Пан кавун: 10 корисних фактів про «їжу янголів»
Як вибирати стиглий, з чим краще куштувати і що з нього приготувати
Як вибирати стиглий, з чим краще куштувати і що з нього приготувати
У серпні та вересні соковитий кавун – постійний гість на столі. Але все, що більшість з нас знає про нього, це те, що кавун – ягода і що це баштанна культура. Мізер! З ним насправді пов’язно дуже багато цікавих фактів і, зокрема, як вибрати стиглий кавун.
Так проголосив колись Марк Твен. Однак янголи напевно отруїлися, якби хоч раз скуштували дикого прабатька кавуна – досить гіркий плід, що знайшли в Африці понад 5000 років тому. Більшість цієї епічної історії загублена у віках, але достеменно відомо, що єгиптяни малювали кавун на стінах гробниць. З Єгипту кавун поширився в країни Середземномор’я, а потім і в інші частини світу.
Тобто диня. А от з англійської назва watermelon дослівно перекладається як «водна диня». І це досить логічно, тому що кавуни на 92% складаються з води. Тільки уявіть: у 6 кг м’якоті міститься близько 5,5 літрів рідини!
Його як лікувальний продукт рекомендують людям, які перехворіли на гепатит А. Крім того, насіння кавуна і саму ягоду бажано вживати при анемії, склерозі, ревматизмі та ожирінні. Багатий на різні вітаміни групи В (В1, В2, В6), РР, С, D, А та мінерали кавун швидко знімає запалення, заспокоює перистальтику кишківника, покращує обмін речовин, допомагає вимивати з нирок камені.
І найцікавіше: завдяки L-цитруліну (амінокислоті, що є у мякоті) кавун навіть кращий за віагру, тому що здатний лікувати еректильну дисфункцію у чоловіків
Серед них є досить екзотичні різновиди: від білих зовні до синіх всередині. Найдорожчим вважається японський сорт Densuke, шкірка якого така темна, що здається майже чорною. Кажуть, що він вражає чудовим смаком, дивовижним ароматом і… дуже високою ціною. У 2019 році екземпляр вагою близько 11 кілограмів був проданий на аукціоні за 750 тисяч японських ієн або 7 200 доларів! Добре, що найпопулярніший в Україні “херсонський сорт” коштує значно дешевше.
Уявіть кавун у формі куба, піраміди або серця. Мода на такі форми прийшла з Японії. Саме там вперше наважились вирощувати плоди, які легко зберігати та транспортувати. Все дуже просто: прямо на баштані маленький кавунчик поміщають в спеціальну тару, а коли плід, розростаючись, її повністю заповнює, його зрізають. Згодом цю технологію освоїли і в інших країнах: Китаї, Бразилії, ОАЕ.
Його виростила сім’я з Арканзасу (США) у 2005 році. За Книгою рекордів Гіннеса, велетень сорту Carolina Cross важив 122 кг. А от мікрокавуни Pepquinos ростуть у Південній Америці, за розміром вони нагадують агрус, а за смаком – огірок.
Головні замовники таких плодів – фешенебельні ресторани, які використовують їх для приготування вишуканих салатів і десертів
Такі екземпляри селекціонери вперше вивели понад 50 років тому. Але разом з ним вчені вивели ще й сорт Dagua спеціально заради смачного насіння: в одному кавуні його майже три сотні!
Її також використовують у харчовій промисловості для визначення кількості цукру у фруктах, овочах, соках, вині та безалкогольних напоях.
У США це свято має статус національного, кавуни тут дуже популярні. У цей день влаштовують пікніки, фермери змагаються в розмірах вирощених кавунів, а потім влаштовують змагання, хто далі всіх плюне кавуновим насіннячком, або конкурс карвінгу на кращу фігуру, вирізану з кавуна.
З м”якоті плоду можна приготувати навіть суп та маринад: спробуйте! Від наших рецептів ви точно будете в захваті.
Кавуновий гаспачо (рецепт на 4 порції)
Потрібно: 1 кг кавуна (бажано без кісточок), по 100 г свіжих огірка та дині, 50 г твердого сиру (асіаго або пармезан), 3 ст. л. оливкової олії, 3 ст. л. нарізаної кубиками червоної цибулі, 2 ст. л. червоного винного оцту, 4 гілочки свіжої м’яти, 1 зубчик часнику, сіль і перець до смаку.
Готуємо: очищуємо від шкірки кавун, диню та огірки та нарізаємо кубиками. Кладемо в блендер, додаємо цибулю, оцет, подрібнений зубчик часнику, листя свіжої мяти та збиваємо до однорідної маси. Потім повільно вливаємо оливкову олію та охолоджуємо. Перед подачею посипаємо сиром та подаємо на стіл.
Маринад та соус для барбекю
Потрібно: по 1/2 склянки кавунового соку та бальзамічного оцту, по 1/4 склянки коричневого цукру та соєвого соусу, по 2 ст. л. рослинної олії та дижонскої гірчиці, 2 подрібнені зубчики часнику.
Готуємо: змішуємо усі інгредієнти, накриваємо кришкою і ставимо в холодильник на кілька годин або на ніч.
Детокс-напій з кавуна та базіліку
Потрібно: 1 склянка нарізаного кубиками кавуна, 2-3 гілочки базиліка, 1 л чистої води.
Готуємо: Кладемо кавун і базилік в ємність (банку або пляшку), заливаємо водою, накриваємо кришкою та ставимо у холодильник на 1 годину.
Щоб страва однозначно вдалася, треба вибрати стиглий кавун. Тримайте шпаргалку.