Наші бабусі не мали змоги (чи звички) бігати до аптеки й залишати там пів зарплати і піклувалися про здоров’я природними засобами. Ми за наукову медицину й сучасні способи посилення імунітету, приймаємо вітаміни та маємо сімейних лікарів, але бабусині рецепти цілющих напоїв та страв час від часу згадуємо і використовуємо. До того ж, вони часто ще й смачні! Ділимося.

Універсальний детокс-напій

На склянку води додати сік половини лимона і 1 столову ложку меду. Пити вранці, натще.

Вітамінні чаї

Імбирний. Подрібнити шматочок імбиру розміром з нігтик, залити гарячою водою, потім остудити й додати по одній чайній ложці лимонного соку та меду.

Липово-малиновий. Візьміть порівну липового цвіту та сухих плодів малини (цінних вітамінами В і С), залийте склянкою окропу, загорніть у теплу тканину, витримайте так близько години, пийте по пів склянки за пів години до їжі.

Енергетична каша

На 1 літр води взяти велику цибулину (цілу), подрібнений корінь пастернаку, 1,5 склянки гречаної крупи. Зварити до готовності, присмачити зеленню та оливковою олією.

Супердесерт

3 штуки кураги, 5 штук чорносливу, 3 штук інжиру, 1 столову ложку родзинок змішати з лимоном, натертим на тертці, і медом (2 столові ложки).

Злаковий відвар

Змолоти в кавомолці зерна злаків (пшениця, овес, ячмінь), узятих у рівних частинах, залити теплою водою із розрахунку 1 столова ложка сухої речовини на 1 склянку води, настояти 2 години, процідити та пити з медом.

Лимонний мікс

Лимон ошпарити окропом, потім пропустити через м’ясорубку разом із шкіркою. Додати несолене вершкове масло, 1-2 столові ложки меду, перемішати та подавати до чаю.

Сосновий настій для імунітету

Візьміть 1 столову ложку хвої (багата вітаміном С), залийте склянкою води та прокип’ятіть протягом 20 хвилин. Пийте охолодженим, з медом. Увага: хвою не можна вживати дітям і людям із серцево-судинними захворюваннями – це сильнодіючі «ліки»!

Напій для відновлення енергії

Візьміть по 1 столовій ложці сухих плодів горобини (вітамін С, Р, К), шипшини (С, К, Е) та глоду (С, Р) на 200 мл води, прокип’ятіть протягом 5 хвилин. Далі напій треба настояти кілька годин й додати мед за смаком.