Ви продаєте взуття, лікуєте зуби, пишете тексти або печете на замовлення. Ви не заради забави цим займаєтеся, ваша праця годує вас і вашу сім’ю. А вони – близькі та далекі «свої» це хочуть безкоштовно, чи зі знижкою, чи по собівартості.

Розберемося: коли люди щось отримують без грошей?

Їм подарували.
Дали як милостиню.
Або вони це у вас вкрали.

Подарунки дарують за власним бажанням. Хочете подарувати свою працю? Так і скажіть: дозвольте подарувати вам сайт, масаж чи сукню.

Милостиню дають нужденним, які самі заробити не в стані.

І коли грабують – ви не хотіли щось віддавати безкоштовно або за пів ціни, а вас змусили. Вирвали вашу працю з рук без оплати.

Якщо знайомі та інші «свої» не оплачують вашу працю, вони КРАДУТЬ її.

І взагалі, що означає оце «свої»? В маршрутці разом їхали чи в одному під’їзді колись жили?

Якщо ви безкоштовно або «зі знижкою» будете працювати на всіх знайомих чи родичів, з голоду можна померти. І милостиня буде потрібна вже вам

Як визначити, хто точно НЕ «свій»? Хто не бажає оплачувати нашу працю. Це точно не друзі, а хитрі та скупі люди, які вас не поважають. Не треба піддаватися на їхні маніпуляції та знецінювати свою працю.

Просять задарма чи зі знижкою?

  • Пишіть у відповідь (сказати складно, якщо навички відмовляти нема): «З радістю вам все зроблю/надішлю/організую. Це коштує 1 000 грн. Чи 10 000 грн. Чи 100 грн».
  • Ціна завжди має бути чітко названа і написана на всіх ваших ресурсах. Без оцього «скільки дасте/розберемося/ціни в директ». Це повага до себе, до клієнтів та до знайомих, які хочуть у вас щось купити.
  • Відмовляйте, коли вам не вигідно чи не хочеться щось робити, чітко окреслювати свої кордони, поважати свою працю та час – подарунок, який ви давно собі заборгували.
  • Привчайте людей цінувати вас і вашу працю. Привчайтеся цінувати себе.

І тоді із вами залишаться дійсно «свої», а не ті, хто хоче вами зайвий раз скористатися.

Такий чіткий, аргументований і дотепний розбір вічних життєвих дилем Людмила Калабуха дає у своїй книзі «Почніть говорити «НІ», розповідали про неї тут. А замовити радимо тут: https://book.kalabukha.com.ua/say-no.html