В Україні – справжній кавовий бум і неабиякий інтерес до незвичайної кави – не так за способом приготування, як за складом. Сумішшю арабіки та робусти вже нікого не здивуєш, а лаванда чи каєн в каві викликає і захват, і водночас питання. Скажімо, як таку каву роблять, як її варити і чи добра на смак? Ми, затяті кавоманки в редакції, вирішили це з’ясувати: адже попереду зимові свята, новорічні канікули – безліч зустрічей і кавувань, і хочеться щось нове посмакувати. А заразом здивувати гостей і друзів обізнаністю про кавові новинки. За цим і звернулися до Сергія Лотохова – експерта і автора купажів справді «Дивної кави».

Колись Сергій каву не дуже шанував і не розумів, за що її люблять. Йому стало цікаво створити такий напій, який хотілося б пити самому і який водночас був би чимось більшим, ніж кава – дарував свіжі відтінки смаків та нові емоції. Так з’явилася ідея авторських купажів, як кажуть професіонали, або, по простому, різноманітних дивовижних поєднань та бренду «Дивна кава».

Ідея мала ще й практичний сенс: зараз у кав’ярнях чого тільки не додають до кави – здебільшого на око. А готові купажі компонує фахівець, збалансовано, зі знанням діла, і це гарантія, що кава точно вдасться смачною. Наприклад, «Дивну каву» комбінував досвідчений технолог – кавовий сомельє.

Професійний підхід – не єдине, що відрізняє хороший купаж, зазначає Сергій Лотохов і ділиться, як його розпізнати

КАВОВИЙ КУПАЖ: ТРИ ОЗНАКИ ЯКОСТІ

При виборі купажної кави варто зважати на такі показники:

  • якість кави. Вона – основа будь-якого купажу і має бути натуральною смаженою меленою. Для «Дивної кави», скажімо, беруть суміш кавових зерен, вирощених в Бразилії, Колумбії, Ефіопії, В’єтнамі, Індії, Уганді, Гондурасі, зібраних вручну і висушених природним шляхом.
  • натуральність інгредієнтів. Для авторських купажів не використовують штучних есенцій чи ароматизаторів;
  • пропорції кави та інших інгредієнтів. Смак має бути гармонійним, не затьмарювати каву і при цьому розкривати її по-новому.

Сергій Лотохов зізнається, що в його компанії орієнтувалися саме на жіночі відчуття, адже серед кавоманок – жінок більшість. Тому і базовий купаж – класичну мелену каву створили м’якою, витонченою на смак, як українські пані. В ній нема зайвої кислинки, вона не гірчить і делікатно обсмажена.

Пропорцій та інгредієнтів, звісно, може бути безліч. Але в «Дивній каві» після багатьох дегустацій обрали оптимальні – їх сім.

Усі сім купажів створені на основі натуральних спецій та прянощів

НЕЗВИЧАЙНА КАВА: НАЙКРАЩІ ПОЄДНАННЯ

Найбільш вдалими з огляду і на смак, і на корисність сомельє «Дивної кави» вважають такі комбінації:

  • кава з ваніллю;
  • кава з корицею;
  • кава з кардамоном;
  • кава з лавандою;
  • кава з імбиром;
  • кава з кайєном;
  • кава з цитрусом.

Кожне поєднання – «кавовижне», як каже Сергій Лотохов, неповторне. Це навіть більше ніж кава: це покращений настрій і навіть здоров’я.

Спеції та прянощі додають каві не лише унікальні ноти, а й свої цілющі властивості

Кава з лавандою

«Вишукана лаванда» містить натуральну лаванду з Канарських островів. Купаж пряно-солодкий, з трав’яними, деревними нотками. Лаванда приємно розслабляє, заспокоює і налаштовує на приємний лад.

Кава з ваніллю

В основі купажа «Ванiльна ніжність» – натуральна стручкова ваніль з острова Мадагаскар. Та сама, що росте у важкодоступних тропічних лісах і збирається лише вручну. Для «Дивної кави» стручки висушують і подрібнюють без термічної обробки. Ваніль сприяє виробленню гормону щастя – достатньо вдихнути лише її неймовірний аромат.

