У кого, дівчата, врожай перців, зелених помідорів та груш на дачах? Хто дивиться на це фруктово-овочеве розмаїття на базарі і не знає, що ще такого смачного приготувати, поки сезон? Маємо три ідеї: запозичили в різних гастроблогерок рецепти томатного лечо, помідорового конфітюру і чатні з груш. Хоча, по суті, це просто соуси, але дуже смачні!


ЛЕЧО В ТОМАТНОМУ СОЦІ

Фото і рецепт @podsousom

Потрібно:

  • червоні перці – 5 шт або 500 г;
  • томатний сік – 200 г;
  • оцет 6% – 20 г;
  • цукор – 1 ст. л. або 15 г;
  • сіль – 1/2 ч. л.;
  • перець до смаку.

Готуємо. Перці миємо, виймаємо серцевину, складаємо в пакет і ставимо на 5-6 хвилин у мікрохвильовку на максимальну потужність. Або ж запікаємо у духовці до готовності в рукаві для запікання.

Даємо повністю охолонути. Знімаємо шкірку. Ріжемо кожен перець великими кубиками. Змішуємо томатний сік з оцтом, цукром, сіллю і перцем, доводимо до кипіння. Опускаємо в маринад перець, варимо разом 5 хв. Даємо охолонути, перекладаємо в банку. А краще зразу смакуємо!

Приготуйте також: Запечена картопля: 5 цікавих рецептів простої страви


КОНФІТЮР ІЗ ЗЕЛЕНИХ ПОМІДОРІВ

Фото і рецепт @inn577

Потрібно:

  • зелені помідори – 500 г, стиглі;
  • цукор – 500 г;
  • лимон – ½ шт.;
  • гострий перець – 1 шт;
  • яблучний оцет – 40 мл.

Готуємо. Помідори миємо, видаляємо плодоніжки, ріжемо дрібними кубиками. Лимон нарізаємо тонкими скибочками. Засипаємо цукром і залишаємо на 30-60 хв до виділення соку.

Перець ріжемо кільцями разом з насінням. Додаємо до помідорів, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння. Варимо на великому вогні 10 хв, далі на слабкому вогні уварюємо до прозорості майже вдвічі, періодично помішуючи, близько 40-50 хв. Додаємо оцет, даємо знову закипіти і розкладаємо по стерилізованих банках.
Смакує з м’ясом, а особливо з канапками з козиним м’яким сиром.

Корисний список: 13 кращих українських виробників сиру: від бринзи до брі


ЧАТНІ З ГРУШ

Фото і рецепт @podsousom

Потрібно:

  • груші – 1 кг;
  • цибуля – 1 шт або 100 г;
  • оцет (бажано яблучний) – 200 мл;
  • цукор – 200 г;
  • сушений часник – 5 г;
  • мелений імбир – 5 г;
  • мелений коріандр – 5 г;
  • мелений червоний перець – 5 г;
  • сушений перець чилі – 1 шт;
  • готова гірчиця в зернах – 1 ст. л.;
  • сіль – 1 ч. л.

Готуємо. Груші чистимо і нарізаємо кубиками по 2 см. Цибулю нарізаємо такими ж кубиками і разом з грушею викладаємо в велику товстостінну каструлю. Додаємо всі спеції, цукор, сіль і оцет. Доводимо до кипіння, потім варимо на повільному вогні протягом 1 години, періодично помішуючи.

Простерилізуйте банки для консервації. Заповніть кожну банку доверху чатні, щільно закрийте кришками, переверніть і залиште до повного охолодження.

А якщо у вас, дівчата, вдосталь базиліку, і ви любите зелені соуси, то приготуйте заразом Песто: рецепти італійського соусу по-українськи. Смачного!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: