяців повномасштабної війни.

«Восени і взимку ми планували говорити про великі міграційні процеси. Ми планували говорити про українців, які роблять свої важкі, і, переважно, індивідуальні вибори на користь, наприклад, кар’єри в іншій країні, в іншому місті. Ми не планували говорити про знелюднення, яке відбувається внаслідок насильницьких смертей і депортації, як це відбувається зараз. Ми планували говорити про людей, які втратили свої домівки в Луганську, Донецьку, в Криму у 2014 році. Ми не планували при цьому говорити про людей, які втратили свої домівки в Харкові, Чернігові, інколи навіть в Києві цього року. Ми великою мірою планували говорити про наше українське суспільство як суспільство постгеноцидне. Але ми не планували говорити про геноцид, який відбувається в дні Книжкового Арсеналу», – сказала на початку розмови Оксана Форостина, кураторка фокус-теми ХІ Книжкового Арсеналу.

Подію у Мистецькому арсеналі відвідало понад 100 людей. Після розмови відбулася сесія питань до спікерів

Спікерами розмови стали: 
  • Мирослава Барчук, журналістка, телеведуча, членкиня Українського ПЕН;
  • Тимофій Брік, ректор KSE University, голова наглядової ради CEDOS;
  • Олександр Зінченко, історик, публіцист, документаліст, співзасновник сайту «Історична правда»;
  • Володимир Єрмоленко, філософ, письменник, журналіст, член Українського ПЕH;
  • Вахтанг Кебуладзе, філософ, письменник, перекладач, член Українського ПЕH;
  • Олена Стяжкіна, українська письменниця, публіцистка, докторка історичних наук, професорка історії, членкиня Українського ПЕН.
  • Оксана Форостина, кураторка фокус-теми ХІ Книжкового Арсеналу, авторка, перекладачка та видавчиня.

Модерувала розмову генеральна директорка Мистецького арсеналу Олеся Островська-Люта

«Зараз ми з вами перебуваємо в галереї Мистецького арсеналу, в якому не було людей майже три місяці. Відсутність людей в цій галереї мала наслідком цей сильний, косючий холод, який ми відчуваємо. На це можна подивитись як на метафору того, що відбувається з людським середовищем, що відбувається з країною, коли вона втрачає людей. Стає холодно, але з цим холодом можна дати раду в той момент, коли ми знову залюднюємо наш простір. Ми його нагріваємо своєю енергією, своїми тілами. Майже так само, як ми зараз робимо в Мистецькому арсеналі», — під час розмови зазначила Олеся Островська-Люта, директорка Мистецького арсеналу.

Повний відеозапис розмови можна подивитися за посиланням.

Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» — щорічний проєкт Мистецького Арсеналу, найбільша інтелектуальна подія України, де розвиваються і взаємодіють книжкова, літературна, мистецька сцени, порушуються і осмислюються вагомі питання буття людини, а також суспільства і культури, спонукаючи до проактивної позиції учасників і відвідувачів.