Кава з корицею

У складі «Чаруючої кориці» – натуральна мелена пряність зі Шрі-Ланки. Її ефірні олії створюють атмосферу затишку і зимової казки. Кориця є потужним антиоксидантом, прискорює метаболізм, втамовує нервозність, посилює сексуальний потяг. Має солодкуватий смак, але не додає напою зайвих калорій.

Кава з цитрусом

«Цитрусова витонченість» містить натуральну мелену цедру апельсина, яка надає напою витончений та освіжаюче-теплий аромат. В холодну пору гаряча кава з апельсином швидко зігріє й наповнить енергією.

Вранці кава з цитрусом підбадьорить, підживить організм вітамінами А, В і С

Читайте також: Жіночі історії: про голу сукню Монро, сукню-помсту Діани та сукню-сварку Ліз і Лоло

Кава з кардамоном

Для «Дивної кави» його привозять з Гватемали, де називають «райським зерном» за унікальний аромат. Своїми збадьорливими, освіжаючими властивостями кардамон зобов’язаний вітамінам групи В. Він згладжує дію кофеїну і запобігає ризику тахікардії та підвищенню тиску.

Кава з перцем

«Пекельний каєн» також називають кавою по-кенійськи – смак справжнього гурмана. Каєнський перець стимулює процеси травлення, очищує організм від шлаків, нормалізує обмін речовин, активізує витрати зайвих калорій. Таку каву можна доповнити шоколадом, вершками, кокосовим молоком, отримуючи нові смакові відтінки.

Кава з імбиром

Купаж «Пряний Імбир» наповнений натуральним меленим коренем імбиру з тропічних країн. Його свіжий впізнаваний аромат і смак ні з чим не сплутаєш завдяки великій кількості ефірних олій. Кава з імбиром і смачна, і корисна, особливо для імунної системи.

Сергій Лотохов зізнається, що має ідеї ще кількох поєднань, і вони вже у планах 2022 року. Але й наявних семи купажів цілком достатньо, щоб по-новому смакувати каву.

Головне, правильно каву заварювати! Ділимося двома рецептами

Читайте також: Жанна Кальман: жінка, яка весело прожила 122 роки

ЯК ПРАВИЛЬНО ЗАВАРЮВАТИ КАВУ

«Дивна кава» вже змелена так, щоб її можна було легко заварювати в домашніх умовах. Найкраще – у чашці або в турці.

Кава у чашці: «п’ятихвилинка»

Каву 7-8 г або 1,5 ч. л. заливаємо кип’яченою водою температурою не менше 95С. Накриваємо блюдцем. Настоюємо 4-5 хвилин – насолоджуємося смаком.

Кава у турці: як варити правильно

Краще взяти турку керамічну – зварений у ній напій неймовірний, але у мідній чи в іншій теж смачний.

Ще важливе значення має вода. Сергій Лотохов радить не використовувати для цього сиру і холодну, теплу і тим паче гарячу – це псує каву. Для приготування у турці потрібна вода завчасно закип’ячена і кімнатної температури. Нею заливаємо каву (2-3 ч. л.) і ставимо на повільний вогонь. Коли кава почне закипати і з’явиться пінка, акуратно і повільно підіймаємо турку над вогнем, щоб пінка осіла. Знову ставимо турку на вогонь, і коли знову побачимо пінку, забираємо напій з вогню. І так чотири рази: чотири рази піднялася пінка, чотири рази опустилася.

Далі вимикаємо плиту і даємо каві 2-3 хвилини настоятися, щоб осіла гуща. Напій готовий, розливаємо в чашки 🙂

Ще один маленький нюанс. Сергій Лотохов пропонує куштувати «Дивну каву» не з цукром, а з рідким медом: 1-2 чайні ложки липового або акацієвого. Він особливо розкриває купаж, підкреслює м’якість його смаку і перетворює кавування на ще більшу насолоду.

Кава з медом – ще один спосіб здивувати близьких і гостей. Пакуночок «Дивної кави» – ще й чудовий подарунок, який оцінять усі як символ душевних посиденьок і теплих емоцій! Замовити просто – можна просто онлайн: на сайті та в інстаграмі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: