Як запевняє наша консультантка Ольга Леоні, власниця імідж-студії “New Style”, навести порядок у шафі можна й за 2 години. Просто треба їх виділити. Ще знадобиться хороше освітлення (бажано денне), дзеркало на повний зріст і вільний простір: чиста підлога, великий диван або ціла кімната. Членів сім’ї зі слабкими нервами рекомендуємо випровадити на цей час на прогулянку:) А самій приготуватися до прискіпливого аналізу.

1. Дістаньте з шафи ВЕСЬ одяг

Все до останньої речі: красивої чи не дуже, великої чи маленької, модної або застарілої, нової і ні разу не одягненої, можливо, навіть ще з етикетками чи улюбленої і тому вже досить поношеної… Виймаючи кожну,  дуже чесно собі скажіть: носитимете чи ні? 

2. Розкладіть речі на три купки

Перша: те, що точно не будете носити, – зношене, старомодне, не за розміром. Якщо спідницю ви вже пару років не носите, тому що вона мала, не варто ще два роки чекати, доки схуднете. Бо, схуднувши, ви точно не захочете її одягати. Краще віддайте чи продайте тим, хто її з радістю носитиме. Таке вбрання одразу пакуйте в торбу чи коробку, щоб не було спокуси скласти їх назад у шафу.

Друга купка – речі, які потребують ремонту чи хімчистки. Їх, напевно, буде не багато, тому нарешті є нагода таки взяти і зайнятися ними також.

Третя купка або купа:) – одяг, який пройшов ваш критичний відбір і отримав право залишитися у вашому гардеробі:) 

3. Речі, які ви залишаєте, розсортуйте за групами

Групи три: “верх” (топи, сорочки, светри тощо), “низ” (спідниці, джинси, брюки, шорти) і сукні. Усе це тепер треба оцінити на “комбінаторність” – чи поєднуються “верхи” з “низами” і, бажано, з наявним взуттям. В ідеалі, один “низ” має поєднуватися з трьома “верхами”. Тому стаємо перед дзеркалом, беремо, кожен “низ”, наприклад, брюки і прикладаємо кожну футболку, светр, блузу – найвдаліші комплекти фотографуємо на телефон. Це дуже зручно: фактично формуємо собі готові образи, щоб наступного дня зранку прокинутися, погортати свій фотоальбом і вже знати, що вдягнути сьогодні. 

Читайте також: Спідниця пліссе: з чим носити – чотири модні, а не нудні комбінації

4. Визначте речі, з якими не вдалося скласти комплекти

Скажімо, часто у нас купа джинсів, але нема нормальної сукні “на всі випадки”, є багато блуз, але одна спідниця і та чорна, з якою всі блузи не поєднаєш. Тому фіксуємо такі прогалини і складаємо список речей, які хотілося б докупити. 

5. Складаємо відібрані речі у шафу

Комусь зручно сортувати їх за кольорами, хтось розвішує готовими комлпектами, хтось – за типом (футболки до футболок, сукні до суконь) – вибір за вами, головне, щоб кожна річ була на виду, не скручена, не закидана ворохом інших. Власне, для цього ми й чистили ці завали 🙂 А хто хоче за одним заходом прибрати не лише в шафі, а й у всьому домі, маємо статтю про чистий четвер — поради в ній універсальні, керуватися ними можна кожного дня.

Несезонні речі одразу ховаємо на сам верх шафи чи у сам низ у підписані коробки чи пакети, для спеціального одягу (спортивного, хатнього, пляжного) варто виділити окремі ящики чи кошики, щоб вони не заважали і не плуталися з іншими речами. Можна ще роздрукувати сфотографовані на телефон образи і причіпити, як галерею, на дверцята шафи зсередини – матимете підказки не лише в телефоні. І взагалі тепер почуватиметеся, наче стиліст – шафу розібрали, образи склали ще й колежанкам тепер підкажете:)

Між іншим, класні способи складання-згортання речей мають так звані клінхакерки: зібрали 10 найкращих і написали Хто такі клінхакерки та що вони вміють🙂